21 Μαρτίου 2013

Τα πιθανά εμπόδια στο deal Ρωσίας-Κύπρου για τα κοιτάσματα


Τρεις παράγοντες που πιθανώς να λειτουργήσουν αρνητικά και ανασχετικά στο deal που φαίνεται να ετοιμάζεται ανάμεσα στη Ρωσία και στην Κύπρο για συμμετοχή της πρώτης στη διαχείριση, σε ποσοστό 20%, των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της δεύτερης, εκθέτει σε πρόσφατο άρθρο του το naturalgaseurope.com.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Karen Ayat, που ειδικεύεται σε ζητήματα γεωπολιτικής της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μία πιθανή ρωσοκυπριακή συμφωνία, ενέχει πολλά ρίσκα για μία σειρά από λόγους:

Πρώτον, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, αν και παρουσιάζονται ως η σωτηρία για την οικονομία της χώρας, δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένα. Υπάρχουν βέβαια εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για αποθέματα που ανέρχονται στα 7 τρις κυβικά πόδια και των οποίων η συνολική αξίας αγγίζει τα 300 δις ευρώ.

Δεύτερον, τα έσοδα από την πιθανή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων δεν θα αρχίζουν να εμφανίζονται παρά μονάχα γύρω στο 2020. Εκτός των άλλων, το πώς η Κύπρος θα εξάγει το φυσικό αέριο είναι ένα άλλο ζήτημα, αφού η κατασκευή αγωγού που θα διέρχεται την Τουρκία δεν φαντάζει πολύ πιθανή, λόγω των παραδοσιακά προβληματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τρίτον, το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου φαίνεται αντίθετο σε κάθε προσπάθεια εξερεύνησης της χώρας για κοιτάσματα αερίου, προτού τουλάχιστον λυθεί το πρόβλημα της διχοτόμησης της Κύπρου.
http://www.energypress.gr