05 Δεκεμβρίου 2013

El Pais: Ο πόλεμος στη Συρία ανοίγει τις «πόρτες» της Μέσης Ανατολής στην αλ Κάιντα-Έχουν ήδη αποδυναμώσει τη μετριοπαθή αντιπολίτευση


Σόχος τους είναι η πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να εγκατασταθούν σε ολόκληρη την περιοχή
Μέλη της αλ Κάιντα στην ΔαμασκόΗ αλ Κάιντα και άλλες σουνιτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις επωφελούνται από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας για να «βάλουν πόδι» στη Μέση Ανατολή, αναφέρει σε άρθρο της η El Pais, επισημαίνοντας πως στόχος τους είναι η πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να εγκατασταθούν σε ολόκληρη την περιοχή.Η ισπανική εφημερία αναφέρει πως μέχρι τώρα, οι εξτρεμιστές έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία, ενώ έπληξαν τη Χεζμπολάχ εκεί που την «πονάει» περισσότερο, με μια επίθεση στο φέουδό της τη Βηρυτό, και τη δολοφονία ενός από τα σημαντικότερα στελέχη της. Η συριακή ηγεσία θεωρεί ότι πίσω από την ενίσχυση των ισλαμιστών βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, το βέβαιο όμως είναι οι οργανώσεις αυτές έχουν τη δική τους ατζέντα. Ο βασικός τους στόχος είναι η αποσταθεροποίηση της ζώνης της Μέσης Ανατολής και η εγκαθίδρυση ενός υπερεθνικού ισλαμικού κράτους.  Ο αρχηγός της αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία να καταλάβει πρώτα τη Δαμασκό, και στη συνέχεια να φτάσει μέχρι την Αίγυπτο. Πρώτη του προτεραιότητα είναι να συγκροτηθεί ένα ενιαίο «τζιχαντιστικό» μέτωπο στη Συρία. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, 5500 ξένοι εξτρεμιστές πολεμούν στη χώρα. Από αυτούς, οι πιο ακραίοι είναι 250 Τσετσένοι που έχουν βάση τους το Χαλέπι. Ορισμένες εκτιμήσεις της δυτικής αντικατασκοπείας ανεβάζουν σε 30.000 τους ξένους μαχητές που πολεμούν με την αλ-Κάιντα στη Συρία. Από αυτούς, οι 1200 είναι Ευρωπαίοι.

«Ο πρωτοφανής αριθμός ξένων τζιχαντιστών στη Συρία και η ευκολία με την οποία διασχίζουν τα σύνορα αποτελούν μια πηγή μεγάλων προβλημάτων για τις γειτονικές χώρες», λέει στην εφημερίδα Ελ Παΐς ο Ουίλιαμ Μακάντς, ειδικός για τις εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Ίδρυμα Μπρούκινγκς. «Το Ισραήλ θα εμποδίσει τους περισσότερους από αυτούς να εισέλθουν στο έδαφός του, αλλά για τον Λίβανο και την Ιορδανία θα είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς έχουν δεχθεί πολλούς πρόσφυγες. Κι ανάμεσα στους πρόσφυγες αυτούς κρύβονται πολλοί τζιχαντιστές».

Ο Λίβανος έχει δεχθεί πολλά πλήγματα από τις σουνιτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις. Τα πιο σημαντικά είναι η επίθεση αυτοκτονίας τον περασμένο μήνα στην ιρανική πρεσβεία της Βηρυτού, όπου σκοτώθηκαν 25 άτομα, και η χθεσινή δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει η σιιτική οργάνωση, που ελέγχει την κυβέρνηση της Βηρυτού, για την ανοιχτή εμπλοκή της στον πόλεμο της Συρίας και την υπεράσπιση του Ασαντ. Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, ο σεΐχης Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε προχθές τη σαουδαραβική αντικατασκοπία ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη στην ιρανική πρεσβεία.

«Οι οργανώσεις που προπαγανδίζουν τις ιδέες της αλ-Κάιντα δημιουργήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας», είπε. Η Σαουδική Αραβία έχει προμηθεύσει με όπλα και χρήματα τους μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας και έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος. Ο σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Τζααφάρι δήλωσε προχθές ότι έχουν συλληφθεί 300 Σαουδάραβες που πολεμούσαν στη Συρία. «Οι Σαουδάραβες πρέπει να απολογηθούν γι΄ αυτά που κάνουν», τόνισε.

Το πρώτο που κάνει η Χεζμπολάχ όταν δέχεται μια επίθεση είναι να κατηγορήσει το Ισραήλ. Αυτό έκανε αμέσως μετά την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία, αυτό έκανε και χθες μετά τη δολοφονία του Χασάν Χούλο αλ Λακίς στη Βηρυτό. Η κυβέρνηση Νετανιάχου αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση. Αυτό που ανησυχεί πραγματικά το Ισραήλ είναι ότι η επίθεση των τζιχαντιστών στη Συρία, που μέχρι τώρα περιοριζόταν στον Άσαντ και τους συμμάχους του, κτυπά πλέον και τη δική του πόρτα. Στις τάξεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης πολεμούν –και έχουν ήδη σκοτωθεί– ακόμη και Άραβες με ισραηλινή υπηκοότητα που υποστηρίζουν την αλ-Κάιντα.

«Οι τζιχαντιστές βρήκαν την αχίλλειο πτέρνα της Χεζμπολάχ», λέει ο αναλυτής Γιοράμ Σβάιτσερ, πρώην αρχηγός του τμήματος αντιτρομοκρατίας του ισραηλινού στρατού. «Ως αντίποινα για την εμπλοκή τους στη Συρία, πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον Σιιτών στον Λίβανο. Και αποτελούν μια σοβαρή απειλή για το Ισραήλ, καθώς είναι σε θέση να πραγματοποιούν απαγωγές στρατιωτών και να εκτοξεύουν πυραύλους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ