21 Μαρτίου 2013

ΔΕΠΑ: Τι ζήτησε και τι πήρε η Gazprom

http://en.rian.ru/images/16158/22/161582260.jpg
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Τα δύο χθεσινά ραντεβού του κ. Μίλερ με τον υπουργό ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρη είχαν οριστεί από την περασμένη εβδομάδα όταν βρέθηκε την Αθήνα ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Gazprom. Στο διάστημα που μεσολάβησε η ελληνική πλευρά είχε δώσει διαβεβαιώσεις στον ισχυρό άνδρα της ρωσικής εταιρείας ότι θα βρεθεί ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα που εντόπισε η Gazprom με το θέμα της κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής. Θυμίζουμε ότι όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, οι ρώσοι – όχι μόνο η Gazprom αλλά και η Sintez – θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα με τον όρο που αναφέρει ότι καταπίπτει η εγγυητική ακόμη και σε περίπτωση που χωρίς άμεση υπαιτιότητα του νικητή του διαγωνισμού υπάρξει εμπλοκή από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα της Gazprom και σύμφωνα με πληροφορίες όντως διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα ασάφειας και ανοιχτής ερμηνείας του σχετικού όρου, ο οποίος και θα μπορούσε να «διαβαστεί» ποικιλοτρόπως. Αφού κρίθηκε λοιπόν ότι ο σχετικός όρος χρήζει εξειδίκευσης και περαιτέρω διευκρίνισης, αποφασίστηκε να υπάρξει μια νομική ερμηνεία, που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και δε θα αφήνει περιθώρια διαφορετικών εκδοχών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι σε περίπτωση που με υπαιτιότητα του αγοραστή ακυρωθεί η πώληση τότε η εγγυητική θα χαθεί. Σε αντίθετη περίπτωση εάν δεν υπάρχει υπαιτιότητα τότε η εγγυητική επιστρέφεται. Με αυτήν την ερμηνεία, οι πληροφορίες θέλουν να ικανοποιείται και η ρωσική ανησυχία.

Επί της ουσίας, εάν η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θέσει ως όρο στους ρώσους για να αγοράσουν τη ΔΕΠΑ, ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν πχ τη Σλοβενία ή τη Βουλγαρία, η Gazprom επιθυμεί να διατηρεί την ευχέρεια της επιλογής. Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι εφικτό μέσω της λύσης της νομικής γνωμοδότησης.

Ως προς την επαφή με τον κ. Χατζηδάκη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκ νέου τέθηκαν επί τάπητος οι προτάσεις της Gazprom για ενεργειακές επενδύσεις και ειδικότερα για το ελληνικό σκέλος του αγωγού South Stream (χωρίς την επέκταση προς την Ιταλία) και πιθανές επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής για μονάδες που θα χρησιμοποιούν ρωσικό φυσικό αέριο και θα εξάγουν ρεύμα προς την Ιταλία.


Πηγή:www.capital.gr