23 Μαΐου 2013

Εκκληση Αχμεντινετζάντ προς Χαμενεΐ

http://thediplomat.com/the-editor/files/2013/05/754px-Grand_Ayatollah_Ali_Khamenei-400x318.jpgΗ ακύρωση των υποψηφιοτήτων Ραφσατζανί και Μασαϊέ ρίχνει σκιά στις ιρανικές προεδρικές εκλογές
AFP, Reuters
Στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, θα απευθυνθεί ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, μετά την απόφαση της αρμόδιας αρχής να αποκλείσει τον εκλεκτό του, Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαϊέ, από τον κατάλογο των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου. Με την ίδια απόφαση, το Συμβούλιο Επίβλεψης ακύρωσε την υποψηφιότητα του Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, ενός εκ των ισχυροτέρων πολιτικών προσωπικοτήτων του Ιράν μετά την επανάσταση του 1979.

«Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον ανώτατο ηγέτη και θα επιμείνω στο θέμα αυτό μέχρι την τελευταία στιγμή. Αισιοδοξώ ότι το πρόβλημα θα λυθεί», δήλωσε χθες ο Αχμεντινετζάντ, ο οποίος νωρίτερα, στην ιστοσελίδα του, είχε κάνει λόγο για «καταπίεση» αναφορικά με την αποκλεισμό τού υπ’ αριθμόν ένα πολιτικού του συμβούλου. Θεωρητικά, ο Χαμενεΐ έχει τη δυνατότητα να κυρώσει την υποψηφιότητα του Μασαϊέ, όπως και οποιουδήποτε άλλου αποκλεισθέντος υποψηφίου, όπως είχε κάνει το 2005 στην περίπτωση δύο μεταρρυθμιστών υποψηφίων. Στην περίπτωση των Ραφσατζανί και Μασαϊέ, όμως, κάτι τέτοιο θεωρείται άκρως απίθανο, καθώς το ελεγχόμενο από τον Χαμενεϊ Συμβούλιο Επίβλεψης δεν θα μπορούσε να λάβει μία τόσο σοβαρή πολιτική απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου ηγέτη.
Από το στρατόπεδο Ραφσατζανί έγινε γνωστό ότι ο επί δύο θητείες πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος είχε εξασφαλίσει σε αυτές τις εκλογές την υποστήριξη σχεδόν όλων των επιφανών μεταρρυθμιστών, δεν πρόκειται να υποβάλει ένσταση κατά της ακύρωσης της υποψηφιότητάς του. Ωστόσο ο αποκλεισμός του αποτελεί σοβαρό πλήγμα στο κύρος των εκλογών, καθώς δεν πρόκειται για κάποιον περιθωριακό πολιτικό, αλλά για έναν πρωταγωνιστή της επανάστασης του 1979 και στενό συνεργάτη του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Χομεϊνί. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της κόρης του Χομεϊνί, Ζάχρα Μοσταφαβί, σε ιρανική ιστοσελίδα:
«Αυτή η πράξη (δηλαδή, η ακύρωση της υποψηφιότητας Ραφσατζανί) προκαλεί ρήγμα ανάμεσα σε δύο συντρόφους του ιμάμη (Χομεϊνί) και προσβάλλει το ενδιαφέρον του λαού για τις εκλογές και το πολιτικό μας σύστημα. Η σταδιακή αποξένωση ανάμεσά σας (δηλαδή, ανάμεσα σε Ραφσατζανί και Χαμενεΐ) θα αποτελέσει μείζον πλήγμα για την επανάσταση και το σύστημα. Ο ιμάμης πάντα έλεγε: αυτοί οι δύο είναι καλοί όταν είναι μαζί».
Από το σύνολο των 686 κατατεθειμένων υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, το Συμβούλιο Επίβλεψης ενέκρινε μόνον οκτώ. Εξ αυτών, οι έξι είναι συντηρητικοί, της εμπιστοσύνης του Χαμενεΐ, με επικρατέστερο τον πυρηνικό διαπραγματευτή του Ιράν, Σαΐντ Τζαλιλί. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται ο δήμαρχος Τεχεράνης Μπαγκχέρ Καλιμπάφ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, οι οποίοι δεν αποκλείεται να αποσυρθούν υπέρ του Τζαλιλί. Στον κατάλογο των υποψηφίων περιλαμβάνονται και δύο μετριοπαθείς μεταρρυθμιστές, ο πρώην πυρηνικός διαπραγματευτής Χασάν Ροχανί και ο πρώην αντιπρόεδρος Ρεζά Αρέφ, οι οποίοι ωστόσο στερούνται πολιτικού χαρίσματος και ισχυρής οργανωτικής βάσης. Οι δύο υποψήφιοι των μεταρρυθμιστών στις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2009, Μιρχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί, τελούν υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Λαγιό, δήλωσε ότι οι ιρανικές εκλογές διεξάγονται «σε κλίμα εντεινόμενης καταπίεσης».