05 Δεκεμβρίου 2013

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ South Stream: Κομισιόν - Gazprom και στη μέση η Σερβία

South Stream: Κομισιόν - Gazprom και στη μέση η Σερβία
Η Σερβία είναι έτοιμη για την έναρξη κατασκευής του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα διέρχεται από τη χώρα, δήλωσε χθες η υπουργός Ενέργειας Ζοράνα Μιχαήλοβιτς, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, για την παρουσίαση του έργου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Προτιθέμεθα να συστήσουμε την κοινοπραξία των σερβικών εταιρειών, η οποία θα είναι σε θέση να λάβει μέρος σε όλες τις δραστηριότητες, από την κατασκευή έως την παρακολούθηση του έργου» ανέφερε η κ. Μιχαήλοβιτς προσθέτοντας ότι, άμεσα ή έμμεσα, θα απασχοληθούν περί τα 150.000 άτομα και 3.500 εξ αυτών θα διατηρήσουν μία θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, στις εργασίες για τη συντήρηση του αγωγού.

Την εκδήλωση στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρακολούθησαν- μεταξύ άλλων -ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος Εξαγωγών της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλάους Ντίτερ Μπόρχαρντ, ότι η λειτουργία της Gazprom σε ορισμένες της πτυχές δεν είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπουργός της Σερβίας απάντησε ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο η Ρωσία και η ΕΕ θα πρέπει να επιλύσουν μεταξύ τους».

“Η ενεργειακή συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας το 2008 είναι διαφορετική από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από μέλη της ΕΕ, καθώς περιλαμβάνει επίσης τη βιομηχανία Πετρελαίου της Σερβίας (η Gazpromnieft κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της) και εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου” είπε η κ. Μιχαήλοβιτς.Πρόσθεσε δε, ότι πρόκειται για μία διαφορά μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας και της αντίστοιχης διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.“Δεν μπορεί να αναμένεται μια μικρή χώρα, όπως η Σερβία, να αναθεωρήσει τις συμφωνίες με την Gazprom, αν αυτό δεν απαιτείται από καμιά άλλη χώρα, ούτε καν από τη Βουλγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ” ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός και υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση της ενεργειακής συμφωνίας θα συνιστούσε πλήγμα στη σερβική κυβέρνηση.

Η υπουργός διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι το σερβικό υπουργείο Ενέργειας είναι πλήρως προετοιμασμένο για τις επικείμενες συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazprom, Αλεξάντερ Σιρομιατίν, δήλωσε ότι η Σερβία είναι πολύ σημαντική για τον αγωγό South Stream, καθώς αποτελεί την κεντρική διασταύρωση του αγωγού στην περιοχή.Υπογράμμισε δε, ότι δεν αναμένει τυχόν διαφορές μεταξύ της Gazprom και της ΕΕ να έχουν συνέπειες που θα σχετίζονται με τη Σερβία, καθώς οι συνομιλίες της χώρας για την υπογραφή της τρίτης ενεργειακής συμφωνίας με την ΕΕ δεν θα ξεκινήσουν πριν τον Ιανουάριο του 2015. “Όλα τα προβλήματα θα πρέπει να έχουν επιλυθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή” είπε.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26523&subid=2&pubid=113159888