05 Ιουνίου 2013

Βουλγαρία: Δεν αλλάζουμε πολιτική προς την ΠΓΔΜ, δηλώνει ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κρ. Βιγκένιν

http://voria.gr/filestore/modules/news/1/3/138206/pic-0-norm.jpg
Η Σόφια συνεχίζει να επιμένει στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας με τα Σκόπια ως βασική προϋπόθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων που "θα ανάψει το πράσινο φως" για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ.Τα παραπάνω δήλωσε, σήμερα, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν, ο οποίος κατέστησε σαφές, ότι η Βουλγαρία δεν προτίθεται να αλλάξει την πολιτική της έναντι της ΠΓΔΜ μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Πλάμεν Ορεσάρσκι.Ο κ. Βιγκένιν προέβη, επίσης, σε διάψευση σχετικών δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ των Σκοπίων στην πρώτη μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ.
"Η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας θα είναι πολύ σημαντική ένδειξη για την ετοιμότητα της 'Μακεδονίας' να οικοδομήσει σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία" είπε ο κ. Βιγκένιν.
Επεσήμανε δε, ότι όλες οι υποψήφιες χώρες υποχρεώθηκαν να λύσουν όχι μόνο διάφορες εκκρεμότητες, αλλά και σοβαρά ανοιχτά προβλήματα με τα γειτονικά κράτη ως προϋπόθεση για να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ. Αυτό συνέβη και με την ίδια τη Βουλγαρία, πρόσθεσε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου του ΒΝΤ, ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ απέρριψε το ενδεχόμενο μεσολάβησης για την επίλυση των ανοιχτών προβλημάτων μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ επειδή "οι δύο χώρες μας και εμπειρία, και επαρκή σταθερότητα (στις διμερείς διαπραγματεύσεις) διαθέτουν ώστε να λύσουν αυτή την εκκρεμότητα".

"Θα έλεγα ότι, η διμερής συμφωνία μεταξύ των χωρών μας καταγράφει και αποτυπώνει μια πραγματικότητα και, κατά συνέπεια, στην περίπτωση που η 'Μακεδονία' έχει σοβαρή πρόθεση να προσχωρήσει στην ΕΕ, η υπογραφή της συμφωνίας δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα για την χώρα αυτή. Θα το πω εκ νέου: εμείς δεν θέλουμε 'να στρίβουμε χέρια', αλλά υπογραμμίζω ότι, η πορεία της 'Μακεδονίας' προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας" κατέληξε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών.
http://www.express.gr