05 Δεκεμβρίου 2013

Ελληνορωσική αναθέρμανση με μια βολή

Ο υπ. Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλος υπέγραψε με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού συμφωνία Tor-Μ1 και S-300, μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη βολή των τελευταίων στην Κρήτη
Μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη βολή S-300 στην Κρήτη, την πρώτη του περίφημου ρωσικού αντιαεροπορικού σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Ρώσος ομόλογός του Σ. Σοϊγκού έρχεται να αναθερμάνει τις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας. Οι υπογραφές έπεσαν με φόντο ένα σκηνικό «ελληνικής προεδρίας», που στήθηκε ήδη στο Πεντάγωνο με πανό, ανακαινισμένο «press room» και στρωμένα χαλιά για διακεκριμένους επισκέπτες!

Για «στρατηγικό εταίρο» της χώρας, έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας, σημειώνοντας ότι με τη Ρωσία η Ελλάδα έχει «κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους». Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Σοϊγκού μίλησε για συμφωνία που ανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές στη συνεργασία των δύο χωρών σε τεχνικά στρατιωτικά θέματα.

Επί της ουσίας, η συμφωνία των δύο χωρών αφορά στην υποστήριξη (follow on support) βασικών ρωσικών οπλικών συστημάτων, κυρίως τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor-Μ1 και S-300. Τα μεν πρώτα αγοράστηκαν επί Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ τα δεύτερα από την Κυπριακή Δημοκρατία για να καταλήξουν επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη -έπειτα από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο- στην Κρήτη το 1999.

Οι Ρωσία έχει κάθε λόγο τα οπλικά της συστήματα να λειτουργούν ως «βιτρίνα» σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Και με έμφαση ο Ρώσος υπουργός Αμυνας είπε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι συμπληρώνονται 20 χρόνια συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Πεντάγωνο εγκαινίασε το νέο «look» στο υπουργείο, που επί Δ. Αβραμόπουλου ήδη «ντύθηκε» στα χρώματα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. Από το διάδρομο του υπουργικού γραφείου στον 3ο όροφο μέχρι την αίθουσα για τις δηλώσεις, οι τοίχοι καλύφθηκαν με τεράστια μπλε πανό με το διακριτικό σήμα της ελληνικής προεδρίας και ανάλογη σήμανση που οδηγεί στο «press room».

Στρώθηκαν σιέλ χαλιά, σαν αυτά όπου «βουλιάζουν» τα πόδια, νέα καθίσματα στην αίθουσα και ξύλινα πόντιουμ. Στήθηκε και καμπίνα για μετάφραση, πρακτική που ακολουθούν και στο ΥΠΕΞ στις επισκέψεις ξένων αξιωματούχων. Κατά σύμπτωση, η ίδια αίθουσα είχε δεχθεί ανακαίνιση προ 10ετίας, επί Γιάννου Παπαντωνίου, όταν και πάλι η Ελλάδα είχε αναλάβει την προεδρία στην Ε.Ε. Αγνωστο πόσο κόστισαν οι αισθητικές επεμβάσεις εν μέσω κρίσης, αν και στο υπουργείο αναφέρουν ότι πλήρωσαν μόνο το κόστος των υλικών. Κάτι, δηλαδή, αντίστοιχο με την παρέλαση, που στο παρά πέντε βρήκαν χορηγό. Αλλά και εκτός υπουργείου, το σκηνικό συμπλήρωναν οι μοτοσικλετιστές της αερονομίας, που εκλήθησαν να συνοδεύουν την αυτοκινητοπομπή...