04 Μαΐου 2014

Σκάνδαλο με ουκρανικά όπλα στη Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
 Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορίες του περιοδικού «Σπίγκελ», ότι τα έτη 2011 και 2012, η Ουκρανία έκανε εξαγωγές όπλων προς τη Γερμανία. Σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό, τα όπλα αυτά πρέπει να κατέληξαν σε Σύρους αντάρτες, κάτι που, όμως, αρνείται να επιβεβαιώσει η γερμανική κυβέρνηση.Το «Σπίγκελ» αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η κρατική ουκρανική εταιρεία Oukroboroprom εξήγε προς τη Γερμανία ημιαυτόματες καραμπίνες, τύπου Simonov, με την έγκριση των αρμόδιων κρατικών γερμανικών υπηρεσιών. Ομως το γερμανικό υπουργείο δηλώνει πως το ποιοι ήταν οι τελικοί παραλήπτες των όπλων αποτελεί «επιχειρηματικό απόρρητο».

Σύμφωνα πάντως με το «Σπίγκελ», το αμερικανικό think tank, James Town Foundation, που φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, πιστεύει πως τα όπλα κατέληξαν τελικά σε Σύρους αντάρτες. Εκτιμάται πως μεταξύ 2011 και 2012, 54.000 ημιαυτόματα ουκρανικά τυφέκια κατέληξαν στη Συρία. «Δεν το γνωρίζουμε αυτό», είναι η απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Οπως σχολίασε η βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίν Νταγκλερέν, «είναι σκάνδαλο το να μη γνωρίζει η κυβέρνηση το πού κατέληξαν τα όπλα αυτά».

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, μόνο το 18% των Γερμανών υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, ενώ το 69% επιθυμεί οικονομικές κυρώσεις. Το δε 79% φοβάται πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες η Ευρώπη να επιστρέψει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου…
http://www.efsyn.gr/?p=194259