08 Σεπτεμβρίου 2013

Διχάζει τις ΗΠΑ το Συριακό

  • Επιχείρηση «κατάκτηση» του Κογκρέσου από τον Ομπάμα μετά την G20
  • Τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό των BBC και ABC News καταδεικνύει ότι πάνω από το ένα τρίτο των μελών του Κογκρέσου είναι αναποφάσιστοι - και η πλειοψηφία όσων έχουν λάβει μία απόφαση είναι αρνητική ως προς την ανάληψη δράσης
  • ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ των Αντιπροσώπων θα δοθεί η πιο σκληρή μάχη
Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται υπό μία έννοια ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την απόφασή του να επιδιώξει την έγκριση του Κογκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, η οποία και αποτελεί σημείο καμπής στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ομπάμα θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον αμερικανικό λαό για το θέμα της Συρίας την Τρίτη, εν όψει της ψηφοφορίας στο λόφο του Καπιτωλίου που θα κριθεί από τους αναποφάσιστους, οι οποίοι και φθάνουν σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το ένα τρίτο των μελών του Κογκρέσου. Και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προχωρήσει σε δράση ακόμη και εάν το Κογκρέσο τελικά σταθεί απέναντί του.

Οι αντίθετες φωνές σε αμερικανική επέμβαση ήταν πολύ περισσότερες από τις θετικές στην Αγία Πετρούπολη, και παρόλο που Βρετανία, Καναδάς και Τουρκία υποστηρίζουν ανοιχτά τη δράση, μόνο η Γαλλία δεσμεύτηκε για στρατιωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο επιχείρησης - και αυτό αφού αποφανθεί το αμερικανικό Κογκρέσο και δοθεί το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Ο ίδιος ο Ομπάμα δεν έδωσε στίγμα των προθέσεών του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της G20, η οποία «κύλησε» σε κλίμα διαίρεσης για το Συριακό. Σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε πως ο Ομπάμα δεν σκοπεύει να αναλάβει δράση εναντίον της Συρίας χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. «Ο Πρόεδρος φυσικά έχει τη δικαιοδοσία να δράσει, όμως δεν είναι ούτε η επιθυμία του, ούτε η πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τη δικαιοδοσία αυτή χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου», ανέφερε ο Τόνι Μπλίνκεν, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο στην περίπτωση της συριακής κρίσης, αναφερόμενος στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων εναντίον του ίδιου του Μπασάρ αλ-Άσαντ και άλλων αξιωματούχων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να αναλάβει ούτε καν τα πιο απλά βήματα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι -ο οποίος μίλησε εντός της εβδομάδας ενώπιον της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων- έχει αρνηθεί να εκτιμήσει τι θα πράξει ο Ομπάμα στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει να αναληφθεί δράση κατά της Συρίας. Οι Αμερικανοί βουλευτές παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά το θέμα και πολλοί εξ αυτών αναποφάσιστοι, παρά την «εκστρατεία» της κυβέρνησης Ομπάμα.

Τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό των BBC και ABC News καταδεικνύει ότι πάνω από το ένα τρίτο των μελών του Κογκρέσου είναι αναποφάσιστοι - και η πλειοψηφία όσων έχουν λάβει μία απόφαση είναι αρνητική ως προς την ανάληψη δράσης, ενώ η πιο σκληρή μάχη θα δοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω», όμως ο κόσμος δεν μπορεί να «παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια» μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου της G20.

Παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολο» να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας και πρόσθεσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις των Αμερικανών «που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια».
«Έθεσα το θέμα στο Κογκρέσο επειδή δεν μπορούσα ειλικρινά να ισχυριστώ ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ εναντίον αθώων πολιτών και γυναικών και παιδιών απειλούσε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν θεωρούσε ότι υπήρχε μία άμεση απειλή εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, θα διέτασσε την ανάληψη δράσης χωρίς να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου. Όπως έχει επισημάνει η Washington Post, η «απροσδόκητη απόφαση του Ομπάμα να επιδιώξει την έγκριση από το Κογκρέσο αποτελεί σημείο καμπής στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, καθώς οι πρόεδροι περιόριζαν ολοένα περισσότερο τον ρόλο των βουλευτών για το πότε και πώς θα εμπλέκονταν οι ΗΠΑ σε πόλεμο».

«Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμα σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος θα μπορούσε
να δημιουργήσει 'προηγούμενο', περιοριστικό για τις αποφάσεις μελλοντικών προέδρων των ΗΠΑ ή να τους αποτρέπει από μια μελλοντική προσφυγή στο Κογκρέσο», εκτιμά η εφημερίδα.
Μετά το πέρας της συνόδου την περασμένη Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, που έφερε στο φως τη βαθιά διαίρεση για το Συριακό και δεν εξασφάλισε στον Ομπάμα την ισχυρή στήριξη που αναζητούσε, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως 10 χώρες της G20 συνυπέγραψαν με τις ΗΠΑ ανακοίνωση στην οποία τάσσονται υπέρ «σθεναρής» διεθνούς απάντησης στη Δαμασκό.

Οι G20 καταδίκασαν, αλλά δεν ανέφεραν επέμβαση...
ΕΝΤΕΚΑ από τα κράτη-μέλη της G20 καταδίκασαν την περασμένη Παρασκευή την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα στη Συρία και ζήτησαν να δοθεί μία αυστηρή διεθνής απάντηση, επισήμανε ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται σαφώς κάποιο αίτημα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

«Τα στοιχεία σαφώς καταδεικνύουν πως η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επίθεση, η οποία έγινε με έναν τύπο χημικών όπλων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση», τονίστηκε στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία δημοσιεύθηκε ενώ περαιωνόταν η σύνοδος της G20. Τη ανακοίνωση προσυπέγραψαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ηγετών της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται σαφώς κάποιο αίτημα για να ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

«Απευθύνουμε κάλεσμα για μία σθεναρή διεθνή απάντηση απέναντι σε αυτήν τη σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων και της παγκόσμιας συνείδησης, η οποία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα πως αυτού του είδους οι ακρότητες δεν θα πρέπει ουδέποτε να επαναληφθούν. Όσοι διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα, θα κληθούν να λογοδοτήσουν», αναφέρεται στο κείμενο.
http://www.sigmalive.com/