16 Μαΐου 2013

10 μονάδες μπροστά η CDU της Μέρκελ

http://www.dw.de/image/0,,16597338_303,00.jpg Προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Bild.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της Bild, οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές λαμβάνουν 37 % στην πρόθεση ψήφου. Οι κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Φιλελεύθεροι του Φ. Ρέσλερ, χάνουν μια μονάδα και συγκεντρώνουν 4 %, που θα τους άφηνε εκτός κοινοβουλίου.

Μια μονάδα κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες που σκαρφαλώνουν στο 27 %, στο 15 % οι Πράσινοι και στο 7 % η Αριστερά. Κάτω από το εκλογικό όριο του 5 % και συνεπώς εκτός κοινοβουλίου παραμένουν τόσο οι Πειρατές όσο και η Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, με 3 % έκαστο.
Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα προγνωστικά οι Πειρατές, η Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία και οι Φιλελεύθεροι μείνουν εκτός βουλής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν καλές πιθανότητες να εξασφαλίσουν κυβερνητική πλειοψηφία.Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Insa Χέρμαν Μπίνκερτ: «Το καυτό ερώτημα των επόμενων μηνών θα είναι εάν στην επόμενη βουλή θα εκπροσωπούνται τέσσερα ή έως και επτά κόμματα. Περισσότερα κόμματα ευνοούν στρατηγικά τους Χριστιανοδημοκράτες ενώ λιγότερα βελτιώνουν τις πιθανότητες Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων να εξασφαλίσουν δική τους πλειοψηφία».

Η δημοτικότητα της Α. Μέρκελ
Άκρως ικανοποιητικά για την Α. Μέρκελ και το κόμμα της χαρακτηρίζει τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ. Σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ωστόσο ότι ελλοχεύουν πάντα και κίνδυνοι, όπως έδειξαν τα παραδείγματα των χαμένων περιφερειακών εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, η υπόθεση φοροδιαφυγής του προέδρου της Μπάγιερν Ούλι Χένες ή η υπόθεση οικογενειοκρατίας στους Χριστιανοκοινωνιστές, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία.

Σχολιάζοντας την υψηλή δημοτικότητα της καγκελαρίου, που καταγράφεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις, ο επικεφαλής του Forsa σημειώνει: «Όταν είχαμε τον μεγάλο συνασπισμό (σσ. 2005-2009) η Μέρκελ καλλιέργησε έξυπνα το προφίλ ενός πολιτικού που είναι υπεράνω των κομματικών διενέξεων. Οι άνθρωποι την βλέπουν σαν κάποιον που νοιάζεται. Την εποχή της τραπεζικής κρίσης, το 2008 / 2009, είπε το εκπληκτικό: ‘Δεν το κάνουμε για τις τράπεζες, αλλά για τους ανθρώπους’. Αυτή ακριβώς την εικόνα περνάει κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι πολίτες βλέπουν μια καγκελάρια που μοχθεί (…)».

Ο Μάνφρεντ Γκιούλνερ, τέλος, εκτιμά ότι το νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, δεν θα καταφέρει να μπει στη βουλή. «Τα θέματα Ευρώπη και νόμισμα δεν έπαιξαν ποτέ ρόλο, σε καμία εκλογική αναμέτρηση. Ακόμη και στο αποκορύφωμα της αντίστασης κατά της εισαγωγής του ευρώ το 1998, το τότε κόμμα υπέρ του γερμανικού μάρκου, απέσπασε μόλις το 0,9 %». Ο ίδιος εμφανίζεται την ίδια ώρα βέβαιος ότι οι Φιλελεύθεροι του Φ. Ρέσλερ θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 5 % και να εκπροσωπηθούν και στην επόμενη βουλή, με ένα ποσοστό που θα μπορούσε να αγγίξει το 7 %.

bild.de, spiegel.de, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου