Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη
Κύριε Ciga, τα τελευταία χρόνια η τουριστική ανάπτυξη της Τουρκίας σημειώνει εντυπωσιακά νούμερα. Που οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;
Καθοριστικής σημασίας για την άνοδο των τουριστικών μας μεγεθών ήταν ότι δεν αφήσαμε το θέμα της τουριστικής πολιτικής στο κράτος, διαπιστώνοντας έγκαιρα πως οι κρατικοί φορείς δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η βιομηχανία του τουρισμού. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού, και κυρίως οι tour operators και τα τουριστικά πρακτορεία, πήραμε τα ηνία στα χέρια μας και χαράξαμε τη δική μας στρατηγική για την προώθηση του τουρισμού.
Αυτό που κάναμε πιο συγκεκριμένα ήταν να περάσουμε το μήνυμα προς τις επιχειρήσεις πως εάν θέλουν να έχουν τουριστικά έσοδα, αλλά και να τα διατηρήσουν, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη πολιτική. Όσοι έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό θα έπρεπε, για παράδειγμα, να εκπαιδευτούν σχετικά με την όσο γίνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των εισερχόμενων τουριστών. Το σημαντικότερο ωστόσο ήταν πως αυτή η «σωστή συμπεριφορά» έγινε σταδιακά μέρος της επαγγελματικής τους συνείδησης, αλλάζοντας ουσιαστικά και την ψυχολογία τους. Βέβαια, υπήρξαν πολλοί επαγγελματίες που δεν είχαν αντιληφθεί τη βαρύτητα του τουρισμού. Αυτό τώρα δεν ισχύει. Πλέον κινούμαστε σαν μια οργανωμένη ομάδα.
Πως καταφέρατε όμως να προσελκύετε τουρισμό σε διάφορα μέρη της Τουρκίας και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;
Αναδείξαμε και τους μη κλασσικούς προορισμούς της Τουρκίας, εκτός από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα παράλια. Στην αρχή κάναμε μελέτες για τα τουριστικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και στη συνέχεια, μαζί με τους επαγγελματίες του τουρισμού, χαράξαμε μια συγκεκριμένη στρατηγική, με βάση την ιστορία και τα ιδιαίτερα αξιοθέατα του τόπου. Και είδαμε πως αυτή η τακτική «έπιασε», καταρχήν σε ότι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό και στη συνέχεια στον εισερχόμενο. Οι περιοχές οι οποίες ανταποκρίθηκαν σε αυτή την τακτική, βλέπουν τώρα τα τουριστικά του έσοδα να αυξάνονται κάθε χρόνο. Αυτό προαπαιτεί ωστόσο συμφωνία απόψεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, δηλαδή τους τοπικούς άρχοντες, τους ξενοδόχους, τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, τους καταστηματάρχες, τους οδηγούς κτλ. Να υπάρχει δηλαδή «ομοιογένεια και αρμονία».
Ποια θεωρείτε ότι είναι το βασική αδυναμία της τουριστικής στρατηγικής της Ελλάδας;
Θεωρώ πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα προτεραιοτήτων, για να το πω πιο απλά. Επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο που είναι ο «ήλιος και η θάλασσα», οι τουρίστες φεύγουν χωρίς ουσιαστικά να γνωρίσουν τον τόπο που επισκέφτηκαν. Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, όπως όλοι γνωρίζουμε, μίλαγαν για τον πολιτισμό και τα μνημεία της χώρας σας. Κανένας δεν ανέφερε πως έχετε πολύ ωραίες παραλίες. Εσείς προβάλατε τον ήλιο και ξεχάσατε τον πολιτισμό.
Για να είμαστε φυσικά δίκαιοι, το ίδιο λάθος έκανε στην αρχή και η Τουρκία. Στη συνέχεια όμως ακλουθήσαμε διαφορετική πορεία: Προβάλαμε τον κάθε προορισμό όσο πιο σφαιρικά γίνεται, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα αξιοθέατα, τις υπάρχουσες δραστηριότητες, τη δυνατότητα για απόκτηση εμπειριών, προσεγγίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τις πιο επιλεκτικές κατηγορίες τουριστών. Δεν επενδύσαμε μόνο στις φυσικές ομορφιές.
Τι περιμένετε για φέτος από πλευράς αφίξεων;
Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, η οποία άγγιξε αρκετές από τις βασικές τουριστικές μας αγορές, η τουριστική ανάπτυξη της Τουρκίας αυξανόταν κατά 7%-8%. Τα τελευταία χρόνια εξακολουθήσαμε να βελτιώνουμε τα νούμερα του τουρισμού, με πιο αργούς ρυθμούς, αλλά σταθερά, γύρω στο 4%-5% ετησίως.
Επειδή όμως η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει ξεπεραστεί, στρέψαμε το ενδιαφέρον μας σε πιο «παρθένες» αγορές, όπως αυτή της Ινδίας και της Κίνας. Αυτή τη χρονιά αναμένουμε καλύτερα αποτελέσματα από τις χώρες εκτός Ευρώπης. Πιστεύω πως επειδή δουλέψαμε πολύ προσεκτικά το θέμα του marketing, τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά και θα βελτιωθούν στα επόμενα χρόνια, καθώς δεν θα σταματήσουμε την προβολή μας. Τα μηνύματα και οι προβλέψεις είναι ελπιδοφόρες και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα αναμένουμε κοντά στα 33 εκατ. επισκέπτες.
Εμείς σαν πρακτορεία προωθούμε πολύ τα τελευταία χρόνια την ένταξη επισκέψεων σε αρχαιολόγους χώρους και μνημεία, καθώς αυτό προσελκύει καλύτερης ποιότητας επισκέπτες, που αφήνουν περισσότερα χρήματα. Προσωπικά πιστεύω πως η προβολή μιας χώρας σαν ένας φτηνός προορισμός, μακροπρόθεσμα δεν πρόκειται να έχει θετικά αποτελέσματα.
Πόσοι Τούρκοι επισκέπτες προβλέπετε από την άλλη ότι θα επισκεφτούν φέτος τους ελληνικούς προορισμούς;
Εκτιμάμε ότι και αυτή τη χρονιά θα έχουμε μεγάλη ροή Τούρκων τουριστών προς τα ελληνικά νησιά που μπορούμε να επισκεφτούμε με την απλουστευμένη διαδικασία ελέγχου διαβατηρίων, δηλαδή Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο, Λέσβο και Καστελόριζο. Θεωρώ μάλιστα πως η αύξηση αυτή μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50%, με δεδομένο πως η βίζα κοστίζει μόλις 35 ευρώ και εκδίδεται αμέσως.
Αλλά και για τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά περιμένουμε θετικά νούμερα αφίξεων. Δεν μπορώ να πω το ίδιο όμως για την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Για την Αθήνα το ενδιαφέρον είναι μειωμένο γιατί δεν την έχετε αναδείξει όσο θα έπρεπε.
Βλέπετε ανταγωνιστικά την Ελλάδα σας προορισμό; Σας φοβίζει η αναμενόμενη βελτίωση των τουριστικών μας μεγεθών;
Τα περισσότερα πρακτορεία βλέπουν την Ελλάδα ανταγωνιστικά. Για μένα αυτό είναι λάθος. Το έξυπνο είναι να προωθούμε και τις δύο χώρες σαν ένα κοινό προορισμό. Πρέπει να ανοίξουμε το διάδρομο της συνεργασίας. Και αυτό γιατί οι δύο χώρες είναι δίπλα. Τη μια ημέρα δηλαδή μπορείς να κάνεις ράφτινγκ στο Νέστο και την επόμενη να επισκέπτεσαι το Μπλε Τζαμί...
vicky.kourlibini@capital.gr