08 Ιανουαρίου 2014

Ανησυχία για Συμφωνία Πυρηνικής Ενέργειας Ιαπωνίας - Τουρκίας

Σάλο προκάλεσε στην Ιαπωνία η υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για τον Αντιδραστήρα Πυρηνικής Ενέργειας στη Σινώπη επειδή στην συμφωνία περιλαμβάνεται άρθρο, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται στην Τουρκία η εξόρυξη ουρανίου και πλουτωνίου. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, υπάρχουν ανησυχίες ότι με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως η Τουρκία καταφέρει να ενισχυθεί με πυρηνικό εξοπλισμό.
http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/F981B52B021A6CC6229C45C4335A17F3.jpgΗ συμφωνία υπογράφηκε κατά τις επαφές του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία και το έργο ανέλαβε η ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi. Η ανησυχία των ιαπωνικών ΜΜΕ είναι ότι τα ίδια καύσιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον πυρηνικό αντιδραστήρια, έπειτα από τον εμπλουτισμό τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Κάτι τέτοιο είναι ενάντια στην πολιτική της Ιαπωνίας για παρεμπόδιση του πυρηνικού εξοπλισμού.
 
Σύμφωνα με ιαπωνική εφημερίδα, που επικαλείται πηγές του ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών, για την συμπερίληψη του σχετικού άρθρου στην συμφωνία επέμεινε η τουρκική πλευρά. Επιπλέον εάν γίνει η αναγκαία αξιολόγηση για την συμφωνία, προβλέπεται ακόμη και η πώληση τεχνολογίας στην Τουρκία για εμπλουτισμό των καυσίμων αυτών.Η συμφωνία που υπογράφηκε θα προωθηθεί για έγκριση στην Ιαπωνική Βουλή και αναμένεται ότι θα υπάρξει σκληρή αντίδραση από την Ιαπωνική αντιπολίτευση, όπως εκτιμά η εφημερίδα Ασαχί Σιμπούν.Η Ιαπωνία έπειτα από την καταστροφή στον Πυρηνικό Αντιδραστήρα της Φουκουσίμα, το 2011 είναι πιο ευαίσθητη στα θέματα πυρηνικής ενέργειας.http://www.ant1iwo.com/