31 Δεκεμβρίου 2014

Προβληματισμός στην Άγκυρα από τις στρατηγικές επιλογές του Κατάρ «Απομονωμένη» εμφανίζεται η Τουρκία στην περιοχή


Του Νίκου ΣτέλγιαΗ Άγκυρα έχασε και τον τελευταίο σύμμαχο της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Κατάρ αλλάζει στρατόπεδο και προχωρά στην σύσφιξη των σχέσεων του με το Κάιρο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναστατώνει την Άγκυρα.
Μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στην Άγκυρα, το αραβικό εμιράτο λαμβάνει μια πρωτοβουλία, η οποία προκαλεί αναστάτωση στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το Κατάρ προχωρά στην σύσφιξη των σχέσεων του με την νέα πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου. Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης στρατηγικής, είναι έτοιμο να αναστείλει ακόμη και την λειτουργία του ειδησεογραφικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» στην Αίγυπτο.

Η νέα εξέλιξη αφήνει σε πολύ δύσκολη θέση την Άγκυρα, η οποία πλέον παραμένει δίχως μεγάλο σύμμαχο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ως γνωστόν, μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο, η Άγκυρα έχει έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το Κάιρο. Την ίδια περίοδο, επιδεινώθηκε η θέση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή. Στην Τρίπολη, στο Κάιρο, στο Τελ Αβίβ και στην Δαμασκό πλέον η Τουρκία δεν εκπροσωπείται σε βαθμό πρεσβευτή. Την ίδια στιγμή, στο Κυπριακό οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. 

Τις τελευταίες ημέρες, στον αντιπολιτευόμενο τύπο της γειτονικής χώρας πληθαίνουν τα άρθρα γνώμης και οι αναλύσεις, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της απομόνωσης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Τούρκος αναλυτής Μετέ Τσουμπουκτσού, σε νέα άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Dipnot» υπογραμμίζει ότι στην νέα περίοδο, η Τουρκία έχει παραμείνει ολομόναχη στην περιοχή της.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ