«Από την Τουρκία αναμένουμε να μην αποτελεί το ζήτημα του Κοσόβου θέμα στις τουρκικές συνομιλίες με άλλους εταίρους, και θα είμαι εντελώς ξεκάθαρος επειδή κάθομαι μεταξύ φίλων, η Τουρκία να μην συνηγορεί σε άλλα κράτη υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, να μην ασκεί παρασκηνιακή πολιτική πίεση για την ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς» δήλωσε ο Νίκολιτς.

Απέναντί του ο Σέρβος πρόεδρος είχε τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ και το τριμελές προεδρείο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς.

Ο Νίκολιτς ευχαρίστησε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη επειδή δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο, προσθέτοντας ότι από την άλλη πλευρά το Βελιγράδι παρά τη βαθιά διαφωνία με την απόφαση της Τουρκίας να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που αναγνώρισαν το Κόσοβο, συνεχίζει να αναζητεί τρόπους, ώστε οι σερβο-τουρκικές σχέσεις να μην επιδεινωθούν.

Ο Σέρβος πρόεδρος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τα αποτελέσματα του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων.

«Η Σερβία αναμένει κατανόηση και στήριξη από την Τουρκία και τη Βοσνία σε ζητήματα που είναι σημαντικά για το Βελιγράδι. Εδώ, πρώτα απ' όλα, αναφέρομαι στο ζήτημα του Κοσόβου» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί ότι ένοπλες δυνάμεις του Κοσόβου δεν θα εισέλθουν σε περιοχές που κατοικούνται κατά πλειοψηφία από Σέρβους και κάλεσε την Τουρκία, ως μέλος της Συμμαχίας να συμβάλει ώστε να τηρηθούν οι εγγυήσεις που έδωσε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Το Κόσοβο για το σερβικό λαό παραμένει αυτόνομη επαρχία εντός της Σερβίας και το νομικό καθεστώς της θα ρυθμιστεί με ειδικό σερβικό συνταγματικό νόμο και όχι με κάποιο όργανο του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε.

«Ο λαός μου λέει ότι τους γείτονες δεν μπορείς να τους επιλέξεις. Όμως, ο καθένας διαλέγει τους φίλους του. Σας διαβεβαιώνω ότι η Σερβία δεν βλέπει τη Βοσνία και την Τουρκία μόνο ως γειτονικές χώρες που έτυχε να έχει. Ο λαός μου βλέπει στους πολίτες της Βοσνίας και της Τουρκίας φίλους, κάποιους στους οποίους μπορεί να στηριχθεί» υπογράμμισε.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Σερβίας και τα μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με διακήρυξη που υιοθέτησαν στη συνάντησή τους στην Άγκυρα χαιρέτισαν τις θετικές αλλαγές στις σχέσεις των τριών χωρών και τα σημαντικά βήματα που έγιναν με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η τριμερής συνεργασία, όπως αναφέρεται στο κείμενο, θα συνεχίσει να δημιουργηθεί σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στα Βαλκάνια και στην πορεία αυτή θα επιμείνει στο σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και θα στηρίζει το διάλογο, την ανοχή και τη συμφιλίωση σε όλες τις πολυεθνικές κοινωνίες.

Χαιρέτισαν την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας-ΕΕ, ενώ παράλληλα κάλεσαν τις επιχειρηματικές κοινότητες των χωρών τους να συναντώνται πιο συχνά, να ενδυναμώσουν την οικονομική και εμπορική συνεργασία και να ξεκινήσουν κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Πηγή: news.in.gr