05 Δεκεμβρίου 2013

Χορός πρακτόρων στην Ελλάδα

Δικηγόροι Κούρδων πολιτικών προσφύγων καταγγέλλουν ότι το FBI ανακρίνει κρατούμενους –στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών, με ενέργειες που «παραβιάζουν το Σύνταγμα και δεν υπόκεινται σε πολιτικό έλεγχο»– και «τάζει» ανατροπή αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης Οι Αμερικανοί ζητούν πρόσβαση στη δικογραφία και αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας 44 Του Κώστα Ζαφειρόπουλου Ευθεία παρέμβαση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις υποθέσεις έκδοσης των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία αλλά και στην πρόσφατη απαγωγή του Μπουλούτ Γιαϊλά κατήγγειλαν χθες δικηγόροι και μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην ΑΔΕΔΥ.

Οπως αναφέρθηκε, αξιωματούχοι του FBI μαζί με Ελληνα εισαγγελέα-ανακριτή προσήλθαν στις 29/11/2013 στις φυλακές Κορυδαλλού απαιτώντας να ανακρίνουν 2 πρόσφυγες-απεργούς πείνας, οι οποίοι αρνήθηκαν κάθε επαφή μαζί τους. Πρόκειται για τους δύο αριστερούς αγωνιστές (Γιουκσέλ και Τσακίρ) από την Τουρκία, για τους οποίους έχει ληφθεί απόφαση απέλασης σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα.


Συμφωνία του 2000

Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας που έχει υπογραφεί το 2000 επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη. Οπως εξήγησαν οι παριστάμενοι δικηγόροι (Ι. Κούρτοβικ, Αλ. Ζορμπαλά, Ε. Σπαθανά), αυτές οι ενέργειες, παρότι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών, ξεκάθαρα παραβιάζουν το Ελληνικό Σύνταγμα και δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως πολιτικό έλεγχο. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτή η σύμβαση για αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε υπόθεση που αφορά πολιτικό πρόσφυγα. Από το 2000 μέχρι σήμερα καταγράφονται 15 αιτήματα έκδοσης στις ΗΠΑ από την Ελλάδα (έχουν ικανοποιηθεί τα 7), τα οποία όλα αφορούσαν υποθέσεις κοινού ποινικού κώδικα.

«Τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητες. Δεν απαντώ σε καμία ερώτηση Αμερικάνου πράκτορα» τους απάντησε ο Γιουκσέλ. Οπως κατήγγειλε η δικηγόρος του Γιάννα Κούρτοβικ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν -μάταια- να δελεάσουν με ανταλλάγματα τον Γιουκσέλ, υποσχόμενοι ότι μπορούν να επηρεάσουν την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία έχει ήδη αποφασίσει αμετάκλητα την έκδοσή του στη Γερμανία. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε μια πρωτοφανή παρέμβασή τους στην ελληνική Δικαιοσύνη τού είπαν κατά λέξη ότι μπορούν να ανατραπούν οι τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών και του Αρείου Πάγου.

Στόχος των Αμερικανών φέρεται να είναι η οργάνωση DHKP-C, που κατηγορείται ότι βάλλει κατά αμερικανικών συμφερόντων. Με το πρόσχημα αυτό, οι φερόμενοι ως μέλη της οργάνωσης και συλληφθέντες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (αλλά όχι μόνο αυτοί) τελούν υπό διερεύνηση από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες ζητούν να ανακρίνουν επί ελληνικού εδάφους μια σειρά από άτομα: 4 Τούρκους πρόσφυγες που κατηγορούνται για την υπόθεση της Χίου, 3 Ελληνες που κατηγορούνται για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση και 2 άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση της Χίου αλλά συνελήφθησαν στην Αθήνα: τον Μεχμέτ Γιουκσέλ και τον Ερντογάν Τσακίρ.

Από τα εμπιστευτικά -έως χθες- έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι αμερικανικές αρχές ζητάνε όχι μόνο να ανακρίνουν τους πρόσφυγες αλλά να έχουν πρόσβαση σε όλο το υλικό της δικογραφίας. Ζητάνε επίσης να προσκομιστεί οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο σχετιζόμενο με αυτούς: «χρήματα, χνούδι, σκουπίδια από τις τσέπες τους, φαρμακευτικές ουσίες, όπλα, υλικά κατασκευής βομβών, ηλεκτρονικά τσιπάκια και μνήμες αποθήκευσης, βιολογικό υλικό DNA». Ζητούν να τεθούν στη διάθεσή τους επίσης «οι εκθέσεις καταθέσεων, μαρτύρων και κατηγορουμένων, ηλεκτρονική αλληλογραφία, πληροφορίες από ιστότοπους, πληροφοριακά στοιχεία ταυτότητας, αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, προπαγανδιστικό υλικό κ.ά.». «Ολα αυτά δεν προσβάλλουν μόνο τα προσωπικά δεδομένα και τον ιδιωτικό χώρο των προσφύγων αλλά και όλων όσοι επικοινώνησαν μαζί τους το ίδιο διάστημα. Ολοι θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία σε μια επιχείρηση ποινικοποίησης των πολιτικών αγώνων. Εκτιμούμε ότι το επόμενο βήμα θα είναι το αίτημα έκδοσης των αγωνιστών στις ΗΠΑ» υποστήριξε η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά.

Εμποδίζουν μάρτυρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία του ονόματος του απαχθέντος Μπουλούτ Γιαϊλά στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών. «Δικαιώνεται η υποψία μας για την εμπλοκή της CIA σε συνδυασμό με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές στην απαγωγή» εξήγησε η Γιάννα Κούρτοβικ, η οποία εκτίμησε ότι «είναι αδύνατον ένας εισαγγελέας (Χ. Λακαφώσης) μόνος του, παρά τις πιθανές καλές προθέσεις, να τα βάλει με τις μυστικές υπηρεσίες τριών χωρών». Η δε Τουρκάλα δικηγόρος του Γιαϊλά αδυνατεί να έρθει στην Ελλάδα να καταθέσει για την υπόθεση γιατί εδώ και 6 μήνες δεν της χορηγείται βίζα από το ελληνικό κράτος, παρότι ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση το έχει ζητήσει.

Tη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των πολιτικών προσφύγων εξέφρασαν με την παρουσία τους στη χθεσινή ενημέρωση η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αντιπολεμική Κίνηση, η Ροσινάντε, η ΔΕΑ, η Κόντρα, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, οι Ελληνες Οικολόγοι χωρίς Σύνορα, το Εργαστήρι Πολιτικής Εκφρασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες συλλογικότητες.

k.zafeiropoulos@efsyn.gr