Μέχρι τώρα η Τουρκία έκλεινε τα μάτια για την ελεύθερη διέλευση μέσω του έδαφός της των ριζοσπαστικών ισλαμιστών στη Συρία. Επιπλέον, ένα μήνα πριν το τουρκικό ΥΠΕΞ παραδέχθηκε επίσημα ότι με το μέρος της συριακής αντιπολίτευσης πολεμούν και Τούρκοι πολίτες.
Η κλιμάκωση της διαμάχης απειλεί να αποσταθεροποιήσει όπως την Τουρκία έτσι και τις γειτονικές χώρες, πιστεύει ο διευθυντής του ρωσικού Κέντρου της Μέσης Ανατολής Στανισλάβ Ταράσοφ:
Οι ένοπλες συγκρούσεις συμβαίνουν ακριβώς στα σύνορα με την Τουρκία, και μερικές φορές αυτές οι παραμεθόριες περιοχές δέχονται πυρά από όλμους. Εάν προηγουμένως η Άγκυρα κατηγορούσε τη Δαμασκό γι’ αυτά τα περιστατικά, τώρα όμως μιλάμε για προσπάθειες των ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων να διευρύνουν το μέτωπο του αγώνα τους, να παρασύρουν την Τουρκία σε ένοπλες συγκρούσεις και να καταφέρουν ώστε ο τουρκικός στρατός να αρχίσει μια ένοπλη εισβολή στο έδαφος της Συρίας.

Ο Ρώσος τουρκολόγος Βίκτορ Ναντέιν-Ραγιέβσκι είναι βέβαιος ότι η Τουρκία θα έχει προβλήματα βοηθώντας τους αντάρτες, ιδιαίτερα τους ισλαμιστές:Η ένοπλη συριακή αντιπολίτευση, το ισλαμικό της μέρος, συμπεριφέρεται αλαζονικά και ξεδιάντροπα στο έδαφος της Τουρκίας. Οι ληστείες, οι βιασμοί στις παραμεθόριες περιοχές και ακόμα και σε κεντρικές περιοχές της Τουρκίας έχουν γίνει κανόνας. Δημιουργήθηκε μια κατάσταση, όταν η οποιαδήποτε βοήθεια στους αντιπάλους του Άσαντ από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης είναι υπέρ της διάλυσης της ίδιας της Τουρκίας, και αυτός ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σοβαρός.Συνεπώς, η Τουρκία βοηθώντας τη λεγόμενη αντιπολίτευση της Συρίας, διακινδυνεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ευημερία της.

*Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.