16 Μαΐου 2013

Τριγμούς στον ΣΕΒ προκαλεί ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος Η ομιλία του προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις μεταξύ των μελών του συνδέσμου

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201305/133492/images/det_daskalotsiprass423.jpgΤης Χρύσας ΛιάγγουΚλιμάκωση της δυσαρέσκειας, που εκφράζεται προς το πρόσωπό του από μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου, προκάλεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τις παρεμβάσεις του στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου.Οι παροικούντες μάλιστα την Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν ότι η συνεδρίαση του επόμενου διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου θα είναι τουλάχιστον θυελλώδης. Δεν αποκλείουν, δε, να υπάρξουν και παραιτήσεις μελών.

Τόσο η ομιλία-προσφώνηση του κ. Δασκαλόπουλου το πρωί προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η απογευματινή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις μεταξύ των μελών του συνδέσμου.

 Το κακό κλίμα φάνηκε από το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της πρωινής κλειστής συνεδρίασης, όπου συνηθίζεται ο πρόεδρος να ενημερώνει τα μέλη για το πνεύμα της ομιλίας του, και επιδεινώθηκε ραγδαία όταν ο κ. Δασκαλόπουλος ανέβηκε στο βήμα της γενικής συνέλευσης για να απευθύνει το καλωσόρισμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Αν και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση που σήμερα εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί είναι αυτοί που προσάπτουν στον κ. Δασκαλόπουλο ότι δεν κράτησε τις αποστάσεις που θα έπρεπε και πως παραβίασε το σταθερό πλαίσιο των αρχών της επιχειρηματικής τάξης.

«Ελπίζω ότι η πρώτη αυτή θεσμική επαφή με την ευκαιρία της γενικής μας συνέλευσης να ανοίξει την πόρτα μιας επικοινωνίας χωρίς προκαταλήψεις, ενός διαλόγου χωρίς προσχήματα ανάμεσα στον ΣΕΒ και στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. Η συγκεκριμένη αναφορά δεν ενόχλησε τον επιχειρηματικό κόσμο, αφού αυτό επιβάλλει ο θεσμικός ρόλος των δύο. Ούτε και οι συχνές αναφορές του κ. Δασκαλόπουλου στον Μαρξ φαίνεται να ενόχλησαν, και αυτό γιατί, όπως λένε τα μέλη του ΣΕΒ, έχουν συνηθίσει το «γλαφυρό» και διανθισμένο με «κοινωνική ευαισθησία» λόγο του προέδρου κατά τη μακρά θητεία του. Αυτό που τους εξόργισε ήταν η -σχεδόν- επιδοκιμασία από τον κ. Δασκαλόπουλο του ριζοσπαστισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «χρήσιμο» και «ευπρόσδεκτο».

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας τηλεφώνησαν αμέσως μετά στον κ. Δασκαλόπουλο, του επισήμαναν ότι ένας τέτοιος ΣΕΒ δεν τους εκφράζει και απείλησαν ακόμη και με παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο. Το εάν θα υλοποιήσουν την απειλή τους θα φανεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σε 15 ημέρες. «Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παραιτήσεις μελών στο επόμενο Δ.Σ.», αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος μεγάλης επιχείρησης μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του συνδέσμου μετά τη γενική συνέλευση.

Μπέρδεψε τα ακροατήρια
Δυσαρέσκεια στον επιχειρηματικό κόσμο και παγωμάρα στο κυβερνητικό κλιμάκιο που παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση προκάλεσε και η απογευματινή ομιλία του κ. Δασκαλόπουλου, που κατά παράδοση απευθύνεται στον πρωθυπουργό. «Ολόκληρη η ομιλία δεν είχε μια νότα αισιοδοξίας, σαν να μην έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα», σχολιάζει γνωστός επιχειρηματίας.

«Ακραίος αριστερός λόγος στην πρωινή ομιλία και πολύ πολιτικός στην απογευματινή. Δεν αφορούσε αυτό το ακροατήριο. Θα ταίριαζε ίσως σε ένα ακροατήριο ψηφοφόρων», τονίζει επιχειρηματίας με εξωστρεφή δραστηριότητα, αφήνοντας αιχμές για πιθανές πολιτικές βλέψεις του προέδρου του ΣΕΒ. «Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και στην οικονομία και στον ΣΕΒ. Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της κρίσης και ο ΣΕΒ θα έπρεπε να αρθρώσει ένα πιο συγκεκριμένο και αναπτυξιακό λόγο με σαφή και στοχευμένα μηνύματα», συμπληρώνει ο ίδιος και επισημαίνει τον κίνδυνο της διολίσθησης του συνδέσμου. Σχόλια περί προσωπικής ατζέντας του προέδρου του ΣΕΒ με πολιτικές φιλοδοξίες ακούστηκαν από επιχειρηματίες και στο μπουφέ που συνοδεύει το κλείσιμο της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου.

Η μέχρι τώρα κριτική που ασκείται στο εσωτερικό του συνδέσμου, για ελλιπή εκπροσώπηση επιμέρους κλάδων της ελληνικής οικονομίας από τον ΣΕΒ κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Δασκαλόπουλου, μετά τη γενική συνέλευση φαίνεται να αποκτάει νέα χαρακτηριστικά και να διευρύνεται με απρόσμενη κατάληξη. Κορυφαίοι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι τα πάντα είναι αναμενόμενα υπό τις παρούσες συνθήκες. Θεωρούν ότι ο ίδιος ο ΣΕΒ βρίσκεται σε κρίση για πρώτη φορά στη μακρόχρονη πορεία του και ότι απαιτείται περισσότερο από ποτέ ξεκάθαρη γραμμή και στόχευση και όχι γενικότητες και πολιτικολογίες, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον πρόεδρο του ΣΕΒ και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.