08 Σεπτεμβρίου 2013

Χωρίς την άδεια του Άσαντ τα χημικά λέει η Bild

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ίσως έκαναν χρήση χημικών όπλων στην επίθεση κοντά στη Δαμασκό, χωρίς την προσωπική άδεια του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag, η οποία επικαλείται τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύροι στρατιωτικοί διοικητές ζητούν τους τελευταίους τεσσεράμισι μήνες την άδεια από το προεδρικό παλάτι να κάνουν χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με μηνύματα μέσω ασυρμάτου που εντόπισαν Γερμανοί πράκτορες, αλλά πάντα τους το αρνούντο, γράφει η εφημερίδα.Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο Άσαντ ίσως να μην ενέκρινε ο ίδιος προσωπικά την επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.Η Bild αναφέρει ότι τα μηνύματα εντοπίστηκαν από το γερμανικό αναγνωριστικό πλοίο Oker, που πλέει κοντά στις συριακές ακτές.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, Γκέρχαρντ Σίντλερ, έκανε εμπιστευτική ενημέρωση στις επιτροπές άμυνας και εξωτερικών του γερμανικού κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τη Bild ο Σίντλερ δήλωσε ότι ο εμφύλιος στη Συρία ενδέχεται να συνεχιστεί για χρόνια. Ο επικεφαλής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βόλκερ Γουίσκερ, επίσης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η επιρροή των συνδεομένων με την Αλ-Κάιντα δυνάμεων στο εσωτερικό των ανταρτών ολοένα και ενισχύεται.

Μέλη της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων που ήταν παρόντα στην ενημέρωση από τον Σίντλερ, δήλωσαν στο Reuters ότι αν και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν αδιάσειστες αποδείξεις ότι η κυβέρνηση του Άσαντ ευθύνεται για τα χημικά, είχαν αρκετές ενδείξεις που τους οδηγούν σ' αυτό το συμπέρασμα. Σε αυτές περιλαμβάνεται ένα τηλεφώνημα που υπέκλεψαν οι Γερμανοί κατάσκοποι ανάμεσα σ' έναν αξιωματούχο της Χεζμπολάχ και την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, στο οποίο ο αξιωματούχος φέρεται να είπε ότι ο Άσαντ διέταξε την επίθεση.
Πηγή: Reuters