05 Δεκεμβρίου 2013

Aνατροπή στην υπόθεση Εργκενεκόν Ανοίγει ο δρόμος για τν απελευθέρωση του βουλευτή και δημοσιογράφου Μ. Μπαλμπάι

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201312/156223/images/det_mpalmpai423.jpgΤου Νίκου Στέλγια Με μια μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της εκδίκασης των σεναρίων περί ανατροπής της πολιτικής εξουσίας βρίσκεται αντιμέτωπη από χθες το απόγευμα η τουρκική κοινωνία. Το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση του φυλακισμένου βουλευτού και δημοσιογράφου Μουσταφά Μπαλμπάϊ. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η δίκη του κ. Μπαλμπάϊ δεν τηρούσε τα πρότυπα της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου, η καταδίκη του κ. Μπαλμπάϊ δεν είναι «δίκαιη» και δεν έχει έρθει μέσα από μια δικαστική διαμάχη, η οποία τηρεί τα σύγχρονα πρότυπα της δικαιοσύνης. Για αυτό τον λόγω, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την καταβολή του ποσού των 5000 Τουρκικών Λιρών ως ηθική αποζημίωση στον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Χθες, το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι και η δίκη του βουλευτού Μεχμέτ Χαμπέραλ δεν ήταν «δίκαιη». Το δικαστήριο δεν έγκρινε την καταβολή ηθικής αποζημίωσης στον κ. Χαμπέραλ.
Μετά την καταδίκη τους, οι δυο βουλευτές προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο με την αιτιολογία ότι οι Τούρκοι εισαγγελείς είχαν γυρίσει την πλάτη τους στα πολιτικά δικαιώματα τους καθώς και στο γεγονός ότι παρέμειναν φυλακισμένοι για πολλά χρόνια δίχως να έχουν καταδικαστεί. Ακόμη, οι δυο βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι δεν αντιμετώπισαν μια «δίκαιη» δικαστική διαμάχη. Το συνταγματικό δικαστήριο συμφώνησε με τις θέσεις των δυο βουλευτών.

Οι Τούρκοι εισαγγελείς και οι διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι στο δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, οι δυο βουλευτές έλαβαν μέρος στην δημιουργία σχεδίων, τα οποία είχαν ως απώτερο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Πρόσφατα, το ειδικό δικαστήριο για την Υπόθεση Ερκενεκόν καταδίκασε τον κ. Μπαλμπάϊ σε ποινή φυλάκισης των 32 ετών. Το ίδιο δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση του κ. Χαμπέραλ. Μετά την απελευθέρωση του, ο κ. Χαμπέραλ ορκίστηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο και έλαβε την θέση τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

Μετά την ιστορική απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, μια  μερίδα της τουρκικής κοινωνίας αναμένει την άμεση απελευθέρωση του κ. Μπαλμπάϊ. Ακόμη, εκφράζονται ελπίδες για την μελλοντική σταδιακή απελευθέρωση των μελών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχουν οδηγηθεί στις φυλακές στα πλαίσια της εκδίκασης των Υποθέσεων Εργκενεκόν και Βαριοπούλα.

Μια νέα δήλωση του πρόεδρου του συνταγματικού δικαστηρίου έρχεται να αναπτερώσει το ηθικό των φυλακισμένων των προαναφερόμενων υποθέσεων. Ο Χασίμ Κιλίτς δηλώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να λάβει χώρα η απελευθέρωση του κ. Μπαλμάϊ. Κατά την γνώμη του, ο κ. Μπαλμπάϊ θα πρέπει να λάβει την θέση του στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια ώρα αρχύτερα.