16 Μαΐου 2013

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ Με 60 εκατ. στην Καβάλα Oil εισέρχεται το fund Third Point

Με 60 εκατ. στην Καβάλα Oil εισέρχεται το fund Third Point Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Μία νέα μεγάλη επενδυτική συμφωνία, ενδεικτική του ευνοϊκού κλίματος, που αρχίζει να επικρατεί για την ελληνική οικονομία, προκύπτει από την είσοδο του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Third Point στη μοναδική ελληνική εταιρεία, η οποία αντλεί πετρέλαιο στη χώρα μας, δηλαδή στην Energean Oil & Gas (Καβάλα Oil). Η συμφωνία σηματοδοτεί επί της ουσίας την πεποίθηση του Third Point πως έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης η εγχώρια αγορά στο πεδίο της εύρεσης και εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανά τη χώρα.

Η Energean Oil & Gas, εκτός από την εκμετάλλευση των πετρελαίων του κόλπου της Καβάλας, είναι και μεταξύ των κοινοπρακτικών σχημάτων, που συμμετέχει στις παραχωρήσεις για έρευνες για πετρέλαια σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα. Μάλιστα συνεργάζεται για το θέμα αυτό με την καναδική Petra Petroleum και την αμερικανική Schlumberger, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων διεθνώς.

Ειδικότερα, το νεοσύστατο Third Point Hellenic Recovery Fund εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean με εισφορά μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. δολαρίων.

Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγράμματος τεσσάρων γεωτρήσεων για την τρέχουσα χρονιά με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής στον κόλπο της Καβάλας στα 4.000 βαρέλια ανά ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.
 
Κοίτασμα
Ακόμη, θα επανεκκινήσει το σχέδιο ανάπτυξης του Πεδίου Έψιλον το 2014 -ένα κοίτασμα δορυφόρο του Πρίνου εκτιμώμενου μεγέθους 32 εκατομμυρίων βαρελιών- μέσω της τοποθέτησης μιας μη επανδρωμένης πλατφόρμας συνδεδεμένης με τις υφιστάμενες κύριες εγκαταστάσεις της θυγατρικής της Energean, Καβάλα Oil. Επιπλέον, η Energean σχεδιάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σε ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα.

Το Third Point, που δημιουργήθηκε το 1995, είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 12 δισ. δολαρίων, επενδύοντας σε μεγάλο φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων.

Στη χώρα μας είχε υποβάλει πρόταση για το 33% του ΟΠΑΠ, αλλά τελικά δεν προχώρησε περαιτέρω στον σχετικό διαγωνισμό.

Ο ιδρυτής του, ο εβραϊκής καταγωγής Dan Loeb, στοιχημάτισε μάλιστα υπέρ των ελληνικών ομολόγων και αποκόμισε πάνω από 500 εκατ. δολάρια από αυτή την κίνηση για την εταιρεία του.
Ο τελευταίος χθες δήλωσε πως «το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων θα ωφελήσει σημαντικά και ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και η Energean, ως η μοναδική ανάδοχος αδειών παραγωγικών και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην χώρα, κατέχει σημαντικό πλεονέκτημα στην αξιοποίηση αντίστοιχων ευκαιριών».