23 Μαΐου 2013

ΣΥΡΙΑ Διπλωματικός μαραθώνιος με πιέσεις και απειλές



ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΜΜΑΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--Με αιχμές, απειλές και διπλωματικές «αλληλοκατηγορίες» συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή Διεθνούς Συνόδου, με στόχο την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης στη Συρία, προοπτική στην οποία, γενικώς και θεωρητικώς, συμφώνησαν προ δύο βδομάδων περίπου ΗΠΑ - Ρωσία. Κατά την πολλοστή σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» χτες στο Αμμάν της Ιορδανίας, αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι συμμετέχοντες «διάκεινται θετικά» στην προοπτική της Συνόδου, αν και ταυτόχρονα επαναδιατυπώθηκαν οι γνωστές ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κέρι, δήλωσε ότι αν η ηγεσία Ασαντ δεν προτίθεται «να συζητήσει μια πολιτική λύση και τον τερματισμό του εμφυλίου, τότε ίσως εξεταστεί η περαιτέρω ενίσχυση» των αντικαθεστωτικών, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Ο Κέρι κατήγγειλε επίσης τους «χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολάχ που με τη στήριξη του Ιράν πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού». Για το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ» μίλησε αναλόγως και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Χέιγκ, λέγοντας ότι «αυξάνεται καθημερινά ο κίνδυνος περιφερειακής αποσταθεροποίησης».

Η γερμανική διπλωματία, επίσης, δήλωσε «έτοιμη» να ενταχθεί στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων το στρατιωτικό σκέλος της «Χεζμπολάχ». Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Γερμανίας.
«Σύνοδο εχθρών της Συρίας», χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Σύρος πρέσβης στην Ιορδανία, καλώντας τους συμμετέχοντες «να πείσουν για τις προθέσεις τους, σταματώντας να εξοπλίζουν, να εκπαιδεύουν και να στηρίζουν τρομοκράτες». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, υποδεχόμενος τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ, στη Μόσχα, δήλωσε ότι η στάση της συριακής ηγεσίας απέναντι στην προοπτική της συνόδου είναι «εποικοδομητική» και εξέφρασε την ελπίδα «να πράξουν το ίδιο» και οι αντικαθεστωτικοί, γιατί δε δίνουν «χειροπιαστά δείγματα προσήλωσης στις προσπάθειες για τη σύνοδο».

Η αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία» συνεδριάζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για το ζήτημα. Χτες, ο εκτελών χρέη επικεφαλής, Ζορζ Σάμπρα, αρκέστηκε να απευθύνει έκκληση για ενισχύσεις των αντικαθεστωτικών στην πόλη Κουσάιρ, καθώς η ανακατάληψή της από το στρατό αποκαθιστά, για το καθεστώς, τον στρατηγικής σημασίας άξονα Δαμασκού - Λαττάκειας - Ταρτούς - Χομς.
 
Σπίθες διάχυσης
Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του συριακού καθεστώτος και των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου, όπου η παρουσία του στρατού δεν έχει καταφέρει ν' αποκαταστήσει την ηρεμία. Συνοικίες έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, τεμένη καίγονται, 11 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί. Ενταση μεταξύ ενόπλων της σιιτικής «Χεζμπολάχ» και ενόπλων του ακραίου σουνίτη ιεροδιδασκάλου Σεΐκ Αχμάντ αλ Ασιρ, με ανταλλαγή πυρών, σημειώθηκε, χτες, και στην πόλη της Σιδώνας στο νότο.
Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός δήλωνε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν, αν και ανώτεροι αξιωματικοί εκτιμούσαν ότι «δεν απειλείται η σταθερότητα της περιοχής».
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7452203