23 Μαΐου 2013

Πρόσληψη ιεροδιδασκάλων στη Θράκη

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/01/thraki-tzami.jpg
Στην πρόσληψη ιεροδιδασκάλων που θα διδάξουν το Κοράνι στα τεμένη της Θράκης ή εφόσον το επιθυμούν σε δημόσια σχολεία της Θράκης προχωρά η κυβέρνηση. Θα είναι Ελληνες πολίτες, κάτοικοι Θράκης, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.Ειδικότερα, στη σχετική απόφαση που υπογράφεται από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη και Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλο και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Μαΐου, προκηρύσσονται 90 θέσεις ιεροδιδασκάλων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου εννέα μηνών.
Το έργο τους θα είναι, όπως λέει η απόφαση, «η διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης ή εφόσον το επιθυμούν και προκύψει ανάγκη και σε δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης, σε μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών, κατόπιν σχετικής απόφασης του αρμόδιου κατά περίπτωση διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με αντίστοιχη μείωση της απασχόλησής τους στα τεμένη. Επιπλέον οι ιεροδιδάσκαλοι μπορούν, με απόφαση του μουφτή, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κεντρική Υπηρεσία της Μουφτείας, ως βοηθητικό διοικητικό προσωπικό με μείωση της βασικής απασχόλησής τους». Από τις 90 θέσεις, οι 45 θα δοθούν στη Μουφτεία Κομοτηνής, οι 30 στη Μουφτεία Ξάνθης και οι 15 στη Μουφτεία Διδυμοτείχου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Ελληνες πολίτες μόνιμοι κάτοικοι Θράκης, μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, να έχουν συμπληρώσει, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου και λυκείου το 21ο έτος και οι απόφοιτοι γυμνασίου το 20ό έτος, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νομίμως. Ανά κατηγορία εκπαίδευσης, πρέπει να έχουν είτε πτυχίο Ισλαμικών Σπουδών Ανώτατης Θεολογικής Σχολής της Ελλάδας ή άλλης χώρας είτε απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα ή άλλη χώρα. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κομοτηνής, Ξάνθης και Ροδόπης.

Επιλογή από πενταμελή επιτροπή
Η επιλογή των ιεροδιδασκάλων για την κάθε Μουφτεία θα γίνεται, όπως ορίζεται στον νόμο 4115 που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, από πενταμελή επιτροπή. Πρόεδρος, οικείος μουφτής, ένας υπάλληλος του υπ. Παιδείας, ένας πανεπιστημιακός ειδικευμένος στις ισλαμικές σπουδές, ένας έγκριτος μουσουλμάνος θεολόγος που θα ορίζεται από το υπ. Παιδείας, ένας έγκριτος μουσουλμάνος θεολόγος που θα προτείνεται από τον μουφτή.
http://news.kathimerini.gr