31 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΟΗΕ "καταγγέλει" την Τουρκία για λαθρεμπόριο όπλων με τζιχαντιστές

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Η Τουρκία χρησιμοποιείται ως ένα από τα κύρια δρομολόγια για λαθρεμπόριο πολύ ισχυρών όπλων στις ακραίες τζιχαντιστικές οργανώσεις '' Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε'' (ISIL) και  al-Nusra, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση για τις κυρώσεις του ΟΗΕ για τις κυρώσεις στην Αλ Κάινατ,α περισσότερα όπλα προέρχονται από κατασχέσεις που έχουν κάνει οι οργανώσεις αυτές από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράκ και  ή σε μικρότερο βαθμό της Συρίας ή έχουν πάει λαθραία στις δυνάμεις των τζιχαντιστών κυρίως από διαδρομές που περνάνε από τη Τουρκία. Μάλιστα γίνεται αναφορά σε μεταφερθέντα μέσω Τουρκίας πολύ ισχυρών όπλων.
Η έκθεση, επισημαίνει ότι μια εκ των πηγών χρηματοδότησης της Al – Nusra είναι και το χαράτσι στα σύνορα της Τουρκίας- κατηγορία που προκάλεσε αναστάτωση στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.

 Όλα αυτά δεν συμβαίνουν μόνο τώρα- γίνονται χρόνια. Για αυτό και η δύση έχει πιέσει την Τουρκία έχει  να ενισχύσει τα μέτρα στα σύνορά της  απ όπου περνούν όπλα , πετρέλαιο αλλά και ξένοι μαχητές για τους τζιχαντιστές στην Συρία. Η Τουρκία, από την πλευρά της, αρνείται οι κατηγορίες της αμέλειας στον έλεγχο των συνόρων της και επιμένει ότι διατηρεί μια στενή και σταθερή εποπτεία στα σύνορά της.

Βεβαίως είναι γενικά παραδεκτό στις ΗΠΑ και γενικά στη δυση ότι  η  συμβολή της Τουρκίας - άμεση ή έμμεση - είναι ένας από τους λόγους που οι τζιχαντιστές έχουν  τόση δύναμη σήμερα. Επισημαινεται ότι δεν είναι μόνο η παθητική στάση της Τουρκίας απέναντι στους μαχητές της τζιχάντ που χρησιμοποίησαν το τουρκικό έδαφος για να φτάσουν στη Συρία. Είναι και το ότι μεταφέρονταν σιωπηρά όπλα από την  Τουρκία στη Συρία. Οι τζιχαντιστές δεν διστάζουν να ομολογήσουν  ότι τα όπλα που έχουν σήμερα τα πήραν μέσω Τουρκίας.Εκτός από τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει ξένες υπηρεσίες Πληροφοριών υπάρχουν πλήθος στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν σε τουρκικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει σχετικά πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου Κολούμπια  για την βοήθεια της Τουρκίας στους τζιχαντιστές  με συντονιστή τον κ. Ντέιβιντ Φίλιπς, διευθυντή του Ινστιτούτου και του Προγράμματος στο Κολούμπια για την Οικοδόμηση της Ειρήνης, ο οποίος έχει υπηρετήσει και ως ειδικός σύμβουλος-εμπειρογνώμονας για θέματα διεθνών σχέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ,''οι καταγγελίες κυμαίνονται από τη στρατιωτική συνεργασία και τη μεταφορά όπλων, μέχρι την υλικοτεχνική υποστήριξη, την οικονομική βοήθεια, καθώς και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών''.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Τουρκία, ενώ για την αξιοπιστία παραθέτει μια σειρά από δημοσιεύματα και μαρτυρίες, σύμφωνα με τα οποία ''η Τουρκία παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό, υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια, καθώς και ιατρική φροντίδα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζει οικονομικά το ΙΚ μέσω της αγοράς πετρελαίου''.

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ:
• Ένας διοικητής του ISIL δήλωσε στην Ουάσιγκτον Ποστ στις 12 Αυγούστου 2014: «Οι περισσότεροι από τους μαχητές που ενώθηκαν μαζί μας στην αρχή του πολέμου, ήρθαν μέσω της Τουρκίας και το ίδιο έγινε με την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών».
• Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είχε δηλώσει στις 14 Οκτωβρίου 2014 ότι «η Τουρκία παρείχε όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες».
• Αναφορές από την Τουρκία σε κοινωνικά δίκτυα ότι η χώρα αυτή παρείχε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια σε τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
• Έγγραφα που εμφανίστηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 δείχνουν ότι ο Σαουδάραβας εμίρης, Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, χρηματοδότησε τη μεταφορά όπλων στο ISIL μέσω Τουρκίας.
• Σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμάρ Γκιουλέρ, υπέγραψε οδηγία στην οποία αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τα περιφερειακά μας συμφέροντα, θα βοηθήσουμε μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα εναντίον του παραρτήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ».
• Η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ δημοσίευσε στις 25 Αυγούστου 2014 ότι πολλοί ξένοι μαχητές εντάχθηκαν στο ISIL, στη Συρία και το Ιράκ, μετά από ταξίδι μέσω της Τουρκίας και ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να τους σταματήσει.
• Το Sky News της Βρετανίας έχει συγκεντρώσει έγγραφα που δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει σφραγίσει διαβατήρια ξένων μαχητών που επιδιώκουν να διασχίσουν τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία για να ενταχθούν στο ΙSIL.
• Το BBC πρόβαλε συνεντεύξεις χωρικών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα λεωφορεία ταξιδεύουν τη νύχτα που μεταφέρουν τζιχαντιστές για να πολεμήσουν τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ.
• Το CNN Türk ανέφερε στις 29 Ιουλίου 2014 ότι στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, τα μέρη Ντιζτζέ και Ανταπαζαρί έχουν γίνει σημεία συγκέντρωσης για τους τρομοκράτες. Υπάρχουν θρησκευτικές τάξεις όπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκπαιδεύονται.

Ακόμη και αν δεν υπήρχαν σοβαρές αποδείξεις για τις λεγόμενες ''μαύρες σχέσεις'' της Τουρκίας με τις φιλοτζιχαντικές  οργανώσεις  οι καταθέσεις των οδηγών που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό στη Συρία είναι αρκετά πειστικές για να καταδείξουν τον ρόλο της Τουρκίας στη βοήθεια των εξτρεμιστών της Αλ Κουέντα στη Συρία. Σ ε μιαν  περίπτωση, όταν η αστυνομία και η χωροφυλακή σταμάτησαν τα γεμάτα πολεμικό υλικό  φορτηγά στα σύνορα οι τουρκικές αρχές ισχυρίστηκαν ανερυθρίαστα ότι το φορτίο ήταν ανθρωπιστική βοήθεια στους Τουρκμένους της Συρίας...

Κατηγορίες σαν τις παραπάνω προέρχονται είτε από εκθέσεις είτε από τα τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στην ροή όπλων κλπ. Υπάρχει και η διευκόλυνση για πώληση πετρελαίου :Ο διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ανάλυσης για τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, κ. Θίοντορ Κάρασικ, έχει κάνει λόγο για έσοδα της τάξης των τριών εκατ. δολαρίων που μπαίνουν καθημερινά στα ταμεία της ISIS/ISIL για να χρηματοδοτεί τις ενέργειές της.

Το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ΑRD αποκάλυψε σε μια σχετικά πρόσφατη εκπομπή ότι το ISIS έχει στρατόπεδα εκπαίδευσης στην τουρκική επικράτεια, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες που κατονόμασε. Το αμερικανικό κανάλι CNN, σε ένα βίντεο  (προβλήθηκε Δεκέμβρη του 2013), έκανε λόγο για ανοικτές τουρκικές διευκολύνσεις της εισόδου των φανατικών ξένων μαχητών στο συριακό έδαφος. Ο ανταποκριτής του αμερικανικού καναλιού πήρε φωτογραφίες των νεαρών μαχητών, που προέρχονταν από τη Μαυριτανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Βρετανία, στο αεροδρόμιο του Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.  Η ανταπόκριση έδειξε ξεκάθαρα τους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της ISIS στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
Επίσης έκθεση του ΟΗΕ το 2013 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για διακίνηση χιλιάδων όπλων από την Τουρκία, μέσω Λιβύης, προς τους σουνίτες αντάρτες στη Συρία.

Όλα αυτά - σε συνδυασμό με τα παζάρια που κάνει - ερμηνεύουν και την δυσκολία που έχει η Άγκυρα να πει ναι για την χρήση της βάσης Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.