23 Μαΐου 2013

Το Πάσχα ως… εργαλείο πολιτικής!

getFile (28)ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
 H Μόσχα αργεί, αλλά δεν ξεχνά. Ετσι και το ρωσικό ΥΠΕΞ οργάνωσε χθες την πασχαλινή δεξίωσή του, όπου την τιμητική τους έχουν οι χριστιανοί και δη οι ορθόδοξοι, διπλωμάτες και ξένοι ανταποκριτές. Οικοδεσπότης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ –που αναδείχθηκε και τρίτος δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης Μεντβέντεφ, με πρώτο φυσικά τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού– και κεντρικός προσκεκλημένος ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, που ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ελλάδα την 1η Ιουνίου ξεκινώντας από το Αγιον Ορος.

Λαβρόφ και Κύριλλος αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις για τον συντονισμό τους, καθώς η ορθοδοξία είναι πλέον ένα βασικό εργαλείο διεθνούς πολιτικής και εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για τις διώξεις των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, με πιο χαρακτηριστική την απαγωγή των μητροπολιτών του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Η Μόσχα χτυπά με κάθε ευκαιρία καμπανάκια και καμπαναριά ότι δεν θα δεχθεί στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, κατά τα πρότυπα Ιράκ και Λιβύης, και μάλιστα ανακοίνωσε ότι ενισχύει με ακόμη δύο μεγάλα αποβατικά πλοία τον στολίσκο της Μεσογείου, που ανασύστησε και θα υποστηρίζεται από τις υποδομές του συριακού λιμανιού Ταρτούς, αλλά και μια πλωτή βάση συντήρησης.

Ο Σ. Λαβρόφ επιφύλαξε θερμά λόγια για τον ρόλο της Ρωσικής Εκκλησίας στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και διεθνώς, ενώ ο Πατριάρχης Κύριλλος εγκωμίασε τον απελθόντα Πάπα Βενέδικτο, που έδειξε ένα ηπιότερο πρόσωπο του καθολικισμού, ανοιχτό στον διαθρησκευτικό διάλογο.

Πρεμιέρα στη συνάντηση αυτή έκανε και η Ελληνίδα πρεσβευτής στη Μόσχα Δανάη Κουμανάκου, η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό, η οποία μαθαίνουμε ότι έβαλε, όπως συνηθίζει, τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι στους συνεργάτες της, αν και ακόμη δεν έχει επισήμως επιδώσει τα διαπιστευτήριά της στον πρόεδρο Πούτιν. Πού να τα επιδώσει κιόλας και πού να επεκταθεί η σιδηρά πυγμή από τα μικρά και οργανωτικά στα μεγαλειώδη κενά στις ελληνορωσικές σχέσεις…

Ο Πατριάρχης και η πρέσβης συμφώνησαν να συναντηθούν μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα, ενώ βαρύ πρόγραμμα είχε χθες ο Σ. Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός είχε νωρίτερα συναντηθεί με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ελμάρ Μαμεντιάροφ, με τον οποίο ετοιμάζουν νέα συμφωνία για τη μεταφορά πετρελαίου από το Μπακού στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, αλλά και νέες πολυμερείς διαβουλεύσεις για την υπόθεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κεντρικό θέμα τριβής με την Αρμενία.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι μειώνεται η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο, κάτι που δεν συμβαίνει στον μετα-Eurovision χωροχρόνο, γιατί η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει αναπάντητη την κλοπή 10 τουλάχιστον βαθμών από την εθνική συμμετοχή της Ντίνα Γκαρίποβα στο φεστιβάλ κατά την ανακοίνωση της βαθμολογίας του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αζέρος υπουργός υποσχέθηκε ότι θα διαλευκάνει το θέμα και θα δώσει εξηγήσεις, πώς και γιατί χάθηκαν οι ψήφοι συμπάθειας από τη Ρωσίδα τραγουδίστρια, που αντί για 10 πήρε δημοσίως 0 από το Αζερμπαϊτζάν, άρα πρέπει να θεωρήσουμε ότι το πρώτο ιστορικά θερμό επεισόδιο εξαιτίας της Eurovision απετράπη…

avgerinos@ellada-russia.gr