Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτού του status με την επιχείρηση των ΗΠΑ να αποσπάσουν την Ουκρανία από τη "μητέρα Ρωσία", αποστέλλοντας κρυφά επί τριήμερο τον αρχηγό τής CIA στο Κίεβο για να συντονίσει τις δράσεις της διορισμένης κυβέρνησης (η οποία στην ουσία εκπροσωπεί τη μισή δυτική χώρα), αλλά και η επιχειρησιακή στήριξη της Ιαπωνίας από τον Ομπάμα σε ό,τι αφορά τις κινεζικές διεκδικήσεις σε αμφισβητούμενης κυριαρχίας νησιά είναι γεγονότα μείζονος σημασίας για τον κόσμο αλλά και την Ευρώπη. Το θέμα είναι αν οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν ταυτόχρονα και με τη Ρωσία, και το οικονομικό θηρίο που λέγεται Κίνα.

ΟΙ ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και πιθανότατα θα βρεθούν στη δεύτερη θέση πίσω από την Κίνα φέτος, πολύ νωρίτερα δηλαδή από όσο αναμενόταν, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα είναι 24% την περίοδο 2011-2014, ενώ αυτή των ΗΠΑ την ίδια περίοδο μόνο 7,6%. Έτσι, πιθανώς η Κίνα να ξεπεράσει φέτος την αμερικανική οικονομία.
Τα στοιχεία αποτελούν επανάσταση για την εικόνα που σχηματίζεται στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο, ενισχύοντας τη σημασία των μεγάλων οικονομιών μεσαίου εισοδήματος. Η Ινδία γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν στη δέκατη θέση. Η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Μεξικό περιλαμβάνονται στις 12 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως. Αντιθέτως, οι υψηλές τιμές και η χαμηλή ανάπτυξη, ώθησαν τη Βρετανία και την Ιαπωνία σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2005.

ΣΤΗΝ Ε.Ε. το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα είχε η Γερμανία με 199,6 δισ. ευρώ και ακολούθησε η Ολλανδία με 55,2 δισ. ευρώ, ενώ τα υψηλότερα εμπορικά ελλείμματα είχαν η Μεγάλη Βρετανία με 84,7 δισ. ευρώ, η Γαλλία με 76 δισ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο της Ε.Ε. εμφάνισε πλεόνασμα 92 δισ. ευρώ στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ, και έλλειμμα ύψους 131,8 δισ. ευρώ και 86,8 δισ. ευρώ με την Κίνα και τη Ρωσία αντίστοιχα. Οι εμπορικές συναλλαγές Ε.Ε. - Ρωσίας παρουσιάζουν θεαματική βελτίωση και για το 2012 ξεπέρασαν τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία αγγίζει σε επίπεδο Ε.Ε. το 40% των συναλλαγών με τη Ρωσία και -σε παγκόσμιο- είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας μαζί με την Κίνα, από 13%. Παράλληλα, οι ξένες επενδύσεις στη Ρωσία, με στοιχεία του 2011, ξεπέρασαν τα 457 δισ. ευρώ (14ος επενδυτικός προορισμός παγκοσμίως), ενώ οι ρωσικές επενδύσεις στο εξωτερικό ξεπερνούν τα 362 δισ. (16ος παγκόσμιος επενδυτής)

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ των ΗΠΑ για γεωοικονομικές κινήσεις στην Ευρασία, οδήγησε στην επιχείρηση αρπαγής της Ουκρανίας, το οικονομικό κόστος της οποίας σκοπεύουν να φορτώσουν στην Ε.Ε. (για να εμποδίσουν τον οικονομικό επεκτατισμό της Γερμανίας) και το ΔΝΤ. Όσο το επίπεδο των κυρώσεων είναι ακόμα συμβολικό, η κατάσταση δεν ταρακουνά τις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες. Αν οι ΗΠΑ πιέσουν για σοβαρούς οικονομικούς αποκλεισμούς, τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα και οι αναταράξεις αισθητές, καθώς οι πρώτοι χαμένοι σε οικονομικό επίπεδο εκτός από τη Ρωσία, θα είναι η Γερμανία αλλά και η Ε.Ε. στο σύνολό της. Ο Λευκός Οίκος μέχρι στιγμής φαίνεται να εκτιμά, πως τα ρίσκα σε οικονομικό επίπεδο είναι μικρά για τα αμερικανικά συμφέροντα.

ΕΙΝΑΙ φανερό πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν ταυτόχρονα να απειλήσουν Ρωσία και Κίνα. Να προσθέσουμε επίσης πως οι Αμερικανοί ξαφνιάστηκαν από τις κινήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, βρίσκοντας τες θεαματικά μεταμορφωμένες σε επίπεδο ισχύος και τεχνολογίας σε σχέση με την επέμβασή τους στη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008. Αν τελικά οι ΗΠΑ καταφέρουν να πλήξουν σε οικονομικό επίπεδο τη Γερμανία και την Ε.Ε., εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των ευρωατλαντιστών συμμάχων τους στην Ευρώπη, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι σοβαρές, περισσότερο για τις αδύναμες χώρες που βρίσκονται σε καραντίνα λιτότητας.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, χώρα χωρίς κυβέρνηση, κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με τις εξελίξεις, παρά το ότι το 2013 είχαμε αύξηση αφίξεων των Ρώσων τουριστών κατά 191%! Σε διμερές επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τις τεράστιες εξαγωγικές προοπτικές προς τη Ρωσία, μένοντας, στο γεωστρατηγικό πεδίο, προσκολλημένη στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Εκτός του ότι είναι ανίκανη, αδιαφορεί γιατί δεν έχει κανένα δικαίωμα (από τους δανειστές της) να ασκήσει πολιτική χωρίς την έγκρισή τους. Από κάθε άποψη, η 25η Μαΐου, που γίνονται οι ευρωεκλογές, είναι μέρα ιστορικής σημασίας για την πατρίδα μας.
dchristou52@gmail.com
  -