23 Μαΐου 2013

Θεοχάρους: Καρφώνει τον Μπαγίς με μια σειρά επιστολών


Την απαράδεκτη αναφορά του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς για την Ευρωβουλευτή Ρενετ Σομμερ καταγγέλλει με μια σειρά επιστολών της η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Ελένη Θεοχάρους. Το SigmaLive, εξασφάλισε τις επιστολές προς τον Μάρτιν Σουλτς, τον Αχμέντ Νταβούτογλου, τον ίδιο τον Μπαγίς, τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες και την εφημερίδα Today’s Ζaman και παρουσιάζει το περιεχόμενο τους. 

Το όλο θέμα ηγέρθη κατά τη διάρκεια συζητήσεων για την έκθεση Προόδου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας το 2012 και συγκεκριμένα για το ζήτημα της φιλελευθεροποίησης των αδειών εισόδου στην ΕΕ για Τούρκους υπηκόους. Η κ. Σομέρ με γραπτή της εισήγηση άσκησε κριτική στην Τουρκία για το γεγονός ότι ζητούσε κάτι τέτοιο πριν από την πλήρη ένταξη της στην ΕΕ, κάτι που έφερε και την έντονη αντίδραση του Εγκεμέν Μπαγίς.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Today’s Zaman στις 14 Μαϊου, είπε ότι η συμπεριφορά της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού Ρενέτ Σομέρ αποτελεί «ντελίριο εξουσίας με στόχο να προσελκύσει προσοχή», προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν της δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Με τη σειρά της, η Ελένη Θεοχάρους, με πέντε συνολικά επιστολές, προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον ίδιο τον Εγκεμέν Μπαγίς, τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου και την εφημερίδα Today’s Zaman, καταγγέλλει τις αναφορές Μπαγίς.
 
Επιστολή προς Μάρτιν Σουλτς
Στην επιστολή της προς τον Μάρτιν Σουλτς, η Ελένη Θεοχάρους χαρακτηρίζει εκνευριστικό το όλο ζήτημα, λέγοντας ότι δημιουργεί μια σειρά από ανησυχίες.  «Σέβομαι την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα των πολιτικών να καταθέτουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους απόψεις, όμως πιστεύω ότι υπάρχουν ηθικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται στην πολιτική ζωή. Ο κ. Μπαγίς έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, οι κατηγορίες του δεν είναι στην γραμμή της Ευρωπαϊκής κουλτούρας και παραδόσεων και δεν συμφωνώ με την προώθηση του εξευτελισμού Ευρωβουλευτών μέσω του Τύπου», αναφέρει η κ. Θεοχάρους. Προσθέτει ότι η ίδια έχει προσβληθεί στο παρελθόν από Τούρκους πολιτικούς και μέρος του τουρκικού τύπου. «Όποτε δεν είναι ικανοποιημένοι με τις πράξεις Ευρωπαίων πολιτικών και ιδιαίτερα γυναικών, τους προσβάλουν. Το ίδιο έκαναν και με την Pauline Greene και άλλες γυναίκες ευρωβουλευτές», αναφέρει, προσθέτοντας ότι τέτοιες πολιτικές βλάπτουν και την εικόνα της Τουρκίας την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Καλεί λοιπόν τον κ. Σουλτς να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των δύο συναδέλφων της αλλά και του ίδιου του Κοινοβουλίου.
Name
Στο ίδιο ύφος και οι Επιστολές προς τον ίδιο τον κ. Μπαγίς, αλλά και τον Αχμέντ Νταβούτογλου και τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες. Η κ. Θεοχάρους τους υποδεικνύει ότι αυτές οι συμπεριφορές βλάπτουν σοβαρά την εικόνα της Τουρκίας σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας, καλώντας τους να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις. Παράλληλα καλεί την εφημερίδα Today’s Zaman να δημοσιεύσει την επιστολή της.
zannettos@sigmalive.com
http://www.sigmalive.com/news/politics/46798