05 Δεκεμβρίου 2013

Ράγισε το γυαλί στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

http://sup.kathimerini.gr/kathimerini/section/photos/middle_east.jpg
Στην Αν. Μεσόγειο, ζωτικό χώρο της Ελλάδας, εκτυλίσσεται ένα πολιτικό δράμα στις σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας με πολλαπλούς αποδέκτες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η αποπομπή του Τούρκου Πρέσβυ στην Αίγυπτο στις 23 Νοεμβρίου και η ανάκληση του Αυγύπτιου ομολόγου του από την Άγκυρα αποτέλεσε την κορύφωση μέχρι τώρα στην κρίση που διαπνέει τις σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας μετά το πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου στην Αίγυπτο.

Ο Ταγίπ Έρντοαν, ο μοναδικός ηγέτης χώρας-συμμάχου της Δύσης στην περιοχή, ωθούμενος από το ελατήριο της ισλαμικής του κοσμοαντίληψης και προβάλλοντας το πρότυπο του προστάτη του Ισλάμ δεν δέχθηκε τα τετελεσμένα του αιγυπτιακού πραξικοπήματος. Αντίθετα τάχθηκε στο πλευρό του ανατραπέντος Ισλαμιστή προέδρου Μόρσι και απαίτησε από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου να προβεί στην πολιτειακή αποκατάσταση του βάσει των συνταγματικών επιταγών της χώρας. Η εν λόγω τουρκική αξίωση έχει προκαλέσει την πλήρη ρήξη των σχέσεων της Άγκυρας με το Κάιρο αφήνοντας κενό ζωτικό χώρο στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου με την Ελλάδα να καλείται να καλύψει σημαντικό μέρος αυτού του κενού.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάχθηκε και η επίσκεψη τον περασμένο Σεπττου κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης στο Κάϊρο. Ένας από τους ελάχιστους επισήμους ξένης χώρας ή διεθνούς οργανισμού που επισκέφθηκε την Αίγυπτο μετά το πραξικόπημα και αποσκοπώντας στην αύξηση της ελληνικής επιρροής στην Αν. Μεσόγειο μέσω της ενίσχυσης των ελληνο-αιγυπτιακών σχέσεων, ο κ. Βενιζέλος επένδυσε σε πολλούς τομείς με κύρια σημεία την ενέργεια, τις ΑΟΖ και την στρατιωτική συνεργασία, τομείς τους οποίους η τουρκο-αιγυπτιακή συνεργασία είχε καλλιεργήσει αλλά παραμένουν επί του παρόντος ανενεργοί.

Η Τουρκία κρατώντας το λάβαρο του Ισλάμ θα αργήσει να επανακάμψει στις σχέσεις της με το Κάιρο και, ακόμη αν συμβεί αυτό, θα είναι δύσκολο να κολλήσει το ραγισμένο γυαλί, εκτός και αν η Αίγυτπος μετατραπεί σε αμιγώς ισλαμικό κράτος βραχυπρόθεσμα. Η ρήξη των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων είναι βαθιά και αναμένεται να αναδιαμορφώσει το γεωπολιτικό σκηνικό στην Αν. Μεσόγειο σε βάθος χρόνου, ίσως στον ίδιο βαθμό με την ρήξη των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Όντως οι τελευταίες εξελίξεις ανοίγουν τον δρόμο για πιο ενεργή γεωπολιτική παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή με ευοίωνες προοπτικές για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις.
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_mc3_1_04/12/2013_530695