05 Ιουνίου 2013

Οι εμπειρογνώμονες αντικρούουν το εθνικιστικό κόμμα της Αλβανίας

photo
Υποστηρικτές της εθνικιστικής Κόκκινης και Μαύρης Συμαχίας διαδηλώνουν στον κεντρικό δρόμο των Τιράνων, κατά τη διάρκεια μιας Πρωτομαγιάς απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, την 1η Μαΐου. [AFP]ας
Του Ερλ Μουράτι για τους Southeast European Times στα Τίρανα -- 29/05/13

Η ακραία εθνικιστική ρητορική από το αλβανικό πολιτικό κόμμα Κόκκινη και Μαύρη Συμαχία έχει καταστρέψει τη σχέση του κράτους με την ΕΕ, είπαν αναλυτές και εμπειρογνώμονες.
"Αυτό το κόμμα προκάλεσε ζημιές επειδή επιδιώκει την εθνική ενοποίηση ... αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, η οποία βλάπτει το μεγαλύτερο επίτευγμα της Αλβανίας τα τελευταία 50 χρόνια, τη συμμαχία της με [τη] Δύση", είπε ο Μέντορ Ναζάρκο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, στους SETimes.

Το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε από τον Κρέσνικ Σπαχίου, πρώην αναπληρωτή επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, απαιτεί την ενοποίηση του αλβανικού κράτους, απορρίπτει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα για εθνική προδοσία. Ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας.

"Η εθνικιστική ρητορική του κόμματος αυτού δεν ήταν σοβαρή, πράγμα που σημαίνει ότι υιοθετούσαν μαξιμαλιστικές τοποθετήσεις, οι οποίες γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν. Υπήρξαν επίσης ορισμένες τοποθετήσεις οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν, κατά μία έννοια, ακόμη και ξενοφοβικές, όπως η επιλογή να μην συμμετάσχει το κόμμα στην αριστερή συμμαχία, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι σε αυτή συμμετάσχει και το κόμμα της ελληνικής μειονότητας", είπε ο Ναζάρκο.

Το κόμμα θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου, αλλά δεν είναι μέλος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης που καθοδηγείται από τον ηγέτη των σοσιαλιστών, Έντι Ράμα, επειδή η συμμαχία διαφωνεί με τη συμμετοχή του κόμματος Ενότητα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

"Η δήλωση που έκανε η Κόκκινη και Μαύρη Συμμαχία, σχετικά με την μη προσχώρησή της στο συνασπισμό μόνο και μόνο επειδή συμμετέχουμε κι εμείς, είναι προσβλητική. Το κόμμα Ενότητα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελεί πρότυπο συνύπαρξης. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας έχουν δείξει ότι ζουν με αξιοπρέπεια και προσπάθησαν να διατηρήσουν γέφυρες φιλίας, με στόχο το σωστό ευρωπαϊκό προφίλ για την Αλβανία", είπε ο Λίγκορακ Καραμέλο, αντιπρόεδρος του κόμματος Ενότητα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στους SETimes.

Στην Κόκκινη και Μαύρη Συμμαχία δόθηκε μια προειδοποίηση από την Επιτροπή Προστασίας και Διακρίσεων, αφού ο δήμαρχος του Πούστετς είπε ότι το κόμμα απείλησε τη σκοπιανή κοινότητα στο δήμο του.

Κατόπιν αιτήματος της κοινότητας της πΓΔΜ, το Μάρτιο του 2013, η Αλβανική κυβέρνηση άλλαξε το όνομα του δήμου από Λίκενας σε Πούστετς.

"Η Επιτροπή Προστασίας και Διακρίσεων μας διέταξε να προβούμε σε δημόσια απολογία, αλλά εμείς δεν κάναμε κανένα λάθος. Δεν προσβάλαμε, ούτε ασκήσαμε βία εναντίον οποιουδήποτε. Εμείς απλώς αναρτήσαμε αφίσες με το αλβανικό έμβλημα και σύμβολο επειδή δεν υπάρχουν δίγλωσσες πινακίδες στο Λίκενας [Πόυστετς]. Μαζί με τις πινακίδες στα σκοπιανά θα έπρεπε να υπάρχουν και πινακίδες στα αλβανικά. Αυτό αποτελεί νομική υποχρέωση", δήλωσε ο Ρεντί Ραμάι, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Κόκκινης και Μαύρης Συμμαχίας, στους SETimes.



Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση από τα μέσα ενημέρωσης, η Κόκκινη και Μαύρη Συμμαχία αναμένεται να λάβει περίπου το 2,9 τοις εκατό των ψήφων στις εκλογές.Πολλοί ψηφοφόροι αποφεύγουν αυτό που αντιπροσωπεύει το κόμμα."Η Κόκκινη και Μαύρη Συμμαχία παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων. Θέλουμε να βελτιώσουμε την οικονομία, οι νέοι χρειάζονται περισσότερη δουλειά, επειδή δεν θέλουν να μεταναστεύσουν. Εγώ θα ψηφίσω ένα κόμμα που θα εγγυάται το μέλλον μας και όχι μια ρομαντική θέση εθνικής ενότητας που δεν βελτιώνει τη ζωή μας", είπε ο Εριντιάν Μπακίου, ειδικός στην τεχνολογία των πληροφοριών στα Τίρανα, ετών 28, στους SETimes.