08 Ιανουαρίου 2014

Γνώμη: Η διγλωσσία... βλάπτει

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»-Τα ελλείμματα μπορεί να μειωθούν, το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο, όμως τίποτα δεν θα αλλάξει εάν δεν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο.Αντί τα παθήματα να γίνονται μαθήματα, ορισμένοι εξακολουθούν να κάνουν τα ίδια λάθη, παρουσιάζοντας άλλη εικόνα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό της χώρας. Εχουν ξεχάσει φαίνεται ότι τα «διπλά» βιβλία μάς έχουν ήδη κοστίσει πολύ ακριβά.Θα μείνουμε, δυστυχώς, στην Ιστορία της Ευρωζώνης για τα greek statistics. Η πραγματικότητα των αριθμών, προ μνημονίων, ήταν δραματική, αλλά εμείς εδώ ζούσαμε σε έναν κόσμο μαγικό και ονειρεμένο! Ή, πιο σωστά, έτσι μας τον παρουσίαζαν… Και γι’ αυτό φυσικά η πτώση από τα «σύννεφα» μας έχει τραυματίσει σοβαρά ως κοινωνία, ας ελπίσουμε όχι ανεπανόρθωτα.Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένοι που δεν βάζουν μυαλό. Οπως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Αλλα ισχυρίζεται εντός της χώρας, άλλα παρουσιάζει στο εξωτερικό, καταγγέλλοντας την τρόικα.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ο κ. Στουρνάρας μετ’ επιτάσεως υποστήριζε ότι οι Ελληνες δεν υπερφορολογούνται!Κι όμως στις απαντήσεις του προς την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ερευνά τη στάση της τρόικας σε όλες τις χώρες που έχουν μνημόνιο, άλλα αναφέρει, κατηγορώντας -εμμέσως πλην σαφώς- την τρόικα, η οποία στο πρώτο μνημόνιο έριξε το βάρος αποκλειστικά στην αύξηση των φόρων και λιγότερο στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το αποτέλεσμα, μάλιστα, όπως επισημαίνει, ήταν ότι «από το 2009 το ΑΕΠ μειώθηκε περίπου κατά 25%», ενώ προσθέτει ότι «το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε περισσότερο από 35% σε πραγματικούς όρους κατά τη διάρκεια του προγράμματος».Δηλαδή, εάν αυτό δεν είναι υπερφορολόγηση, τι είναι;Εκτός φυσικά εάν ο κ. Στουρνάρας εννοεί ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα έπρεπε να έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% για να το παραδεχτεί.
Ανεξάρτητα, βέβαια, με το τι ισχυρίζεται ο κ. Στουρνάρας, την ουσία τη γνωρίζουν όλοι, διότι πολύ απλά όλοι είμαστε θύματα της πολιτικής σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται από το 2010, με αλλεπάλληλες φοροεπιβαρύνσεις και μειώσεις αποδοχών.

Καλό θα ήταν, όμως, ο κ. Στουρνάρας, να μη χρησιμοποιεί δύο… γλώσσες, γιατί τελικά η πρακτική αυτή τις περισσότερες φορές γυρίζει μπούμερανγκ! Το απέδειξε η Ιστορία…Η αλήθεια πρέπει να είναι μία, ίδια και για τους εντός και για τους εκτός των τειχών. Δεν ξέρουν να τιμωρούν μόνο οι εκτός για τα πλαστά στοιχεία…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr