22 Δεκεμβρίου 2013

ΣΕ ΔΙΝΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ Η «ΑΥΛΗ» ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ Αμαρτίες υιών παιδεύουν τον Ερντογάν

Σε αμείλικτη σύγκρουση, η οποία κρίνει τη νέα ισορροπία εξουσίας στην Τουρκία αλλά και την κατανομή του πλούτου της χώρας μεταξύ των παλιών επιχειρηματικών κολοσσών και των νέων «τζακιών» που κτίζονται γύρω από το ΑΚΡ, εξελίσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ των άλλοτε συμμάχων, της «Κοινότητας» του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και του όλο και πιο αυταρχικού Ταγίπ Ερντογάν. (Από αριστερά: Ο Αχμέτ Μπουράκ, ο Ταγίπ και ο Νεσμετίν Μπιλάλ Ερντογάν.)

Από αριστερά: Ο Αχμέτ Μπουράκ, ο Ταγίπ και ο Νεσμετίν Μπιλάλ Ερντογάν.
Η «Κοινότητα» έδειξε τη δύναμή της απαντώντας ακαριαία στην προσπάθεια του Τ. Ερντογάν να περιορίσει την επιρροή και την ισχύ του Φ. Γκιουλέν. Με την αποκάλυψη σειράς σκανδάλων που εμπλέκουν τους στενούς συνεργάτες του Τούρκου πρωθυπουργού, η υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας «πριονίζεται», ενώ ήδη έχει επιτευχθεί το πρώτο σοβαρό πλήγμα εναντίον του ΑΚΡ.
Οι έρευνες
Με απόλυτη μυστικότητα εισαγγελείς που φαίνεται να πρόσκεινται στην «Κοινότητα», εδώ και έναν χρόνο ξεκίνησαν έρευνες για εκτεταμένη διαφθορά η οποία τελικά ακουμπά τον πυρήνα της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς έχουν συλληφθεί ήδη οι γιοι τριών κορυφαίων υπουργών. Εχοντας συγκεντρώσει πλήθος αποδεικτικών στοιχείων άσκησαν αιφνιδιαστικά διώξεις και προχώρησαν σε συλλήψεις δεκάδων προσώπων, κρατικών παραγόντων και κορυφαίων επιχειρηματιών, κυρίως από τον χώρο των κατασκευαστικών εταιρειών.

Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, ο Ερντογάν προσπάθησε να ξεκινήσει την επιχείρηση κουκουλώματος της υπόθεσης. Απομάκρυνε 26 αστυνομικούς διευθυντές και τελικά τον ίδιο τον Διοικητή της Αστυνομίας Κωνσταντινούπολης ενώ επιχειρεί να διορίσει άλλους δικαστές για να αναλάβουν την «εποπτεία» των ερευνών.

Ομως, ο υπερβολικός και αδικαιολόγητος πλουτισμός στελεχών του ΑΚΡ πλήττει την αξιοπιστία του, ενώ έχει αρχίσει ουσιαστικά η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Μαρτίου. Και το χειρότερο; Η οσμή του σκανδάλου μοιάζει να έχει πλησιάσει αρκετό καιρό πριν το πρωθυπουργικό μέγαρο.Πρωταγωνιστής στα πρώτα επεισόδια ενός σίριαλ που ίσως έχει εφιαλτική συνέχεια, είναι ο 34χρονος γιος του Ερντογάν, Αχμέτ Μπουράκ, ένας κατά τα φαινόμενα «προικισμένος» νέος, ο οποίος μέσα σε πολύ λίγα χρόνια πέτυχε πάρα πολλά. Η αρχή της ανοδικής πορείας του νεαρού Μπουράκ συνέπεσε με την περίοδο της ακμής του πατέρα του στο ΑΚΡ και στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας.

Ο υιός Ερντογάν είχε από μικρός απασχολήσει τα ΜΜΕ της χώρας του, όταν ακόμη ο Ταγίπ ήταν ο πανίσχυρος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Οι υψηλές γνωριμίες αποδείχθηκαν χρήσιμες όταν το 1998 κτύπησε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα τη γνωστή τραγουδίστρια Σεβίμ Τανουρέκ, η οποία ελάχιστα εικοσιτετράωρα αργότερα εξέπνευσε. Λίγες ημέρες μετά, ο Μπουράκ Ερντογάν, εμφανίστηκε να διαθέτει δίπλωμα και τελικά με άνωθεν παρεμβάσεις ξεμπέρδεψε με ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο...

Εντυπωσιακές αγορές
Αν και διέθετε μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. τουρκικές λίρες, μόλις έξι μήνες μετά τη σύσταση της ναυτιλιακής εταιρείας του ο Μπουράκ Ερντογάν αγόρασε γραφεία ύψους 1,7 εκατ. δολαρίων, ενώ τον Νοέμβριο αγ
Το 2006, ο δραστήριος γιος αλλάζει προσανατολισμό και συστήνει με συνεργάτες του ναυτιλιακή εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. τουρκικές λίρες. Μόλις έξι μήνες μετά, η εταιρεία αγοράζει γραφεία αξίας 1,7 εκατ. δολαρίων και ύστερα από αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τα κεφάλαιά της έχουν αυξηθεί σε... 2 εκατ. τουρκικές λίρες!

Η εντυπωσιακή αυτή επιτυχία του Μπουράκ Ερντογάν συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Την περασμένη άνοιξη, η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν παρέμενε προσηλωμένη στην υψηλή ρητορική με το Ισραήλ, που οδήγησε και στον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, το «Safran -1», κοινώς το ένα από τα δύο πλοία που διέθετε πλέον η εταιρεία MB Shipping Co του Μπουράκ Ερντογάν, πηγαινοερχόταν στο Ισραήλ μεταφέροντας προϊόντα. Πρόκειται για ένα μικρό πλοίο 95 μέτρων.Ομως, η εξέλιξη της εν λόγω εταιρείας του αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από... αλματώδης. Στις αρχές Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι αγόρασε το έκτο πλοίο της, το υπό σημαία Μάλτας «Pretty» 91.000 τόνων, σχεδόν όσο όλο το τονάζ του υπόλοιπου στόλου της εταιρείας? Το νέο απόκτημα του υιού Ερντογάν ναυπηγήθηκε στην Κίνα έναντι 20 εκατ. δολαρίων...

Ανάμειξη και στα «στημένα»
Ακόμη και στο μεγάλο σκάνδαλο με τα στημένα παιγνίδια της Φενερμπαχτσέ υπήρξε «επαφή» με την οικογένεια Ερντογάν. Από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, ο Χουσεΐν Ερσάν Τοπμπάς, είναι ο γιος του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς, στενού συνεργάτη του Τ. Ερντογάν, και ο Αχμέτ Κετεντσί, μέλος και αυτός της διοίκησης της ομάδας, είναι ο αδελφός της Σεμά Ερντογάν, συζύγου του Μπουράκ. Οι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ είχαν αποδώσει το σκάνδαλο σε σκευωρία της «Κοινότητας» Γκιουλέν, προκειμένου να ελέγξει το δημοφιλές ποδοσφαιρικό σωματείο, κάτι που είχε υπονοήσει χωρίς ποτέ να το καταγγείλει συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ομάδας Αζίζ Γιλντιρίμ.
Η οικογενειακή παράδοση συνεχίσθηκε και σταδιακά η οικογένεια Ερντογάν εξελίσσεται σε εφοπλιστική οικογένεια, καθώς τον Απρίλιο 2013 ο άλλος γιος του Τούρκου πρωθυπουργού, Νεσμετίν Μπιλάλ Ερντογάν (προφανώς προς τιμήν του Νεσμετίν Ερμπακάν) ιδρύει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και ο ίδιος ναυτιλιακή - κατασκευαστική εταιρεία σε συνεργασία με έναν θείο του, με μετοχικό κεφάλαιο 3 εκατ. τουρκικών λιρών...

Καταιγίδα αποκαλύψεων-Η τράπεζα του... Ιράν, οι μίζες και οι παράνομες οικοδομικές άδειες
Οι εισαγγελείς έφεραν στο φως τρεις υποθέσεις: της τράπεζας Halkbank και των συναλλαγών της με το Ιράν, των παράνομων αδειών ανέγερσης κτιρίων και της αλλαγής όρων χρήσης γης και αδειών ανοικοδόμησης στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.Η Halkbank, η τρίτη κρατική τράπεζα της Τουρκίας, χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, ενόσω υπήρχε το εμπάργκο στο Ιράν και το πάγωμα των ιρανικών καταθέσεων στο εξωτερικό, για να διευκολύνει (με το αζημίωτο) την Τεχεράνη. Η Τουρκία πλήρωνε με εγχώριες λίρες για την αγορά ενέργειας από το Ιράν, το οποίο με τη σειρά του κατέθετε τα ποσά σε τράπεζες της γειτονικής χώρας και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε αυτά τα κεφάλαια για να αγοράσει χρυσό.

Η Halkbank έπαιζε τον ρόλο αυτόν, αποκομίζοντας τεράστια ποσά, αν υπολογίσει κανείς ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας με το Ιράν εκτοξεύτηκε στα 22 δισ. δολάρια το 2012.
Σύμφωνα με τη «Zaman», μέσω της Τράπεζας διακινήθηκαν σχεδόν 100 δισ. δολάρια τα τελευταία δυόμισι χρόνια, με τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να φθάνουν σχεδόν τα 20 δισ. Με τέτοια ποσά μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Σουλεϊμάν Ασλαν, που συνελήφθη, είχε σπίτι του σε κουτιά παπουτσιών 4,5 εκατ. δολάρια.
Για τον ρόλο της Τράπεζας στις συναλλαγές με το Ιράν η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει την Τουρκία, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Τζαφέρ Τσαγκλαγιάν προστάτευαν τη Halkbank. Ο γιος του υπουργού Οικονομικών Σαλίχ Τσαγκλαγιάν έχει ήδη συλληφθεί με την κατηγορία ότι σε συνεργασία με τον γιο του υπουργού Εσωτερικών Μπαρίς Γκιουλέρ μεσολαβούσαν για να διευκολυνθεί ο Αζερο-ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ να ξεπλύνει ιρανικά κεφάλαια. Ο τελευταίος υποχρεώθηκε να αλλάξει πρακτική μετά τη σύλληψη του οδηγού του, ο οποίος μετέφερε από την Τουρκία στη Ρωσία 150 εκατ. δολάρια σε βαλίτσες.

Η εταιρεία με τα 7 δισ.
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20131222/engine/assets_LARGE_t_420_54288754_type12128.jpgΜπαίνοντας κανείς στην Κωνσταντινούπολη από το αεροδρόμιο θα συναντήσει τις τεράστιες πολυκατοικίες, αρκετές από τις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, να υψώνονται θυμίζοντας τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν σε αυτήν την επιχείρηση κατασκευής λαϊκής κατοικίας, που αποτελούσε υπόσχεση του Ερντογάν τόσο ως δημάρχου όσο και ως πρωθυπουργού.Εργο της κρατικής ΤΟΚΙ ήταν η κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών, αλλά η εταιρεία γιγαντώθηκε επί πρωθυπουργίας Ερντογάν καθώς από 43.000 σπίτια που είχε κατασκευάσει πριν από το 2002, ο αριθμός αυτός ξαφνικά εκτινάχθηκε στα 500.000 σπίτια σε όλη την Τουρκία, με την περιουσία της να φθάνει στα 7 δισ. δολάρια.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης παρουσίασαν πέρυσι μια λεπτομερή έκθεση που αποκάλυπτε ότι η κρατική χρηματοδότηση της ΤΟΚΙ είχε φθάσει στα 50 δισ. δολάρια, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για αδιαφανή διάθεση ενός ποσού τουλάχιστον 30 εκατ. δολαρίων. Στο στόχαστρο είχε βρεθεί ο πρώην πρόεδρος της ΤΟΚΙ και σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.

Ο γιος του, Αμπντουλάχ Μπαϊρακτάρ, είναι ένας από τους συλληφθέντες στο σκάνδαλο με την κατηγορία ότι μεσολαβούσε για την έκδοση παράνομων οικοδομικών αδειών σε μεγαλοκατασκευαστές όπως ο Αλί Αγκάογκλου (με προσωπική περιουσία, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, 2,7 δισ. δολαρίων), εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις.

Οι «μπίζνες» του δημάρχου
Η τρίτη υπόθεση αφορά τον δήμαρχο του «Φατίχ» της Κωσταντινούπολης Μουσταφά Ντεμίρ, που φέρεται να χορηγούσε παράνομα οικοδομικές άδειες σε μεγάλη αρχιτεκτονική εταιρεία, την RCI...
Ο Μ. Ντεμίρ κατηγορείται ότι πήρε μίζα για να εγκρίνει άδεια οικοδόμησης ξενοδοχείου δίπλα ακριβώς στην έξοδο του υποθαλάσσιου τούνελ που συνδέει την ασιατική με την ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, παρά τις προειδοποιήσεις των Ιαπώνων τεχνικών ότι από το έργο αυτό μπορεί να κινδυνεύσει με κατάρρευση η είσοδος του τούνελ...
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr