03 Ιουλίου 2013

Τι προβλέπει ο «οδικός χάρτης» του αιγυπτιακού στρατού

KHALED DESOUKI / AFP Το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την αναστολή ισχύος του συντάγματος της χώρας για χρονική περίοδο που μπορεί να παραταθεί μέχρι και έναν χρόνο περιλαμβάνει ο «οδικός χάρτης» που προτίθεται να εφαρμόσει ο αιγυπτιακός στρατός, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Μόρσι δεν αποδεχθεί το αίτημα να παραιτηθεί από την εξουσία.

Με τίτλο "Σήμερα, παύση ή παραίτηση" η ηλεκτρονική έκδοση της κρατικής ιδιοκτησίας εφημερίδας Al-Ahram παρουσιάσει τους κύριους άξονες αυτού του "οδικού χάρτη". 
Προβλέπει την αναστολή ισχύος του συντάγματος που ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες τον Δεκέμβριο και σύμφωνα με τους αντιπάλους του προέδρου Μόρσι, ανοίγει τον δρόμο για τον εξισλαμισμό της νομοθεσίας.Ειδικοί θα επιφορτιστούν με την κατάρτιση νέου θεμελιώδους νόμου, που θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα. Το κείμενο του νέου συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί από το Αλ-Αζχαρ του Καΐρου, ύπατου θεσμού του σουνιτικού ισλάμ.
 
Επίσης "τριμελές προεδρικό συμβούλιο, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου" θα επιφορτισθεί με τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων κατά τη διάρκεια "μεταβατικής περιόδου εννέα μηνών έως ενός έτους". Η συγκρότηση του συμβουλίου αυτού αποτελεί αίτημα ειδικά του κινήματος Τάμαροντ, το οποίο οργάνωσε τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις.
 
Μία μεταβατική κυβέρνηση χωρίς πολιτικό χρωματισμό θα σχηματιστεί για την μεταβατική περίοδο υπό την ηγεσία ενός από τα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας. Οι μεταβατικές αυτές αρχές "θα προετοιμάσουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που θα προβλέπει το νέο σύνταγμα".Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο στρατός θα εποπτεύει τις διαδικασίες, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα στην εφαρμογή τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Al-Ahram.
 
Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι όσοι αντιταχθούν στην εφαρμογή των μέτρων αυτών δύναται να τεθούν υπό κατ΄οίκον περιορισμό και στη συνέχεια να προσαχθούν ενώπιον του επαναστατικών δικαστηρίων. Ο στρατός θα φροντίσει να θέσει "υπό έλεγχο" τους Αδελφούς Μουσουλμάνους από τους οποίους προέρχεται ο πρόεδρος Μόρσι, με την εφαρμογή του μέτρου του κατ΄οίκον περιορισμού, της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μελών τους.