08 Ιανουαρίου 2014

Λίβανος εναντίον πρόθεσης Ισραήλ για μονομερή οριοθέτηση ΑΟΖ

Από: SigmaLive Το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου υποστηρίζει ότι η πρόθεση του Ισραήλ να προχωρήσει σε μονομερή οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του με το Λίβανο συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, η μονομερής οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων από το Ισραήλ, δεν θα έχει καμία νομική ισχύ πάνω στο Λίβανο.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα naturalgaseurope, τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος διεκδικούν θαλάσσια περιοχή  854 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η διαφορές μεταξύ των δύο χωρών έχουν προκύψει μετά την ανεύρεση σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ

Ο Λίβανος θα ξεκινήσει τον πρώτο γύρο αδειοδότησης στις αρχές του 2015, υποκινούμενο από τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών  που δείχνουν ότι το 45% των υδάτων του Λιβάνου πιθανόν να περιέχουν έως και 95 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η σύμβαση των ΗΕ του 1982 αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας, προνοεί ότι, για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων αποθεμάτων,  η αποκλειστική οικονομική ζώνη κάθε χώρας επεκτείνεται κατά 200 ναυτικά μίλια .

Όταν όμως μια χώρα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 400 ναυτικά μίλια μακριά από την άλλη (όπως η περίπτωση Κύπρου-Λιβάνου-Ισραήλ), τότε οι κυβερνήσεις πρέπει να διαπραγματευτούν ώστε να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή γραμμή διαχωρισμού των ορίων τους. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση Κύπρου και Λιβάνου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κύπριοι κι αμερικανοί αξιωματούχοι επιχείρησαν πολλές φόρες να μεσολαβήσουν για να υπάρξει κατάληξη, κάτι που θα οδηγήσει και σε σταθερότητα στην περιοχή, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα

Πάντως, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης εκφράζει μέσω twitter την ελπίδα ότι Ισραήλ και Λίβανος θα καταλήξουν σε συμφωνία , για επιλυθεί ακόμη μια εκκρεμότητα στην περιοχή.
Name
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/energia/88924#sthash.1pUCXRX7.dpuf