03 Ιουλίου 2013

«Νέα Ελλάδα» δεξιάς αφετηρίας...

http://www.thermopilai.org/sites/www.thermopilai.org/files/images/boridhs_lepen.preview.jpg
Ο Σαμαράς, όπως αναμενόταν, υπήρξε ο απόλυτος νικητής του συνεδρίου της ΝΔ. Ο Καραμανλής και η Ντόρα επέλεξαν στην παρούσα συγκυρία να αφήσουν χώρο «ελεύθερων κινήσεων» στον πρόεδρο της ΝΔ. Ηταν περίπου εκ των πραγμάτων υποχρεωτικό και για τους δύο.Το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον προσδιόρισε τα όρια του συνεδρίου. Πρώτον, ο Σαμαράς είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, όπου η «συγκατοίκηση» έχει εξ ορισμού αυτοπεριορισμούς. Και δεύτερον, η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού έχει διαμορφώσει μια «ενισχυμένη» αλλά τριχοτομημένη Δεξιά και ένα «εξαερωμένο» εκλογικά ΠΑΣΟΚ.

Σ' αυτό το περιβάλλον, είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς και επισήμως μέσω συνεδρίου εγκατέλειψε οριστικά την πολιτική του «μεσαίου χώρου» (Καραμανλής) και προσπάθησε στο πλαίσιο της «Νέας Ελλάδας» να διατυπώσει έναν ιδεολογικοπολιτικό «συγκερασμό» μεταξύ μιας «νέας δεξιάς ατζέντας» και μιας πρόσκλησης προς τον ευρύτερο ευρωπαϊκό κεντρώο χώρο. Η «δεξιά ατζέντα» αποβλέπει να «μαζέψει ψηφοφόρους» από ΑΝΕΛΛ και ΧΑ.Το «κεντρώο προσκλητήριο» αποβλέπει σε προσέλκυση «κεντροδεξιών ευρωπαϊστών» που η «μεγάλη ρευστοποίηση» του χώρου που κάλυπτε παλαιά το ΠΑΣΟΚ προσφέρει. Βέβαια, είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να «βάλει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη».

Στην πρώτη φάση της «Νέας Ελλάδας» κυριάρχησαν τα δεξιά αντανακλαστικά και ως στοιχείο «εξισορρόπησης» των εσωκομματικών αντιδράσεων στην ευρεία κυβερνητική συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ, και ως επιβεβλημένος «αυτοπεριορισμός» έναντι του ΠΑΣΟΚ, που η «στρατολόγηση» πρώην στελεχών του έχει προς το παρόν «παγώσει».Στην πρώτη φάση της «Νέας Ελλάδας» έχουμε να κάνουμε με δεξιά συσπείρωση. Αυτό επιτρέπει τις δηλώσεις Βορίδη, Πολύδωρα και άλλων και τη «σιωπηρή υποδοχή τους» -στην ουσία- από την ηγεσία της ΝΔ.Το «δεύτερο βήμα», εάν θα το επιτρέψουν οι εξελίξεις, θα είναι προς τον ευρύτερο ευρωπαϊκό κεντρώο χώρο που «έμεινε πολιτικά αστέγαστος». Εγχείρημα που προωθείται μέσω του «πολιτικού διπολισμού»...Το αποτέλεσμα θα το δούμε το βράδυ των επόμενων εθνικών εκλογών!
panpan@pegasus.gr
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ