03 Ιουλίου 2013

Ανησυχία ΝΑΤΟ από απόφαση Τουρκίας για συστήματα αεράμυνας Τα συστήματα από Κίνα δεν θεωρούνται συμβατά με το νατοϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQThU0GVTlmqTR6xQBQxTjERprWoBdNO0b5hw9oRxHrnsCoek5a

Προβληματισμένοι φέρονται οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Τουρκίας από την απόφαση της Άγκυρας να επιλέξει συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς από την Κίνα, καθώς δεν θεωρούνται συμβατά με το νατοϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο έχει αναπτυχθεί στο τουρκικό έδαφος.«Πρόκειται για μια επιλογή που θα προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης από χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία διατηρεί κάθε δικαίωμα να επιλέξει το δικό της εναέριο αμυντικό σύστημα, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική της επιλογής της για ένα κινεζικό σύστημα, το οποίο θα στερείται κάθε δυνατότητα διαλειτουργικότητας με τις υπάρχουσες δομές των συστημάτων του NATO».

Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη Χουριέτ, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου γραφειοκράτη από το χώρο της άμυνας, από τις τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις που επεξεργάζεται η Τουρκία για την κατασκευή προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς προκρίνεται η κινεζική πρόταση λόγω ικανοποιητικής τεχνολογίας, δυνατότητας μεταφοράς τεχνολογίας και συγκριτικά χαμηλότερου κόστους σε σχέση με τις λοιπές εναλλακτικές. Εκκρεμεί ωστόσο η τελική έγκριση του Υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Στις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανάπτυξη ενός κινεζικού συστήματος αεράμυνας για την προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου, αναφέρθηκε ξένος Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα. «Αδυνατώ να προβλέψω το πώς η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αντιδράσει σε αυτή την επιλογή της Τουρκίας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ωστόσο ότι η ενσωμάτωση ενός κινεζικού ή σινοτουρκικού συστήματος αεράμυνας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή ιδέα» σχολίασε Αμερικανός διπλωμάτης.

Στρατιωτικές πηγές της Τουρκίας παραδέχονται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους Τούρκους υπεύθυνους στρατιωτικών συμβάσεων σχετικά με τις δυσκολίες επίτευξης διαλειτουργικότητας, στην περίπτωση που η Τουρκία καταλήξει σε συστήματα από την Κίνα ή τη Ρωσία.

Περίπου το μισό δίκτυο των ραντάρ της Τουρκίας έχει καταβληθεί από το ΝΑΤΟ και αποτελεί μέρος του Air Environment Defense Ground του Οργανισμού. «Η Τουρκία μπορεί πάντα να αποφασίσει να χτίσει ένα αυτόνομο σύστημα, αλλά αυτή η επιλογή της μεταφράζεται σε απώλεια του μισού δικτύου ραντάρ», σχολίασε αμυντικός αναλυτής.

Παρακολουθήσεις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία μελετά το θέμα των παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ, και στην περίπτωση που οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθινοί θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον.Η Ζαμάν αναφέρεται σε τουρκικές διπλωματικές πηγές που σημείωσαν το δημοσίευμα της Guardian, λέγοντας ότι έχουν μόνο την πληροφορία ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των 38 χωρών που αποτέλεσαν “στόχο” της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.«Δεν υπάρχει ωστόσο καμία περαιτέρω λεπτομέρεια για την Τουρκία», εξήγησαν στην εφημερίδα διπλωματικοί της Τουρκίας, διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Guardian, σε δημοσίευμά της στο κυριακάτικο φύλλο της, ισχυρίζεται ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) παρακολουθούσε τα γραφεία αποστολών της ΕΕ, καθώς και πρεσβειών και αποστολών συμμάχων των ΗΠΑ, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Τουρκίας, μέσω πρόσβασης σε διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία παρέχονταν στην Υπηρεσία από τον πληροφοριοδότη Edward Snowden.Η τουρκική Κυβέρνηση μέχρι στιγμής απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
http://www.kathimerini.com.cy/