16 Μαΐου 2013

Αγωγός TAP: Προστιθέμενη αξία 18 δισ. ευρώ και 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε την Πέμπτη

Αγωγός TAP: Προστιθέμενη αξία 18 δισ. ευρώ και 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια Διακομματική συναίνεση ως προς την αναγκαιότητα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, προκύπτει από την ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων για τον αγωγό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο ΕΒΕΑ, με τη διαφωνία του ΚΚΕ ως προς τη μη διασφάλιση ωφελημάτων για τους πολίτες.



Σύμφωνα πάντως με μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, από το έργο θα δημιουργηθούν 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, κυρίως στις περιοχές απ' όπου διέρχεται, δηλαδή τη Βόρεια Ελλάδα.

Η κατασκευή του έργου θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί κατά προτεραιότητα, μεταξύ των αγωγών ΤΑΡ και Ναμπούκο. Η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο.

Στο Αζερμπαϊτζάν ο Σαμαράς 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στην Αθήνα υπεγράφη η διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας για την υποστήριξη του αγωγού, παρουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος την ερχόμενη Κυριακή θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.

Σε ομιλία του στην ημερίδα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλος ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την υπογραφή της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας με την Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.

Τόνισε επίσης ότι γίνεται διπλωματικός μαραθώνιος για τον αγωγό και επισήμανε τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία του έργου, με τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς, την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Σε γραπτό μήνυμά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου, τονίζει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο άνοιγμα του Νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως διαμετακομιστικού ενεργειακού κόμβου, καθώς και ότι η υλοποίηση μιας ξένης επένδυσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ είναι σημαντική για τη διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος.

Ο βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης ανέφερε ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου - Αθανασιάδου, χαρακτήρισε τον αγωγό ζήτημα εθνικής-στρατηγικής σημασίας και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει μεγάλη σημασία στο να καταστεί η χώρα επί της ουσίας ενεργειακός κόμβος, με οφέλη για τους πολίτες.

Ανέφερε ωστόσο ότι δεν υπάρχει εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, παρά μόνο η, κάθε στιγμή, διαμορφούμενη ισορροπία των διεθνών ενεργειακών συμφερόντων. Και χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την απεμπλοκή της Ευρώπης από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο περισσότερο από την Ευρώπη.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τον αγωγό στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για το κλείσιμο της εκκρεμότητας με την ΑΟΖ και τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε τη διακομματική στήριξη, στο έργο το οποίο, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα απαιτεί απόλυτη ουδετερότητα από την ΕΕ μεταξύ των δύο υποψήφιων αγωγών ώστε η επιλογή να γίνει με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια. Ανέφερε επίσης ότι γίνονται συζητήσεις για μικρή (1%) συμμετοχή του Δημοσίου στην Κοινοπραξία κατασκευής.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών πρέπει να γίνουν μάθημα ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε πως από τη διέλευση του αγωγού δεν διασφαλίζονται προνομιακοί όροι τιμολόγησης και δέσμευση ποσοτήτων φυσικού αερίου για την εγχώρια κατανάλωση, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της χώρας.
Η μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε σήμερα αναφέρει ότι περίπου τα 3/5 της θετικής επίδρασης του αγωγού σε προστιθέμενη αξία και το 50% των θέσεων εργασίας συγκεντρώνονται σε περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση.
«Πέρα από την άμεση συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του, σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία αναμένεται να δημιουργηθούν και κατά το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού του έργου, καθώς και από την επιπλέον καταναλωτική δαπάνη από την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων που θα δραστηριοποιηθούν λόγω του ΤΑΡ», αναφέρεται στη μελέτη.
Άλλη μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων που επίσης παρουσιάστηκε σήμερα σημειώνει τα σημεία υπεροχής του ΤΑΡ έναντι του Ναμπούκο (συντομότερη διαδρομή, μικρότερο κόστος κατασκευής, ανάμιξη λιγότερων χωρών, ευέλικτη κοινοπραξία, μικρότερο επενδυτικό ρίσκο).
Τονίζεται πάντως ότι σε βάθος χρόνου και εφόσον αυξηθεί το παραγωγικό δυναμικό φυσικού αερίου στις χώρες της Κασπίας, οι δύο αγωγοί μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=512923