16 Μαΐου 2013

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα «καταλαμβάνει» το υπουργείο Οικονομικών

Ο νεός υπουργός Οικονομίας της Αιγύπτου Φαγιάντ Αμπντέλ Μονεΐμ Σε παραίτηση οδηγείται και δεύτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Αιγύπτου που εμπλέκονταν στις συνομιλίες για τη χορήγηση δανείου από το ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για πολιτική παρέμβαση στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις αρμοδιότητές του. Ο Μόρσι αναδείχθηκε μέσα από εκλογές και έχει κάθε δικαίωμα να προβαίνει σε πολιτικούς διορισμούς απαντά το κόμμα του προέδρου, που αντιστέκεται στην επιβολή μέτρων λιτότητας.

Ο νεός υπουργός Οικονομίας της Αιγύπτου Φαγιάντ Αμπντέλ Μονεΐμ Ο παραιτηθείς Σάμι Κάλαφ, ήταν σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής της μονάδας του υπουργείου για το δημόσιο χρέος. Είχε εμπλακεί στις συνομιλίες για τη χορήγηση δανείου ύψους 4,8 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ στην Αίγυπτο. Ο Καλάφ έκανε λόγο για το διορισμό μιας νέας ομάδας στελεχών στο υπουργείο με πολιτική ατζέντα, οι οποίοι προσπάθησαν να διαταράξουν την εργασία του και να την περιθωριοποιήσουν, ενώ σημείωσε ότι υπήρχε ιδεολογικό χάσμα μεταξύ τους.

Η παραίτηση του Κάλαφ σηματοδοτεί τις τριβές που δημιουργούνται από το διορισμό στο δημόσιο τομέα στελεχών που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι. Ο ανασχηματισμός δε της περασμένης εβδομάδας ενίσχυσε την εξουσία της Αδελφότητας στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ. Ο άλλος αξιωματούχος του υπουργού Οικονομικών που επίσης εμπλέκεται στις συνομιλίες με το ΔΝΤ, παραιτήθηκε στα τέλη Απριλίου, αλλά ανακάλεσε την απόφασή του λίγες μέρες αργότερα.

Μετά τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο τον Ιανουάριο και το Μάιο, διορίστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών σύμβουλοι από το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο υπουργός Οικονομίας Φαγιάντ Αμπντέλ Μονεΐμ, που διορίστηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό, είναι ακαδημαϊκός ειδικευμένος στα Ισλαμικά Οικονομικά, αλλά όχι μέλος της Αδελφότητας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί των Αδελφότητα ότι προσπαθεί να “καταλάβει” το κράτος. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απαντά ότι έχει κάθε δικαίωμα να κάνει πολιτικούς διορισμούς, δεδομένου ότι ο Μόρσι αναδείχθηκε στην εξουσία μέσα από την κάλπη και αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει στόχο να κυριαρχήσει.

 Ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ χαρακτήρισε απογοητευτικούς ορισμένους από τους τελευταίους διορισμούς του υπουργικού συμβουλίου, ιδιαίτερα στη σφαίρα της οικονομίας.

Οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ έχουν επανειλημμένα “σκοντάψει” στην κυβερνητική αντίσταση να επιβάλει μέτρα λιτότητας, μεταξύ των οποίων την αύξηση του φόρου πωλήσεων και του περιορισμού των δαπανών για επιδοτήσεις. Η οικονομία της Αιγύπτου, που είναι αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση, προϋπολογισμού και νομισματική, έχει προσωρινά ανασάνει με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 5 δισ. δολαρίων από το Κατάρ και τη Λιβύη.
Πηγή:Reuters