31 Δεκεμβρίου 2014

Toύρκοι επιχειρηματίες ζητούν την λύση του Κυπριακού Υπογραμμίζουν την σημασία της τόνωσης των εμπορικών σχέσεων της χώρας τους με την Κύπρο

Του Νίκου Στέλγια
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση τους και την στάση την οποία τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών, οι Τούρκοι επιχειρηματίες ζητούν την άμεση λύση του Κυπριακού Ζητήματος.Αφήνοντας στην άκρη τις ιδεολογικές και «εθνικές» διαφορές, οι Τούρκοι επιχειρηματίες υπογραμμίζουν την σημασία της τόνωσης των εμπορικών σχέσεων της χώρας τους με την Κύπρο μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.
Ένα νέο, ελπιδοφόρο μήνυμα στέλνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Επιχειρηματιών Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμίρτας. «Ελάτε να γκρεμίσουμε τα συρματοπλέγματα με κοινές οικονομικές δραστηριότητες και επενδύσεις», είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα του κ. Ντεμίρτας, ο οποίος φτάνει στο νησί ύστερα από σχετική πρόσκληση του «Υπουργού Εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με τον κ. Ντεμίρτας, στην νέα περίοδο, η προτεραιότητα των επιχειρηματιών θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των οικονομιών της Κύπρου και της Τουρκίας μέσα από κοινά βήματα. Κατά την άποψη του, η οικονομία είναι το κλειδί της λύσης και μπορεί να δώσει τέλος στην διχοτόμηση.
Ο κ. Ντεμίρτας υπογραμμίζει τον ρόλο της Κύπρου στον παγκόσμιο τουρισμό.Έχοντας στο επίκεντρο των δηλώσεων του αυτό το χαρακτηριστικό της Κύπρου, ο ίδιος προτείνει την άμεση λήψη μια σειρά πρωτοβουλιών στο Κυπριακό. Ο ίδιος επεξηγεί: «Το Αεροδρόμιο του Έρτζαν θα πρέπει να ανοίξει υπό την διοίκηση του ΟΗΕ. Η Τουρκία θα πρέπει να ανταποδώσει σε αυτό το βήμα ανοίγοντας τον εναέριο χώρο της στην Κύπρο. Παράλληλα, θα πρέπει να λειτουργήσουν τα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το άνοιγμα ενός τουρκικού λιμανιού για τα κυπριακά καράβια».Ο Τούρκος επιχειρηματίας πιστεύει ότι μετά την λύση, η Κύπρος τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για να μετεξελιχθεί στην «νέα Σιγκαπούρη» της Μεσογείου.