21 Μαρτίου 2013

Συρία, χρήση χημικών όπλων- Τι λένε ΗΠΑ, Τουρκία, Ευρώπη, Ρωσία

Χαλέπι, τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Φωτογραφία: Reuters Ο θάνατος τουλάχιστον 15 ανθρώπων και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων, επισκιάσθηκε από την αβεβαιότητα για το ποιος έκανε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία -οι αντικαθεστωτικοί ή ο στρατός της κυβέρνησης Άσαντ -και από τις ανακοινώσεις σε διεθνές επίπεδο. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει τις κατηγορίες της συριακής κυβέρνησης ότι οι αντάρτες χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, εξακολουθεί όμως να μελετά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα όπλα αυτά.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως προσπάθεια της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να δυσφημίσει τους αντιπάλους του, και τόνισε πως η κυβέρνηση Άσαντ, βρίσκεται όλο και περισσότερο σε δύσκολη κατάσταση, και η Ουάσινγκτον "ανησυχεί.

"Ερευνούμε προσεκτικά τις πληροφορίες που μας έρχονται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους. "Αυτό είναι ένα θέμα που έχει καταστεί σαφές από τον Πρόεδρο ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε μας", τόνισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ πιθανώς να προσφύγει στη χρήση χημικών όπλων, καθώς η παραμονή του στην εξουσία "απειλείται όλο και περισσότερο, και θεωρεί την κλιμάκωση της βίας μέσω των συμβατικών μέσων ατελέσφορη. Και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα", τόνισε ο Καρνέ.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι εάν ο Άσαντ και οι δυνάμεις του χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα θα υπάρξουν συνέπειες, δήλωσε ο Κάρνεϊ, δεν διευκρίνισε όμως ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές.
Είπε επίσης ότι η θέση των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ότι θα παρέχει μόνο μη-θανατηφόρο βοήθεια προς τη συριακή αντιπολίτευση. "Η θέση μας είναι και παραμένει ότι δεν θα προσφέρουμε θανατηφόρο βοήθεια στην
αντιπολίτευση", σημείωσε τέλος ο Κάρνεϊ .

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα την κατηγορία της Συρίας, ότι η Τουρκία φέρει την ευθύνη για μια πιθανολογούμενη επίθεση με χημικά στη βόρεια επαρχία του Χαλεπιού.
"Η Τουρκία δεν βρέθηκε ποτέ σε κατάσταση κατά την οποία χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Δεν υπάρχουν χημικά όπλα στο καταγραμμένο αρχείο μας", δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. "Το συριακό καθεστώς δεν ξέρει τι λέει σχετικά με την Τουρκία", τόνισε.

Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ Ζοάμπι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Τουρκία και το Κατάρ, τα οποία έχουν υποστηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ φέρουν "νομική, ηθική και πολιτική ευθύνη" για την επίθεση, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο παρακολουθεί τη σύγκρουση με ένα δίκτυο επαφών στη Συρία, δήλωσε νωρίτερα ότι οι νεκροί είναι 26, ανάμεσά τους 16 στρατιώτες, από την επίθεση με τα χημικά.
  
Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν διαθέτει πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές για τη χρήση τέτοιου είδους όπλων στη Συρία —όπως ισχυρίζονται και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ότι συνέβη στη χώρα— αλλά ότι "παρακολουθεί από κοντά" την κατάσταση.

Ο Τούρκος διπλωμάτης Αχμέτ Ιζιμτζί, ο γενικός διευθυντής του OPCW, είπε ότι θα εξετάσει τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και θα προσπαθήσει να εξακριβώσει τις συνέβη ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση.
Η συριακή κυβέρνηση και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για μια επίθεση με χημικά όπλα στο Χαλέπι που σημειώθηκε σήμερα. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στη συριακή σύγκρουση.
Όταν ρωτήθηκε αν ο OPCW έχει ανεξάρτητη πληροφόρηση που να επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων ο Ιζιμτζί απάντησε: "Όχι, δεν έχουμε. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ξέρουμε περισσότερα απ' όσα γνωρίζετε εσείς. Φυσικά, έχουμε δει τις αναφορές και παρακολουθούμε την κατάσταση".

Νωρίτερα, μιλώντας σε ένα σεμινάριο που οργάνωσε το Κέντρο για τον Αφοπλισμό και τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών στη Βιένη, ο Ιζιμτζί είπε ότι οι αναφορές ότι η Συρία διαθέτει μεγάλα αποθέματα τέτοιων όπλων συνιστά "μεγάλη πηγή ανησυχίας".

Ο OPCW, που εδρεύει στη Χάγη, έχει 188 χώρες-μέλη και ιδρύθηκε για να επιβλέπει την απαγόρευση παραγωγής, συγκέντρωσης και χρήσης χημικών όπλων. Η Συρία δεν έχει υπογράψει τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών και δεν επομένως δεν είναι υποχρεωμένη να δηλώνει τα χημικά όπλα που διαθέτει, ούτε να επιτρέπει σε παρατηρητές να τα ελέγχουν.
Ο Ιζιμτζί κατέστησε σαφές ότι δεν θα ήθελε να στείλει εμπειρογνώμονες σε εμπόλεμη ζώνη.
  
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διαθέτει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, οι Σύροι αντάρτες χρησιμοποίησαν σήμερα χημικά όπλα τα οποία προκάλεσαν το θάνατο 26 ατόμων και τον τραυματισμό 100 στην επαρχία του Χαλεπιού.

"Σύμφωνα με πληροφορίες από την Δαμασκό, διαπιστώθηκε η χρήση χημικών όπλων από την ένοπλη αντιπολίτευση στην επαρχία του Χαλεπιού τις πρώτες πρωινές ώρες τις 19ης Μαρτίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η ίδια πηγή δεν διευκρινίζει αν οι πληροφορίες προέρχονται από ρωσικές πηγές ή από το καθεστώς της Δαμασκού, το οποίο κατηγόρησε νωρίτερα τους αντάρτες ότι εκτόξευσαν για πρώτη φορά ένα πύραυλο με χημική κεφαλή, κάτι που διέψευσε η αντιπολίτευση.

Το ρωσικό υπουργείο δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ "για το γεγονός ότι όπλα μαζικής καταστροφής έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Συρία και καταδεικνύει ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης".

Η Μόσχα επανέλαβε την έκκλησή της και προς τις δύο πλευρές για να αποκηρύξουν τη βία και να κάνουν διαπραγματεύσεις ώστε να τεθεί τέλος στη διαμάχη που έχει προκαλέσει περισσότερους από 70.000 νεκρούς μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
http://www.enet.gr/