21 Μαρτίου 2013

Ευρωκοινοβούλιο: Συνεργασία Τουρκίας-ΕΕ στην εξωτερική πολιτική

Ανανέωση και διατήρηση της εποικοδομητικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας ζητά η επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου με σημερινό της ψήφισμα για την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2012. Οι ευρωβουλευτές ζητούν πιο στενή συνεργασία στα θέματα τις εξωτερικής πολιτικής και επαινούν τις εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα. Παράλληλα ζητούν την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις εσωτερικές υποθέσεις και το δικαστικό σύστημα, η μεταρρύθμιση του οποίου, σημειώνουν, είναι καίριας σημασία για την εδραίωση της δημοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Το κείμενο του ψηφίσματος χαιρετίζει το τρίτο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο τουρκικό δικαστικό σύστημα, επιμένει, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει κι ένα τέταρτο το οποίο θα αντιμετωπίσει τον υπερβολικά ευρύ ορισμό των ποινικών αδικημάτων, και ιδίως αυτών που αφορούν τις τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και τα υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα προφυλάκισης, ενώ χρειάζεται επίσης να οριοθετηθούν οι εξουσίες των ειδικών δικαστηρίων.

Η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά σε ό,τι αφορά τις νότιες γείτονες χώρες, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, ενώ ενθαρρύνουν την Τουρκία να αναπτύξει την εξωτερική της πολιτική σε πιο στενή συνεργασία με την ΕΕ από ό,τι το 2012. Πέρα από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων από τη Συρία, η Τουρκία και η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξουν από κοινού ένα στρατηγικό όραμα που θα δώσει ένα τέλος στην κρίση στη Συρία, αναφέρει το ψήφισμα.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τον άμεσο πολιτικό διάλογο μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του πρώην ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας που θα διευθετήσει το κουρδικό ζήτημα με έναν ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. Το κείμενο χαιρετίζει επίσης τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση της μητρικής γλώσσας στις δίκες, καθώς και τις συζητήσεις που διεξάγονται για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση.

Η επιτροπή εξωτερικών χαιρετίζει ακόμη τις προσπάθειες της Τουρκίας για την καταπολέμηση των "εγκλημάτων τιμής", της ενδοοικογενειακής βίας και του φαινομένου των καταναγκαστικών γάμων και των ανήλικων νυφών, εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία της, ότι παρά τις προσπάθειες αυτές, η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό. Όσοι δεν προστατεύουν και δεν βοηθούν τα θύματα θα πρέπει να διώκονται, επιμένουν οι ευρωβουλευτές, και απαιτούν την ενεργό προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, την εκπαίδευσή τους και τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και την πολιτική.
Πηγή:ΑΠΕ