05 Δεκεμβρίου 2013

Στην Ελλάδα ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ συναντάται με πρωθυπουργό, ΥΠ.ΕΘ.Α, και τον έλληνα ομόλογό του-Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Στην Ελλάδα θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο ο Αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο στρατηγός Ντέμπσεϊ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγο Μ. Κωσταράκο. Το Σάββατο, ο αμερικανός στρατηγός θα επισκεφθεί την αεροναυτική βάση της Σούδας.
Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Ντέμπσεϊ επρόκειτο αρχικά να επισκεφθεί τη χώρα μας τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, οι εξελίξεις στη Συρία και η παρ’ ολίγον επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ τον υποχρέωσαν να αναβάλλει το ταξίδι του και να παραμείνει στην Ουάσιγκτον.

 Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές τόνιζαν προς «Το Βήμα» ότι η επίσκεψη Ντέμπσεϊ υποδηλώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο και κατά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον στα τέλη Ιουλίου (και συγκεκριμένα λίγο πριν από τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα) είχε συζητηθεί εκτενώς με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ένας «οδικός χάρτης» για την αμυντική συνεργασία των δύο πλευρών.

Ο συγκεκριμένος «οδικός χάρτης», που μάλιστα είχε καταρτιστεί με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, περιλαμβάνει τα πάντα: από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών ως την εμβάθυνση των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας και τη διάθεση οπλικών συστημάτων. Οι Αμερικανοί όμως είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και για συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε νατοϊκό πλαίσιο με έμφαση στην ασφάλεια της Μεσογείου.
Υπήρξαν επίσης σκέψεις για ενίσχυση των κοινών ασκήσεων (με έμφαση στις ειδικές δυνάμεις και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας), εν όψει και των προσαρμογών που αναμένονται στο ΝΑΤΟ από το 2014. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της ναυτικής βάσης της Σούδας, καθώς και άλλων στρατιωτικών βάσεων που παρέχονται σε αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Καλαμάτας.
Στο ίδιο κείμενο γινόταν εκτενής αναφορά και στην προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην ελληνική πλευρά, είτε μέσω παροχή οικονομικής βοήθειας (Foreign Military Sales – FMS) είτε μέσω ενός μηχανισμού που προβλέπει τη δωρεά πλεονάζοντας αμυντικού υλικού (EDA). Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, συγκεκριμένη λίστα παρέδωσε στο στρατηγό Ντέμπσεϊ ο έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο περιθώριο της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Βουκουρέστι. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ελικόπτερα Chinook 47D, 80 – 90 άρματα μάχης Abrams (σσ. φέρεται να έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς τους) καθώς και πολλαπλοί εκτοξευτές (MLRS). Όλα αυτά, όπως επίσης και οι ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θα απασχολήσουν τον αμερικανό στρατηγό και τους συνομιλητές του.