08 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ ΔΙΚΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΤΑΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ Παρακράτος εναντίον παρακράτους

Σε ένα τεράστιο «αναψηλαφηστήριο» ετοιμάζεται να μετατραπεί η Τουρκία όπου είναι από ορατή έως δεδομένη η προοπτική αναψηλάφησης υποθέσεων όπως οι «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα» που σχετίζονταν με στρατιωτικούς αλλά και σειρά άλλων υποθέσεων.
Συγγενείς των φυλακισμένων αξιωματικών σε διαδήλωση στην Αγκυρα. Ο Ερντογάν στρέφεται τώρα στο στρατό για να πολεμήσει τους πρώην συμμάχους του φανατικούς ισλαμιστές
Συγγενείς των φυλακισμένων αξιωματικών σε διαδήλωση στην Αγκυρα. Ο Ερντογάν στρέφεται τώρα στο στρατό για να πολεμήσει τους πρώην συμμάχους του φανατικούς ισλαμιστές
Κι αυτό ως συνέπεια μιας θεαματικής μεταστροφής. Αυτή μπορεί σχηματικά να οριστεί ως εξής: Ο Ερντογάν, που συνέπραξε με το σύγχρονο παρακράτος εναντίον του πρώην παρακράτους, τώρα επιχειρεί να συμπράξει με το δεύτερο, με σκοπό να καταφέρει πλήγμα στο πρώτο!

Ολα έρχονται ανάποδα αυτές τις ημέρες στην Τουρκία. Ενας από τους δηλωμένους αντιπάλους-εχθρούς της πολιτικής εξουσίας, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου, από τα σημαντικά ονόματα του ευρύτερου κεμαλικού χώρου, συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Αντικείμενο της συνομιλίας ήταν το ενδεχόμενο αναψηλάφησης των υποθέσεων. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, το οποίο έθεσε θέμα αναψηλάφησης.Από τη συνάντηση προέκυψε θετικό κλίμα. Ο Ερντογάν δήλωσε πως αντιμετωπίζει θετικά το όλο θέμα. Χτες ο Φεϊζίογλου επισκέφθηκε στις φυλακές τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στην «υπόθεση Εργκενεκόν».

 Αναζητείται φόρμουλα τώρα για την αναψηλάφηση. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους στρατιωτικούς. Πριν από μερικές μέρες αποφυλακίστηκαν τρεις Κούρδοι που είχαν εκλεγεί βουλευτές στις εκλογές του 2011, αλλά ήταν κατάδικοι. Το ζητούμενο είναι αν η διαδικασία αναψηλάφησης θα αφορά και την οργάνωση KCK (Ενωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν). Ολα δείχνουν όμως ότι η διαδικασία θα αφορά και την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, στο πλαίσιο της οποίας έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως ο πρόεδρος της ομάδας Φενέρμπαχτσε, Αζίζ Γιλντιρίμ. Εξαιτίας της υπόθεσης η Φενέρμπαχτσε έχει τιμωρηθεί από την UEFA με διετή αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.Ολα αυτά ξεκίνησαν με τη δήλωση που είχε κάνει πριν από μέρες ο Γιλατσίν Ακντογάν, σύμβουλος του Ερντογάν: «Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτούς που έχουν στήσει σκευωρία εναντίον των ενόπλων δυνάμεων».

Η δήλωση ερμηνεύτηκε ως ευθεία αναφορά στις υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα», οι οποίες είχαν προχωρήσει με βάση τα στοιχεία, τα κατηγορητήρια και τις διαδικασίες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν στελέχη της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.
 
Η διαφθορά

Οι υποθέσεις διαφθοράς που ξέσπασαν πριν από λίγο καιρό χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν ως σκευωρία εναντίον της κυβέρνησης και μάλιστα εκ μέρους των αστυνομικών και των εισαγγελέων που πρόσκεινται στον Γκιουλέν. Και έτσι ξεκίνησε μία ολομέτωπη επίθεση εναντίον του τάγματος. Στο πλαίσιο αυτό ανέκυψε ξαφνικά η προοπτική συνεργασίας του Ερντογάν με τους στρατιωτικούς και γνωστούς κεμαλιστές.Το πού θα οδηγήσει η ιστορία αυτή, εν όψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου, είναι ένα τεράστιο ερώτημα.