05 Ιουνίου 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣΡώσοι κατά… μπολσεβίκων!


Η Μόσχα εκτιμά ότι η κυπριακή κρίση χρέους δεν θα έχει αισθητή επίδραση στη ρωσική οικονομία.
Κατά την σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που διεξάγεται στον Αικατερίνενμπουργκ, ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ, εκτίμησε πως οι εξελίξεις στη μεγαλόνησο δεν θα επηρεάσουν τη χώρα του, αλλά την κατάσταση στην ευρωζώνη.

«Η κυπριακή κρίση χρέους δεν θα έχει άμεσα αισθητή επίδραση στη ρωσική οικονομία, αλλά θα έχει επίδραση στην κατάσταση στην ευρωζώνη. Είχαμε διατυπώσει ερωτήματα για τις μεθόδους εξόδου της Κύπρου από την κρίση, οι οποίες προτάθηκαν και υλοποιήθηκαν. Όλα αυτά έμοιαζαν να έχουν μπολσεβίκικη μορφή, να μοιάζουν με κατάσχεση περιουσίας», είπε ο Β. Τσιζόφ, συμπληρώνοντας ότι ο χρηματιστικός τομέας της Κύπρου υπερδιογκώθηκε όχι μόνο προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, αλλά και της Ελλάδας και «όταν κονιορτοποιήθηκαν ελληνικές τράπεζες, κατέρρευσαν και οι κυπριακές».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιζόφ το ελκυστικό προτέρημα της Κύπρου «με εταιρικό φόρο 10%, ασύγκριτο ακόμη και με το 13% της Ρωσίας», έχει πλέον χαθεί και ήδη από την εποχή της εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, δεν έπρεπε να αποκαλείται ούτε ήταν υπεράκτια ζώνη.

Κατά το χθεσινό επίσημο μέρος των εργασιών συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και ειδικότερα οι προοπτικές δημιουργίας ενός ενιαίου ενεργειακού συστήματος, βάσει του οδικού χάρτη ενεργειακής συνεργασίας έως το 2050 και «τα άλυτα ζητήματα του διμερούς ενεργειακού διαλόγου, μεταξύ των οποίων η μεροληπτική εφαρμογή του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου έναντι των ρωσικών εταιρειών και η επινοημένη αντιμονοπωλιακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την Γκαζπρόμ».

Όπως πάντως αναφέρθηκε, ο πρόεδρος Πούτιν δεν πρόκειται να ζητήσει από την ΕΕ να επιλύσει τώρα ένα θέμα, για το οποίο δεν είναι έτοιμη, δηλαδή την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τις σύντομες επισκέψεις σε ΕΕ και Ρωσία.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Προέδρου Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε πως η κρίση χρέους της Κύπρου ανέδειξε την ανάγκη αύξησης της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στις σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ.

Ρωσία και ΕΕ πρέπει να εργαστούν επιπροσθέτως για την αύξηση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας όσον αφορά την κρίση χρέους στην Κύπρο, είπε ο πρόεδρος Πούτιν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν «πρόσθετες διαβουλεύσεις».

Ο Ρώσος ηγέτης διευκρίνισε ότι κατά το ανεπίσημο δείπνο της Δευτέρας οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση πραγμάτων στις οικονομίες της Ρωσίας και της ΕΕ, αλλά και τη διεθνή κατάσταση της οικονομίας εν γένει. «Για εμάς ήταν σημαντικό να αποκτήσουμε πληροφορίες από πρώτο χέρι για τα μέτρα, που λαμβάνονται για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην ευρωζώνη», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η ρωσική ηγεσία θεωρεί ως καλή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων το γεγονός ότι το διμερές εμπόριο, ακόμη και τη χρονιά της κρίσης, το 2012, αυξήθηκε κατά 4,1 %, στα 410,3 δισ. δολάρια, πράγμα, που αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος επενδυτής στη ρωσική οικονομία με 276,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβαστι.

Με τη σειρά τους το 60% των ρωσικών επενδύσεων έχουν πραγματοποιηθεί στην ΕΕ, ενώ το 40% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας είναι σε ευρώ.

«Όλα αυτά μαρτυρούν χειροπιαστά τη στενή αλληλεξάρτησή μας, γι’ αυτό πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον, να υπολογίζουμε τα συμφέροντα ο ένας του άλλου και να εργαζόμαστε ο ένας με τον άλλον», είπε ο Β. Πούτιν.
http://www.elzoni.gr/html/ent/102/ent.35102.asp