05 Δεκεμβρίου 2013

Θρησκευτικός πόλεμος σε Συρία και Λίβανο


Ανδρες του στρατού του Λιβάνου περιπολούν στην Τρίπολη μετά την ανάληψη της διοίκησης απο τον στρατό.
Η απαγωγή δώδεκα ορθόδοξων μοναχών και η δολοφονία σιίτη ηγέτη στη Βηρυτό μαρτυρούν την αγριότητα του συριακού εμφυλίου πολέμου.


Ενώ η απαγωγή δώδεκα ορθόδοξων μοναχών από φανατικούς ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται το καθεστώς Aσαντ στη χριστιανική συριακή πόλη Μααλούλα συγκλονίζει την κοινή γνώμη της Δύσης, η δολοφονία ενός ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στη Βηρυτό ενίσχυσε τους φόβους για μετάδοση της συριακής πυρκαγιάς στον γειτονικό Λίβανο.
Οπως μετέδωσε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός της Χεζμπολάχ, Αλ Μανάρ, ο Χασάν Χάουλο αλ Λακίς, στέλεχος του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης, δολοφονήθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, σε προάστιο της Βηρυτού. Σύμφωνα με γείτονες του εκλιπόντος, ο Λακίς επέστρεψε μόνος στην οικία του και δέχτηκε καταιγισμό πυρών από αγνώστους την ώρα που έβγαινε από το αυτοκίνητό του. Με ανακοίνωσή της, η σιιτική οργάνωση που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει στον Λίβανο επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι είχε προσπαθήσει και κατά το παρελθόν να δολοφονήσει τον Λακίς. Στην ίδια ανακοίνωση, η οργάνωση του σεΐχη Χασάν Νασράλα προειδοποιεί το Ισραήλ με αντίποινα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Πάλμορ, δήλωσε ότι η χώρα του «ουδεμία σχέση έχει με το συμβάν» και κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι αντέδρασε για άλλη μία φορά «αντανακλαστικά», καταλογίζοντας ευθύνες στο Ισραήλ «χωρίς να μπει στον κόπο να σκεφτεί τι πραγματικά συνέβη».

Σύμμαχος του Ιράν και της Συρίας, η Χεζμπολάχ ενεπλάκη το 2006 σε πόλεμο με το Ισραήλ επί 34 ημέρες και κόστισε τη ζωή 1.200 Λιβανέζων, κυρίως αμάχων, και 150 Ισραηλινών, κυρίως στρατιωτών. Ο Λακίς ήταν μέλος του μυστικού ηγετικού πυρήνα της Χεζμπολάχ, στέλεχος του ένοπλου τμήματός της και έχασε ένα γιο στον πόλεμο του 2006. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ», Ρόνεν Μπέργκμαν, ο εκλιπών είχε εκπαιδευτεί στο Ιράν στη χρήση εκρηκτικών και στον ανταρτοπόλεμο, αποτελούσε δε σύνδεσμο της Χεζμπολάχ με την Τεχεράνη.

Με μήνυμά της στο Twitter, μια μέχρι χθες άγνωστη ισλαμική οργάνωση, η Αχράρ αλ Σούνα Μπααλμπέκ, ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία. Μέχρι χθες βράδυ, οι Αρχές του Λιβάνου δεν είχαν καταλήξει σε εκτιμήσεις γύρω από την αυθεντικότητα της οργάνωσης, αν και το όνομά της παραπέμπει στο στρατόπεδο των φανατικών σουνιτών μουσουλμάνων, που αντιμάχονται το καθεστώς Ασαντ στη Συρία.

Εδώ και δύο χρόνια, ο συριακός εμφύλιος προκαλεί αλλεπάλληλες εκρήξεις στην πυριτιδαποθήκη του Λιβάνου, ενός μωσαϊκού θρησκευτικών κοινοτήτων με ιστορία αιματηρών αντιπαραθέσεων. Επίλεκτες δυνάμεις της Χεζμπολάχ πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος Ασαντ εναντίον τζιχαντιστών σουνιτών, που υποστηρίζονται από Σαουδική Αραβία και Κατάρ. Το περασμένο καλοκαίρι, δύο βομβιστικές επιθέσεις σε προπύργια της Χεζμπολάχ, στη Βηρυτό, σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη σε επιθέσεις εναντίον σουνιτικών περιοχών της Τρίπολης, στον βόρειο Λίβανο, τον Αύγουστο. Τον περασμένο μήνα, 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην ιρανική πρεσβεία, στη Βηρυτό, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε οργάνωση φίλα προσκείμενη στην Αλ Κάιντα.

Λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του στενού συνεργάτη του, ο Νασράλα δικαιολόγησε τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο. «Πήγαμε για να υπερασπιστούμε όλο τον Λίβανο», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη, υποστηρίζοντας πως το μέλλον της χώρας των κέδρων θα είναι σκοτεινό εάν στη Συρία επικρατήσουν οι οπαδοί της Αλ Κάιντα. Επίσης υποστήριξε, χωρίς να προσφέρει αποδεικτικά στοιχεία, ότι η Σαουδική Αραβία ενορχήστρωσε τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην ιρανική πρεσβεία.

Αψηφώντας τις σφοδρές βροχοπτώσεις, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες στην κηδεία του Λακίς, στη γενέτειρά του Μπααλμπέκ, προπύργιο της Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο. Η δολοφονία του Λακίς ήταν η σημαντικότερη απώλεια της οργάνωσης μετά εκείνη του ηγετικού στελέχους της Ιμάντ Μουγνίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό, το 2008.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/12/2013_530792