Παίρνοντας τον λόγο, ο ίδιος ο Μόρσι ζήτησε την ξένη επέμβαση στη Συρία εναντίον του Ασαντ, προκαλώντας την άμεση και κοφτή αντίδραση του αιγυπτιακού στρατού που εξέδωσε ανακοίνωση για να επισημάνει ότι ο μοναδικός του ρόλος είναι η φύλαξη των συνόρων της χώρας.
"Οι ένοπλες δυνάμεις ανησύχησαν πολύ για τη διάσκεψη για τη Συρία σε μία στιγμή που η Αίγυπτος περνούσε σοβαρή πολιτική κρίση", δήλωσε πηγή του αιγυπτιακού στρατού μεταφέροντας θέσεις που διατυπώθηκαν σε ιδιωτικές συζητήσεις στις τάξεις του στρατεύματος.
Αιχμή της αντιπαράθεσης που προκάλεσε η συγκέντρωση για τη Συρία ήταν ένα λειτουργικό ελάττωμα της προεδρίας Μόρσι: αν και σύμφωνα με το σύνταγμα, ο Μόρσι είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο αιγυπτιακός στρατός παραμένει κυρίαρχος της τύχης του και ανταγωνιστική πηγή εξουσίας για εκείνον που θεωρείται ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας.
Το δραματικού χαρακτήρα τελεσίγραφο του στρατού με τη διατύπωση της απαίτησης προς τον Μόρσι και άλλες πολιτικές προσωπικότητες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέχρι σήμερα το απόγευμα, κατέλαβε εξ απήνης την προεδρία. Μπροστά στις γιγάντιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά του Μοχάμεντ Μόρσι, ο στρατός επικαλέσθηκε την ανάγκη αποφυγής ενός νέου λουτρού αίματος και την ανησυχία για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αναμεσά τους η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος, δυσχεραίνοντας τις εισαγωγές καυσίμων και τροφίμων.
Πριν από την πρόσφατη έκρηξη της λαϊκής οργής, ο αιγύπτιος πρόεδρος είχε αποκλείσει την ιδέα της ανάληψης και πάλι του ελέγχου της χώρας από τον στρατό. Εάν ο Μόρσι είχε αντιληφθεί τον εκνευρισμό των στρατιωτικών, τότε επέλεξε να τον αγνοήσει, θεωρώντας ότι η εντολή που διαθέτει ως δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας ισοδυναμεί με άδεια για να παράγει πολιτική όπως κάνουν οι εκλεγμένοι ηγέτες αλλού στον κόσμο.
Για τον στρατό, με τη συγκέντρωση για τη Συρία ο Μόρσι "διέβη την κόκκινη γραμμή", ενθαρρύνοντας τους Αιγύπτιους να πολεμήσουν στο εξωτερικό, διακινδυνεύοντας τη δημιουργία μίας νέας γενιάς τζιχαντιστών, σύμφωνα με τον Γιάσερ ελ-Σίμι, αναλυτή του International Crisis Group.
Στο κέντρο των ανησυχιών του στρατού βρίσκεται η παράδοση της δραστηριότητας του μαχητικού ισλάμ στην Αίγυπτο. Αλλωστε, η Αίγυπτος είναι η πατρίδα του αρχηγού της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Η στρατιωτική πηγή που μίλησε στο Ρόιτερς καταδίκασε πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν από "απόστρατους τρομοκράτες" συμμάχους του Μόρσι, ο οποίος έχει τελευταία ενισχύσει τις σχέσεις του με την παλαιότερα ένοπλη οργάνωση αλ-Γκάμαα αλ Ισλαμίγια.
Αιγύπτιοι στρατιωτικοί δηλώνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι οι Αιγύπτιοι δεν επιθυμούν ένα θρησκευτικό κράτος. Αν και η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν έχει διακηρύξει ότι τείνει προς την εγκατάσταση μίας θεοκρατίας, οι ανησυχίες αντανακλούν την καχυποψία που διατηρεί ο αιγυπτιακός στρατός απέναντι σε ένα κίνημα που είχε τεθεί υπό απαγόρευσιν από το αιγυπτιακό στρατιωτικό καθεστώς.από το 1954.
ΑΠΕ