08 Ιανουαρίου 2014

Αναβρασμός στον τουρκικό στρατό Σπεύδει να εκμεταλλευτεί την σύγκρουση της κυβέρνησης με το Κίνημα Γκιουλ


Του Νίκου Στέλγια -Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μπορεί η τουρκική κυβέρνηση να ετοιμάζεται να λάβει νέα πρωτοβουλία για την επανεξέταση των Υποθέσεων Εργκενεκόν και Βαριοπούλα, ωστόσο οι νέες εξελίξεις, οι οποίες ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για την αποφυλάκιση των στρατηγών και αξιωματικών, δεν είναι αρκετές για να τερματίσουν τον μεγάλο αναβρασμό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους κόλπους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό επισημάνει πρώην στέλεχος του τουρκικού στρατού στην kathimerini.com.cy


Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού στρατού, το οποίο επιθυμεί να μην μείνει ανώνυμο, δηλώνει στην «Κ» ότι τα τελευταία δυο χρόνια η ένταση και ο αναβρασμός έχουν μετατραπεί σε «καθημερινή υπόθεση», σε όλα τα κλιμάκια και σε όλες τις μονάδες του τουρκικού στρατού.  Η πηγή επισημάνει ότι στο εσωτερικό του Πολεμικού Ναυτικού η ατμόσφαιρα είναι «αποπνικτική». «Η ηγεσία του στρατού αναμένει την κατάλληλη στιγμή για να λάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αλλάξουν το κλίμα στις ένοπλες δυνάμεις. Η σύγκρουση της κυβέρνησης με το Κίνημα Γκιουλέν έχει δημιουργήσει μια ιστορική ευκαιρία, την οποία σπεύδει να εκμεταλλευτεί το αρχηγείο του στρατού», επισημάνει η πηγή της «Κ». 


Θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν να έρθει σε συνεννόηση με τον τουρκικό στρατό και να ανοίξει τον δρόμο για την άμεση απελευθέρωση των στρατηγών; «Με τα σημερινά δεδομένα, η απελευθέρωση κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη. Στο παρελθόν η πρωθυπουργία δεν συμφώνησε με την φυλάκιση του πρώην επιτελάρχη Ιλκέρ Μπάσπουγ. Θεωρώ ότι ο κ. Μπάσμπουγ θα είναι από τους πρώτους στρατηγούς, οι οποίοι θα βγουν από τις φυλακές», τονίζει η πηγή μας, η οποία προσθέτει: «Η απελευθέρωση των στρατηγών δεν θα λύσει τα προβλήματα του στρατού. Μετά την απελευθέρωση θα έρθει στο προσκήνιο ένα νέο ζήτημα: Για ποιο λόγο φυλακίστηκαν τα μέλη του στρατού με αβάσιμες πληροφορίες και λανθασμένα, πλαστά τεκμήρια; Ποιος ευθύνεται;»
 

Αναλυτής προβλέπει πραξικόπημα
Με μια ιστορική δήλωση, ο γνωστός αναλυτής Μουράτ Μπελγκέ έρχεται να ταράξει και άλλο τα νερά στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο. Ο πρώην μαρξιστής αναλυτής ισχυρίζεται ότι η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν από ένα νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.
 

Ο κ. Μπελγκέ, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα παρείχε υποστήριξη στην τουρκική κυβέρνηση, δηλώνει ότι έχουν δημιουργηθεί όλες οι κατάλληλες συνθήκες για ένα νέο πραξικόπημα στην γειτονική χώρα. Σύμφωνα με την άποψη του, σε αντίθεση με την περίοδο 2002-2009, στην νέα περίοδο η Δύση ενδέχεται να μην εμποδίσει την εκδήλωση ενός στρατιωτικού κινήματος στην Άγκυρα.
 

Ο κ. Μπελγκέ παρομοιάζει τα νέα δεδομένα στην Τουρκία με αυτά της περιόδου 1955-1960, η οποία οδήγησε στην αιματηρή ανατροπή της κυβέρνησης Αντνάν Μεντερές. Παράλληλα, υπογραμμίζει ένα σημαντικό σημείο: Το νέο πραξικόπημα ενδέχεται να έρθει από χαμηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού και να έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή του επιτελείου.