08 Σεπτεμβρίου 2013

Ορος εθνικής σωτηρίας ο εκσυγχρονισμός της ΝΔ


ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΜΕΡΤΖΟΥ
προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών,
δημοσιογράφου και συγγραφέα
Δε χωράει αμφιβολία ότι ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αγωνίζεται σκληρά και σε ορισμένους κρίσιμους τομείς αποτελεσματικά, για να εκσυγχρονισθεί και, μέσω του εκσυγχρονισμού της, να σωθεί η Ελλάδα. Λίγοι ικανοί τον συνεπικουρούν και πολλοί άχρηστοι τον εκβιάζουν. Νύχτα μέρα ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού και στον αγώνα θυσιάζει την προσωπική υγεία του - κάκιστα, διότι το σαρκίον του πολιτικού είναι απαραίτητο όργανο και προϋπόθεση στην άσκηση της πολιτικής.

Ωστόσο, ο αγώνας του Αντώνη Σαμαρά δεν επαρκεί για να σταθεροποιήσει μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα όσα και αν -μακάρι- επιτύχει. Ορος εκ των ων ουκ άνευ για τον εκσυγχρονισμό και, άρα, για τη σωτηρία της χώρας είναι η ανάγκη να πληγεί βαρύτατα, σε πρώτη φάση, το αιωνόβιο «παρ' ημίν μωραϊτικόν σύστημα», που, άλλωστε, είναι ακόμη ορατό στην κυβερνώσα ΝΔ. Συνεπώς πρέπει να εκσυγχρονισθεί ταυτόχρονα με τη χώρα και η ΝΔ, αλλιώς ο πρόεδρός της και πρωθυπουργός χτίζει πύργους στην άμμο. Και το γνωρίζει.

Το πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ έδειξε ότι ο ηγέτης της επιθυμεί ή τουλάχιστον εύχεται το ριζικό πολιτικό και ιδεολογικό εκσυγχρονισμό της. Οι «αιρετικές» απόψεις από τα «παράθυρα», όμως, αποδεικνύουν ότι πολλά στελέχη της μένουν κολλημένα στο «μωραϊτικόν σύστημα». Ακόμη χειρότερα, η διαγραφή τους συνεπάγεται ανατροπή της κυβερνήσεως και ματαίωση της εθνικής σωτηρίας. Ο Διάολος έχει πολλά ποδάρια.Χάος πολιτικής «σκέψης» και εμβριθής τιποτολογία π.χ. προδίδουν όσα πρότεινε δημόσια για τον εκσυγχρονισμό της ΝΔ στέλεχος του Μαξίμου.

Στις 16 Ιανουαρίου 2010 ο συντάκτης αυτής της στήλης απηύθυνε σχετική επιστολή σε καθηγητή, ο οποίος τότε διηύθυνε την καθοδήγηση της ΝΔ με την πολιτική επιθεώρησή της «Εμφαση» και είναι υπουργός. Απάντηση δεν υπήρξε.

Μετά τέσσερα σχεδόν χρόνια η επιστολή μένει επίκαιρη. Εγραφε και τα εξής:
Το περιεχόμενο της επιθεώρησης «Εμφαση», αρ.41, θυμίζει εμβριθείς συζητήσεις περί του γένους των Αγγέλων στην Κωνσταντινούπολη, όταν οι Οθωμανοί βρίσκονταν προ των πυλών της. Προσυπογράφω την κομβικής σημασίας επισήμανσή σας ότι η νικηφόρα παράταξη δεν επιτρέπεται να απολογείται στους ηττημένους της Ιστορίας, ενώ έσωσε την Ελλάδα και μετά την έκτισε, την ενέταξε στην Ευρώπη και την θωράκισε με το πιο άρτιο και μακρόβιο δημοκρατικό πολίτευμά της. Ωστόσο ο Αρχηγός της πήγε προσκυνητής στην Γυάρο, αλλά δεν διανοήθηκε να αφήσει ένα κλαρί δάφνης σε όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνες των δύο πλευρών που έπεσαν στον Γράμμο.

Περίμενα, τρεις μήνες μετά την ταπεινωτική εκλογική ήττα, η «Εμφαση» να δημοσιεύσει ένα νηφάλιο, επιστημονικό και γενναίο αφιέρωμα στα αίτια της ήττας. Δεν προήλθε από παρθενογένεση, αλλά ευθέως από την κυβέρνηση και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τι πάει να πει «λάθη και συμπεριφορές που μας πλήγωσαν;». Ενσυνείδητες επιλογές ήσαν. Θεσμικά κενά του κόμματος τις επέτρεψαν και κατέστησαν αδύνατον να αποτρέψουν τις επόμενες. Ποια ιδεολογία μάς τις υπαγόρευσε; Μήπως ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός είναι αυτός που, με μαθηματική ακρίβεια μισθωμένου «κίλερ», οδήγησε την Ελλάδα και τον Λαό της στη χρεοκοπία και στον παγκόσμιο εξευτελισμό;

Η ιδεολογία και τα κυβερνητικά προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας είναι για να εφαρμόζονται. Δεν είναι για να εξαπατούν ή να εξοικονομούν πελάτες. Η παράταξή μας απευθύνεται σε πολίτες και υπηρετεί πολίτες. Αλλιώς δεν έχει λόγον υπάρξεως. Τότε δεν είναι Δημοκρατία - ούτε Νέα ούτε Παλαιά. Αντίθετα. Με τις πράξεις της και παραλείψεις της αυτοπαρουσιάζεται σαν αδίστακτη επαγγελματική σπείρα, προορισμένη αποκλειστικά για την Εξουσία και για τα Δημόσια Ταμεία της. Λυπούμαι βαθύτατα, αλλά είναι οι επιεικέστερες σκέψεις.

Γνωρίζω τη ρητορεία ότι «όλα αυτά θα τα εξετάσει» το Συνέδριο τον Ιούνιο!

Γνωρίζω επίσης, ή μάλλον υποθέτω, τις τεράστιες δυσχέρειες της νέας ηγεσίας. Γνωρίζετε άριστα, όμως, ότι ο τωρινός Χρόνος είναι ιστορικός, δηλαδή τόσο πυκνός, ώστε ενδέχεται ένας μονάχα μήνας να ισοδυναμεί με 3-4 ημερολογιακά έτη. Η Πατρίδα κινδυνεύει, οι καιροί ου μενετοί, ουδείς γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα και οι εμπερίστατοι Ελληνες χρειάζονται θανασίμως να εμπιστευθούν μια μεγάλη πολιτική δύναμη, αξιόπιστη, έντιμη, σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική. Είναι η ΝΔ; Χωρίς αυτοκριτική; Χωρίς ένα «συγγνώμην»; Χωρίς Κάθαρση; Ξέρετε καλά ότι:

• η αυτοκριτική, όταν είναι πραγματική, βελτιώνει, αναδιοργανώνει, ανανεώνει και σφυρηλατεί μιαν συνειδητά πολιτική παράταξη,

• η παράταξή μας διέπραξεν Υβριν και, για να εξιλεωθεί, ώστε να απελευθερωθεί και να απελευθερώσει νέες δυνάμεις, οφείλει να επιβάλει εαυτήν εις Κάθαρσιν,

• η Κάθαρσις επέρχεται αποκλειστικά δι' ελέου και φόβου.

Τι να γίνει; Χωρίς σπασμένα αυγά δεν γίνεται ομελέτα. Ούτε πολιτική γίνεται με τζάμπα μάγκες και χαζοχαρούμενες μπούρδες. Αποστολή της ΝΔ είναι να υπηρετεί την Ελλάδα και όχι να υπηρετεί το πολιτικό προσωπικό της. Γι' αυτόν τον σκοπό εκατομμύρια Ελληνες στρατευθήκαμε στις γραμμές της. Διαφορετικά, το Αγος θα ανακυκλώνεται ακόμη και αν τυχόν περιστασιακά επανέλθει η ΝΔ στην Εξουσία. Μήπως, έτσι, δεν επανήλθε το ΠΑΣΟΚ; Απλώς κατόρθωσε να διατηρήσει σε απολύτους αριθμούς όσους ψηφοφόρους είχε συγκρατήσει κατά την εκλογική συντριβή του το 2004. Η ΝΔ κατέρρευσε εξ ιδίου πταίσματος αποκλειστικά. Δεν υποχρεούται, λοιπόν, να εντοπίσει ένα προς ένα όλα εκείνα τα «πταίσματά» της, που εν πολλοίς στοιχειοθετούν πολιτικά -ακόμη και ποινικά- κακουργήματα;

Η πορεία της ΝΔ προς την τραγωδία -πρωτευόντως της χώρας και δευτερευόντως του μεταλλαγμένου πολιτικού υβριδίου της- είχε ήδη προδιαγραφεί από την αυγή του έτους 2006 και ήταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Την προδιέγραψε η συνημμένη επιστολή μου σε εφημερίδες της Φλώρινας την 14η Φεβρουαρίου 2006. Επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, την 4η Οκτωβρίου 2009. (…) Ισχύουν όσα έγραφα το 2006: «Κάθε αρνί από το ποδάρι του κρέμεται. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος και να κρεμασθεί η χώρα».

Η ΝΔ έχει στις γραμμές της ορισμένους διακεκριμένους επιστήμονες που γνωρίζουν εφηρμοσμένη πολιτική -και όχι απλώς θεωρίες και άλλες εγκεφαλικές κατασκευές απ’ αυτές που γεμίζουν την «Εμφαση» ή που, χειρότερα, άδειασαν το Δημόσιο Ταμείο. Υποθέτω ότι τουλάχιστον μια τέτοια ομάδα θα προχώρησε ή θα προχωρήσει σύντομα σε μια ενδελεχή μελέτη για τα ακριβή -και πανάκριβα- «πταίσματα», ώστε η νέα κομματική ηγεσία να έχει έναν Οδηγό.
Σας ευχαριστώ θερμά που διαβάσατε τούτο το γράμμα. Δεν ελπίζω. Το χρέος μου κάνω - ίσως και ψυχοθεραπεία στον εαυτόν μου.