03 Ιουλίου 2013

Αποκεφαλίστε την αλήθεια

Νικόλας ΒαφειάδηςΗ συριακή αντιπολίτευση, που σηκώνει στις πλάτες της έναν εμφύλιο, προκειμένου να απαλλάξει τη χώρα από έναν τύραννο, καταβάλλοντας ένα τεράστιο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, αξίζει την οικονομική ενίσχυση, την πολιτική και ηθική συμπαράσταση και τον εξοπλισμό με σύγχρονα όπλα ώστε να ολοκληρώσει το έργο της, αποδομώντας το αιματοβαμμένο καθεστώς του δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ. Αυτό είναι το κυρίαρχο δυτικό αφήγημα, στο οποίο μετά τη Γαλλία και την Τουρκία σύρεται και η Ουάσιγκτον, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της εξουσίας στους αντάρτες.
Ποιοι είναι όμως οι περιώνυμοι «αντάρτες» της Συρίας; Και θα είναι ένας πιο δίκαιος και ορθά διοικούμενος τόπος η Συρία υπό τη δική τους δικαιοδοσία;
Επειδή κατά τον Βίαντα «Αρχή Άνδρα Δείκνυσι», αρκεί να δούμε πώς διοικούνται περιοχές που έχουν περάσει στον έλεγχο των διάφορων ανταρτικών ομάδων. Μια αυστηρή εφαρμογή της σαρία, του ισλαμικού νόμου, στην πιο σκληρή εκδοχή που επέβαλαν αγράμματοι κληρικοί τον 9ο αιώνα (τρίτο αιώνα από την Εγίρα) ισχύει εκεί όπου έχουν επικρατήσει ανταρτικές ομάδες. Και το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που επιτηρούν την εφαρμογή της Σαρία είναι μπαρουτοκαπνισμένοι αντάρτες έτοιμοι να φάνε τις καρδιές των αντιπάλων, να τους εκτελέσουν σε κεντρικές πλατείες με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς ίχνος δικαιοδοτικής βασάνου, να τους διασύρουν και να τους ταπεινώσουν. Κι αν κάποιος εγείρει έστω και το παραμικρό ερώτημα κατηγορείται ως άπιστος κι εκτελείται. Αυτοί θα διοικήσουν τη μελλοντική Συρία;

Η έλλειψη ηγεσίας οδήγησε μετά τις διεθνείς πιέσεις και την αποτελεσματική παρέμβαση των Αράβων ουαχαμπιτών του Κόλπου στην επιλογή ενός νέου προσώπου, του Τζορτζ Σάμπρα, στο τιμόνι της συριακής αντιπολίτευσης ώστε να συνενωθούν οι ανομοιογενείς ομάδες. Ο άνθρωπος όμως που υποτίθεται ότι με ένα νεύμα του θα ρύθμιζε τα πάντα στο στρατόπεδο των ανταρτών δεν μπόρεσε, παρότι δεσμεύθηκε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των δύο ορθόδοξων μητροπολιτών του Χαλεπίου που απήχθησαν από ανταρτική ομάδα.

Ο Τζορτζ Σάμπρα, χριστιανός και ο ίδιος, σίγουρα θα ανατρίχιασε βλέποντας τον αποκεφαλισμό τριών χριστιανών ιερωμένων, που πολλά διεθνή μέσα υποστηρίζουν ότι ο ένας από αυτούς είναι ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης. Αν αντέχετε να παρακολουθήσετε προσεκτικά αυτό το συγκλονιστικό βίντεο, θα δείτε ότι πολλοί από τους παρισταμένους ηθικούς αυτουργούς στην αποτρόπαια τριπλή δολοφονία καλύπτουν τα πρόσωπά τους με μαντίλια. Άλλοι είναι εμφανώς λευκοί, που μάλλον δεν έλκουν την καταγωγή τους από τη Συρία. Και όλοι όταν ρέει το αίμα αναφωνούν «Αλλάχ ου άκμπαρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος).

Πώς αντέδρασε ο κ. Σάμπρα; Διέταξε έρευνα αν είναι πλαστό το βίντεο ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι που δυσφημούν τη συριακή αντιπολίτευση.

Το Γενικό Επιτελείο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που έχει στη δομή του και επαγγελματίες στρατιωτικούς ασκεί μόνο χαλαρή διοίκηση στα σχεδόν ανεξάρτητα ανταρτικά σώματα. Στον «υπέρ πάντων αγώνα» της συριακής αντιπολίτευσης που είναι σε συντριπτικό ποσοστό σουνιτική, συμμετέχει κάθε καρυδιάς καρύδι: από Τσετσένους μαχητές και φανατικούς τζιχαντιστές μέχρι σαλαφιστές, ξένους πράκτορες κι εγκληματίες πολέμου, που αφού μεγαλούργησαν σε άλλα μέτωπα, κυρίως στη Βόρειο Αφρική της πρώιμης Αραβικής Άνοιξης, αναζητούν νέα πεδία δράσης. Είναι, επομένως, εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο έργο ο έλεγχος των ομάδων αυτών.

Όμως και στις τάξεις του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού υπάρχουν πολλοί φανατικοί σουνίτες που θέλουν να εξανδραποδίσουν τους αιρετικούς και τους αλλόδοξους, είτε από μίσος στον Άσαντ που είναι αλαουίτης, είτε για να μετατραπεί η Συρία σε σουνιτικό τείχος στις φιλοδοξίες της Τεχεράνης για επέκταση του σιιτικού Ισλάμ. Έτσι, μερικές από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες που ιδρύθηκαν στον κόσμο έχουν ήδη σβήσει από το χάρτη.

Η Δύση, προκειμένου να αποδυναμώσει τον αιμοσταγή δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ, που τον τελευταίο καιρό με τη βοήθεια της λιβανικής Χεζμπολάχ έχει επιτύχει νίκες στα μέτωπα του εμφυλίου, κλείνει τα μάτια στις φρικαλεότητες και ενισχύει παντοιοτρόπως τους αντάρτες. Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για διεθνή διάσκεψη ειρήνευσης αφαιρεί το πάνω χέρι από την αδημονούσα Τουρκία, που έχει πυκνώσει τις τάξεις των ανταρτών με ενεργούμενά της, όμως καθυστερεί και τη λύση, προφανώς εν αναμονή τετελεσμένων επί του εδάφους. Κι όσο ο συριακός εμφύλιος θα συνεχίζεται, το αίμα θα ρέει και η αλήθεια θα αποκεφαλίζεται προς δόξαν των γεωπολιτικών συμφερόντων.