08 Ιανουαρίου 2014

Η Τουρκία βοηθάει Βαλκανικές χώρες να αναπτύξουν δικαστικούς θεσμούς

Η Τουρκία βοηθάει στις νομικές μεταρρυθμίσεις σε Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), πΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο παρέχοντας στα τρία δικαστικά σώματα υποδομές, τεχνολογία και τεχνογνωσία ώστε να λειτουργούν πιο αποδοτικά.Αξιωματούχοι από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) ανέφεραν πως έχουν εφαρμόσει αμέτρητα έργα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη δικαστικών θεσμών, κυρίως δικαστηρίων και εισαγγελικών γραφείων."Ρόλος της ΤΙΚΑ είναι να μοιραστεί της εμπειρίες της Τουρκίας με άλλες χώρες μέσω συνεργασίας", δήλωσε ο Τεομάν Τιριάκι, συντονιστής προγράμματος της ΤΙΚΑ στην πΓΔΜ, στους SETimes. "Ελπίζουμε πως τα έργα που εφαρμόζονται θα συμβάλουν στην πιο αποδοτική λειτουργία του νομικού συστήματος".Η TIKA δραστηριοποιείται στο Κοσσυφοπέδιο από το 2009, οπότε και βοήθησε στην κατασκευή και τον εξοπλισμό του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας.

"Ξεκινήσαμε από την αρχή. Δεν υπήρχαν υποδομές. [Η Τουρκία] μας βοήθησε να κατασκευάσουμε το δικαστήριο", δήλωσε ο Ενβέρ Χασάνι, πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου.Μετά την κατασκευή και τον εξοπλισμό του δικαστηρίου, η ΤΙΚΑ διοργάνωσε εκπαίδευση για τους δικαστικούς υπαλλήλους του Κοσσυφοπεδίου στην Τουρκία."Τώρα, συνεχίζουν να μας στηρίζουν στην έρευνά μας", πρόσθεσε ο Χασάνι.Τον προηγούμενο μήνα, η ΤΙΚΑ δώρησε υπολογιστές και εξοπλισμό επικοινωνίας για δικαστήρια στο συνταγματικό δικαστήριο της πΓΔΜ και βοήθησε στη δημιουργία των βάσεων δεδομένων του δικαστηρίου."Χάρη στην ΤΙΚΑ, το συνταγματικό δικαστήριο θα λειτουργεί χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, όπως υπολογιστές και το νεότερο δικαστικό εξοπλισμό", δήλωσε η Έλενα Γκόσεβα, πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου της πΓΔΜ, στους SETimes.

Ο εξοπλισμός τοποθετήθηκε σε 30 γραφεία και θα βελτιώσει σημαντικά την επικοινωνία και την αποθήκευση πληροφοριών του δικαστηρίου, ενώ θα εξασφαλίσει επίσης ότι το ημερήσιο πινάκιο δικών θα υλοποιείται σύμφωνα με το πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της πΓΔΜ, Γιούγκοσλαβ Μιλένκοβιτς."Η ταχύτητα αναζήτησης και ανάκτησης πληροφοριών είναι και αυτή ταχύτερη ενώ η ασφαλέστερη εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία... μας βοηθάει να προσεγγίσουμε τα πρότυπα της ΕΕ", δήλωσε ο Μιλένκοβιτς στους SETimes.
Η TIKA παρείχε επίσης εξοπλισμό στο εφετείο των Σκοπίων και στα δημοτικά δικαστήρια σε Τέτοβο και Γκόστιβαρ.

Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), η ΤΙΚΑ έχει παρουσία από το 1995 και έχει εφαρμόσει αρκετά έργα υποδομών, όπως την κατασκευή βιβλιοθήκης για άτομα με ασθενή όραση."Βάσει προτάσεων από τοπικές κοινότητες και τις προτεραιότητές τους, κατευθύνουμε τα έργα μας προσφέροντας τεχνική βοήθεια στην εφαρμογή τους", δήλωσε ο Ζουλκούφ Ορούτς, διευθυντής της ΤΙΚΑ για τη Β-Ε.

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/images/2014/01/08/KLAUDIJAphoto.jpg
Η TIKA παρέχει οικονομική βοήθεια και τεχνικό εξοπλισμό στο δημοτικό δικαστήριο του Σεράγεβο. Το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή του δικαστικού κτιρίου, την κατασκευή σύγχρονης δικαστικής αίθουσας, διοικητικά γραφεία και ειδικές αίθουσες για προστατευόμενους μάρτυρες.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Σαντουλάχ Εργκίν επισκέφθηκε τη Β-Ε το Νοέμβρη και δήλωσε πως οι δυο χώρες συμφώνησαν πως τα ανώτερα δικαστικά και εισαγγελικά συμβούλιά τους θα βελτιώσουν τη συνεργασία.Ένας από τους στόχους είναι να επιτραπεί στη Β-Ε να εκδικάζει αποδοτικά υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου και οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες απαιτούν ενίσχυση των θεσμών σε όλα τα επίπεδα και εξασφάλιση βελτιωμένων συνθηκών εργασίας.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως υπάρχει ανάγκη για ξεχωριστό, επαρκώς εξοπλισμένο κτίριο το οποίο θα στεγάζει τα γραφεία του εισαγγελέα, ενώ ανυπομονούν να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές της Τουρκίας στη νομομάθεια και στη διαχείριση δικαστηρίων."Η Τουρκία διαθέτει ισχυρό και καλά οργανωμένο δικαστικό σύστημα και οι εμπειρίες της είναι εξαιρετικά χρήσιμες για μας επειδή μπορούν να μεταφερθούν εύκολα στη χώρα μας", δήλωσε ο Μίλοραντ Νόβκοβιτς, πρόεδρος του Ανώτερου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου της Β-Ε.Στο άρθρο αυτό συνέβαλε η ανταποκρίτρια Μπεντράνα Καλέτοβιτς στο Σεράγεβο.Πώς μπορεί η Τουρκία να βοηθήσει περαιτέρω τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις στα Βαλκάνια; Μοιραστείτε τις απόψεις σας στα σχόλια.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.