21 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Στη γραμμή τρόικας η «νέα» λύση

http://www.euro2day.gr/dm_pictures/cyprous-money-180_129455_3w40W2.jpg
ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου «Ξεχάστε ξένες επενδύσεις και καταθέσεις». Με αυτή την κυνική δήλωση, οι υπάλληλοι της τρόικας στην Κύπρο γύριζαν από γραφείο σε γραφείο και επαναλάμβαναν το ίδιο μότο «τους ξένους επενδυτές και καταθέτες θα τους χάσετε. Κοιτάξτε να σώσετε την Κύπρο».Με άλλα λόγια η τρόικα έκανε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω εάν δεν πάρει αυτό που θέλει, που δεν είναι άλλο από την δραστική συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και την ανακατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων και καταθέσεων προς χώρες άλλων, πιθανώς γερμανικών συμφερόντων.


Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, τα γεγονότα που οδήγησαν την κυπριακή κυβέρνηση να επαναφέρει το σενάριο φόρου επί των καταθέσεων, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 4% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ (θα συζητηθεί σήμερα από τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν αποκλείεται να περάσει από την βουλή ακόμα και το απόγευμα) ήταν τα εξής:

- Ο πρόεδρος τη Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συνάντησε "τοίχο" σε όλες τις τηλεφωνικές επαφές που είχε με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ. Ακόμα και ο γάλλος πρόεδρος τήρησε πιστά την γερμανική γραμμή, δηλαδή ότι «κούρεμα» πρέπει να γίνει. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν αλλά και η ΕΚΤ.


- Η τρόικα πήρε εντολή να απορρίψει οποιοδήποτε σχέδιο παρουσίαζε η κυπριακή πλευρά. Καλό ή κακό έπρεπε να απορριφθεί για ψυχολογική πίεση, αλλά προφανώς και για λόγους αρχής.

- Σε κλειστή σύσκεψη στο Βερολίνο, τόσο η Αγγελα Μέρκελ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρονταν να είναι περίπου εξοργισμένοι με τους κύπριους βουλευτές. Η κατευθυντήριες οδηγίες που έδωσαν ήταν ότι πρέπει πάση θυσία να «επιστρέψει στη γραμμή» η κυπριακή Βουλή ώστε να μην δημιουργηθεί προηγούμενο αρνήσεων που θα επηρεάσει άλλες χώρες. Βεβαίως ήταν και θέμα πολιτικού εγωισμού για τους γερμανούς.

- Το Λουξεμβούργο ζήτησε την άμεση σύγκλιση του eurogroup ώστε να ληφθεί από κοινού λύση για την Κύπρο. Τόσο ο κ. Σόιμπλε όσο και ο πρόεδρος του σώματος, Γ. Ντάισελμπλουμ απέρριψαν το αίτημα. Επέμεναν στη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να διεξαχθούν με την τρόικα. Κυρίως διότι η τρόικα είναι πλήρως ελέγξιμη, ενώ οποιαδήποτε πολιτική διαπραγμάτευση ενδέχετο να δημιουργήσει παρεμβολές στην υφιστάμενη γραμμή.

- Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, δεν φαίνεται να έχει αποστασιοποιηθεί από την κοινή στάση των υπόλοιπων Ευρωπαίων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου φέρεται, σύμφωνα με κυπριακούς κύκλους, να είχε "απαράδεκτη" συμπεριφορά στις διαπραγματεύσεις με τα κυπριακά τεχνικά κλιμάκια για τις θυγατρικές τράπεζες της Κύπρου στην Ελλάδα.

- Οι Ρώσοι δεν δείχνουν στη συγκεκριμένη στιγμή διαθέσιμοι να προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις στήριξης όπως π.χ. να αποκτήσουν κάποια κυπριακή τράπεζα, ούτε άφησαν να εννοηθεί ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο πακέτο διάσωσης, ως πραγματική "εναλλακτική λύση".

Το Euro2day.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το μήνυμα που έλαβε ο κ. Σαρρής από τους Ρώσους ήταν: «δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με ΕΕ. Θα βοηθήσουμε (με ανταλλάγματα), αλλά ως ένα βαθμό και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πακέτου».