08 Ιανουαρίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ Προσήλωση στις «μεταρρυθμίσεις» ζητούν οι επιχειρηματίες Στα σκαριά προσέγγιση Ερντογάν και στρατού

http://nstatic.tanea.gr/17096209________________.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYwMSUyZjAyJTJmMTcwOTYyMDlfJWNlJTlkJWNlJTlmJWNlJWE1JWNlJTljJWNlJTk1JWNlJWExJWNlJTkxKyVjZSVhNCVjZSU5ZiVjZSVhNSVjZSVhMSVjZSU5YSVjZSU5OSVjZSU5MS5qcGcmdz02NjAmaD0zNzYmc3Q9dHJ1ZSZiZz0xNjc3NzIxNSZjcj10cnVlJmF0PTQ%3d
ΑΓΚΥΡΑ.-- Την απαίτηση της τουρκικής αστικής τάξης να προχωρήσουν γοργά και ανεμπόδιστα οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η υπεράσπιση των ντόπιων μονοπωλίων διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ενωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD), Μουχαρέμ Γιλμάζ, σημειώνοντας ότι το «αντίδοτο» στην κρίση που έχει ξεσπάσει είναι η προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους.Ο Ερντογάν, πάντως, την Κυριακή πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία έδειξε ότι ενδιαφέρεται να προχωρήσει η προσέγγιση με το στρατό. Ετσι, όσον αφορά τις υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα», που οδήγησαν στη φυλακή εκατοντάδες αξιωματικούς με την κατηγορία της απόπειρας «ανατροπής του καθεστώτος», δήλωσε: «Είμαστε ευνοϊκά διακείμενοι όσον αφορά μια επανεξέταση. Θα πρέπει καταρχήν να εγκαθιδρύσουμε μια δικαστική βάση για μια νέα δίκη».
Το δε Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δήλωσε έτοιμο να στηρίξει μια τέτοια εξέλιξη. Η προσπάθεια προσέγγισης με το στρατό έρχεται σε μια περίοδο που εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Τουρκία, με τα σκάνδαλα για τις μίζες που εμπλέκουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ αλλά και συγγενείς του πρωθυπουργού. Πίσω από τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα φέρεται ο ιμάμης και επιχειρηματίας με έδρα τις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, που ήταν ένας από τους υποστηριχτές του Ερντογάν, που στη συνέχεια συγκρούσθηκε μαζί του.
 
Συζητήσεις για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό
Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στην «κλιμάκωση της μάχης για την εξουσία στην Αγκυρα», αλλά και στη «χειροτέρευση των σχέσεων Αγκυρας - Ουάσιγκτον». Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι αν τα ποσοστά του κυβερνώντος AKP πέσουν στις δημοτικές εκλογές (του Μάρτη) έστω και λίγες μονάδες κάτω από το 50%, «αυτό θα απειλούσε τις πιθανότητες του Ερντογάν να εκλεγεί επόμενος Πρόεδρος της χώρας, αντικαθιστώντας τον παλιό φίλο του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Από την άλλη μεριά, ο Γκιουλ έχει το συνταγματικό δικαίωμα να είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά. Αν υπάρξει πτώση στα ποσοστά του AKP, αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες του Γκιουλ να επανεκλεγεί καθώς (εξαιτίας της πιο μετριοπαθούς στάσης του) έχει τη στήριξη ανθρώπων και έξω από τους υποστηρικτές του AKP».

Σε άρθρο του με τίτλο «Το 2013 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τον Ερντογάν» στη «Hurriyet Daily News», ο Μουράτ Γετκίν σημειώνει για τις διεθνείς σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν: «Οι κατηγορίες του (σ.σ. του Ερντογάν) ότι το Ισραήλ κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα στην Αίγυπτο μεγάλωσε την απόσταση που τον χωρίζει με τον Ομπάμα. Ο Ομπάμα δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του να συναντηθούν στη διάρκεια της Συνόδου του G20 στην Αγ. Πετρούπολη... Η κυβέρνηση Ερντογάν, που κάποτε ήταν περήφανη για τα "μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της" πλέον δεν έχει πρεσβευτές σε Αίγυπτο, Συρία και Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων της ελληνικής Κύπρου και της Αρμενίας».
 
Καθησυχάζουν τις αγορές
Την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς, στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υπεύθυνος για τα Οικονομικά, Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε ότι η κρίση γύρω από το σκάνδαλο της διαφθοράς δεν θα επηρεάσει την οικονομία, «εφόσον το δικαστικό σώμα, αλλά και τα σώματα ασφαλείας δρουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους». Ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» ότι «έχουμε ήδη αρχίσει τις προσπάθειες για να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα», αναφερόμενος σε τηλεδιασκέψεις με επενδυτές στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία, στους οποίους, όπως είπε, «δώσαμε εξηγήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις, τους διαβεβαιώσαμε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία, καθώς επίσης και οι υγιείς οικονομικές πολιτικές».

Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι έφτασαν τους 350 οι αστυνομικοί που έχουν αποπεμφθεί από τις 17 Δεκέμβρη, με βασική κατηγορία αυτήν περί κατάχρησης εξουσίας. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι η στρατιωτική Δικαιοσύνη απάλλαξε τους πέντε αξιωματικούς που κατηγορήθηκαν ότι ευθύνονταν για το θάνατο (πριν 2 χρόνια) 34 Κούρδων πολιτών σε βομβαρδισμούς από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τέλος, ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε την Παρασκευή ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα υπάρξει γενική αμνηστία στις υποθέσεις πραξικοπημάτων.
  • Στο μεταξύ, νέο κύκλο ερευνών σε περιοχή βόρεια της Κύπρου άρχισε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά». Το απόγευμα της Κυριακής ξεκίνησε από περιοχή στα δυτικά της Κύπρου και κινήθηκε βορειοδυτικά προς τις τουρκικές ακτές. Στη συνέχεια κινήθηκε ανατολικά, παράλληλα των βόρειων ακτών της Κύπρου και σε ίση σχεδόν απόσταση μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας. Τη Δευτέρα το πρωί το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την Κερύνεια και συνέχισε προς τα ανατολικά.